KSH: májusban tovább csökkentek az ipari termelői árak

2013. Június 28. 10:06

Idén májusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak áprilishoz hasonlóan ismét 1,2 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest és 1,3 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2012 májusi áraknál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

A bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ágon kívül minden ágban visszaesést regisztráltak; jelentősebb árcsökkenés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, termék gyártása és a kohászat, fémfeldolgozás ágazatokban volt.

A KSH adatai szerint májusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest ismét csökkentek, a visszaesés mértéke 0,3 százalék volt.

Ez elsősorban a jelentős súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 1,6, a vegyi anyag és termékgyártás 1,8, illetve a kohászat, fémfeldolgozás ágazat 1,1 százalékkal alacsonyabb áralakulásának következménye. A legnagyobb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban enyhén, 0,3 százalékkal nőttek az árak.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,6 százalékkal csökkentek, a legnagyobb mértékben a már említett kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, termék gyártása, illetve a kohászat, fémfeldolgozás ágazatokban.

Az előző hónaphoz képest enyhén, 0,1 és 0,4 százalék közötti mértékben nőttek az árak az élelmiszeripar területén, a fa-, papír- és nyomdaiparban és a gyógyszergyártásban. Változatlanok maradtak az árak a villamos berendezés gyártása és az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatokban.

A feldolgozóipar többi területén 0,1 és 1,0 százalék között mérséklődtek az árak 2013. áprilishoz képest. 2012 májusához viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,5 százalékkal csökkentek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 0,2 százalékos árcsökkenést regisztrált a KSH.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 májusában az előző havihoz képest 1,8 százalékkal estek. Minden feldolgozóipari ágban csökkentek az árak, átlagosan 1,6 százalékkal. A legnagyobb mértékű visszaesések a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, a vegyi anyag, termék gyártásában (mindkettőnél 3,6 százalék) és a kohászat, fémfeldolgozásban (2,8 százalék) voltak.

Február óta tovább csökkentek az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (májusban 7,4 százalékkal) nemzetgazdasági ágban az energiatőzsdei árak folyamatos esése miatt. A forint mind az euróval (2,1 százalék), mind az amerikai dollárral (1,8 százalék) szemben erősödött áprilishoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 1,2, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,0 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 májusában az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 0,2, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,4, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,9 százalékkal mérséklődtek. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest enyhén, 0,4 százalék növekedtek. 2012. májussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,1 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,6, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 4,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. májusi alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató július 2-án jelenik meg.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Nyír-Intéző Kft logo

Nyír-Intéző Kft

Nyíregyháza

Vállalkozásom, alapvetően a mikro és kisvállalkozások segítésére jött létre.
Mi sem vagyunk nagyok, ezért, mi a kicsiket is megbecsüljük.
Kezdő egyéni vállalkozókat (vállalkozásokat) ingyenes tanácsadással segítjük.
Áraink korrektek, csak a ténylegesen igénybe vett szolgáltatásért kell fizetni.
Nem átalányban dolgozunk.

Számitásbaveszlek Kft logo

Számitásbaveszlek Kft

Budapest XIII. kerület

Ne bíbelődjön azzal, amihez nem ért. Bízza ránk a "nem szeretem" adminisztrációt! Olyan lesz mintha saját, profi számlázója, pénzügyese, bérszámfejtője, pénztárosa lenne.

Pontos Kontír Bt logo

Pontos Kontír Bt

Demecser

Regisztrált mérlegképes könyvelőként és közgazdászként tapasztalom, hogy a vállalkozások és vállalkozók milyen nehéz helyzetben vannak, ha vállalkozást vezetnek. Közel 30 éves tapasztalattal a hátam mögött ebben segítek teljes körű szolgáltatásaimmal számukra.
Ha szüksége van adózási tanácsra, vállalkozást indítana, vagy beruházást tervez... Segítünk megvalósítani terveit.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton