Hogyan mérjük a termelékenységet?

2013. Június 07.

A termelékenység az egy munkavállaló által évente előállított érték-többlet, hozzáadott érték.

Ma Magyarországon a középvállalatok nagy részében a termelékenység csak harmada vagy negyede a nyugat-európai hasonló értékeknek (66-75%-os elmaradásunk van!). Az egy főre

jutó hozzáadott érték átlaga jelenleg évi kb. 6 MFt. Sajnos a hazai kézben lévő mikró és kisvállalatok átlaga csak 2-3 MFt/fő/év, a középvállalatok 5-7 MFt/fő/év, míg a zömmel külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatoké általában 10-40 MFt/fő/év értékek között található.

Ezzel rögtön látni, milyen mértékben kettészakadt a magyar gazdaság. A felső végen van a magyar gazdaságban realizált nyereség >90%-a és a gyors fejlődés, az alvégen meg a folyamatos likviditási gondokkal küszködés, a magas adók elől adócsalásba menekülés és az éles árversenyben történő iszapbirkózás.

Bárki a saját cégére is könnyen ki tudja számítani az egy főre eső hozzáadott értéket (ezt nevezzük termelékenységi mutatónak). Elő kell venni a utolsó 3-4 év mérlegéből az „A” jelű Eredménykimutatásokat és az összes bevételből (I+II+II sorok) le kell vonni az anyagjellegű költségeket és az értékcsökkenési leírást (IV és VI-os sorok) és az eredményt el kell osztani az átlagos statisztikai létszámmal (a mérleg mellékletben szokott lenni ez a szám). A középvállalatok addig nem válhatnak nagyvállalattá, amíg a 10-15 MFt/fő/év értéket – és az ehhez tartozó nyereség képződési ütemet el nem érik.

Érdemes több korábbi évre elvégezni ezt az elemzést. Jól lehet látni, hogy milyen radikális mértékben tud romlani a termelékenységi mutató válsághelyzetben. Érdekes, hogy ez a mutató alig függ az iparágaktól: egy kereskedő cégben szinte ugyanolyan értékeket kapunk, mint az ipari vagy a szolgáltató szegmensekben.

Benchmark elemzések a nyugat-európai cégekkel szemben azt mutatják, hogy elsősorban szervezettségben vagyunk elmaradva. Ezt a legtöbb magyar vállalatvezető képtelen elhinni.

Okolják az adórendszert, a túlzottan erős árversenyt, a gyenge munkaerő felhozatalt, a rossz munkaerkölcsöket, a konkurencia adócsalásból fakadó előnyét, a csekély fizetőképes piaci keresletet, a bürokráciát, a drága hiteleket, az állami túlszabályozást és ehhez hasonló dolgokat.

Részben igazuk van; hiszen ezek mind-mind kedvezőtlenül hatnak a cégre, de Nyugat-Európában sincs kolbászból a kerítés, ott is ugyanezekkel a gondokkal küszködnek a cégvezetők és mégis többszörös termelékenységet tudnak elérni. Az általuk használt „csodafegyver” a szervezetfejlesztés. Jó pár évtizedes előnyük van velünk szemben. Jó hír viszont, hogy szervezetet fejleszteni nem kerül sok pénzbe, inkább csak munkába és tanulásba. S noha időből sincs sok, mégis némi szorgalommal behozható ez az előny.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

KCA Számviteli Szolgáltató és Adótanácsadó Kft logo

KCA Számviteli Szolgáltató és Adótanácsadó Kft

Gödöllő

KÖNYVELÉS - CONTROLLING - ADÓTANÁCSADÁS
Szeretné, ha egyedi igények szerint felépített havi jelentést kapna kézhez, cége aktuális helyzetéről? Használja azokat az információkat, melyek könyvelője birtokában vannak!
Alakítsa át teljesen az adminisztrációs folyamatait, hogy valóban szemmel tarthassa cége pénzügyeit!

Szentmár Kft. logo

Szentmár Kft.

Dunakeszi

Kis- és középvállalkozások részére vállalok bérszámfejtést, könyvelést, adóbevallások elkészítését, mérlegbeszámoló összeállítását, Adóellenőrzések során hatóságok előtti képviseletet.
Induló vállalkozások részére tanácsadást, hogy a tevékenységüknek és feltételeiknek legmegfelelőbb vállalkozási formát tudják kiválasztani.

h95h97m logo

h95h97m

Halásztelek

A könyvelés egy nagyon fontos bizalmi viszonyon alapuló tevékenység! Több mint 20 év tapasztalatával megismerkedve "gyakorlom" nap mint nap kisvállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó