KSH: májusban tovább csökkentek az ipari termelői árak

2013. Június 28. 10:06

Idén májusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak áprilishoz hasonlóan ismét 1,2 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest és 1,3 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2012 májusi áraknál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

A bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ágon kívül minden ágban visszaesést regisztráltak; jelentősebb árcsökkenés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, termék gyártása és a kohászat, fémfeldolgozás ágazatokban volt.

A KSH adatai szerint májusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest ismét csökkentek, a visszaesés mértéke 0,3 százalék volt.

Ez elsősorban a jelentős súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 1,6, a vegyi anyag és termékgyártás 1,8, illetve a kohászat, fémfeldolgozás ágazat 1,1 százalékkal alacsonyabb áralakulásának következménye. A legnagyobb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban enyhén, 0,3 százalékkal nőttek az árak.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,6 százalékkal csökkentek, a legnagyobb mértékben a már említett kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, termék gyártása, illetve a kohászat, fémfeldolgozás ágazatokban.

Az előző hónaphoz képest enyhén, 0,1 és 0,4 százalék közötti mértékben nőttek az árak az élelmiszeripar területén, a fa-, papír- és nyomdaiparban és a gyógyszergyártásban. Változatlanok maradtak az árak a villamos berendezés gyártása és az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatokban.

A feldolgozóipar többi területén 0,1 és 1,0 százalék között mérséklődtek az árak 2013. áprilishoz képest. 2012 májusához viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,5 százalékkal csökkentek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 0,2 százalékos árcsökkenést regisztrált a KSH.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 májusában az előző havihoz képest 1,8 százalékkal estek. Minden feldolgozóipari ágban csökkentek az árak, átlagosan 1,6 százalékkal. A legnagyobb mértékű visszaesések a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, a vegyi anyag, termék gyártásában (mindkettőnél 3,6 százalék) és a kohászat, fémfeldolgozásban (2,8 százalék) voltak.

Február óta tovább csökkentek az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (májusban 7,4 százalékkal) nemzetgazdasági ágban az energiatőzsdei árak folyamatos esése miatt. A forint mind az euróval (2,1 százalék), mind az amerikai dollárral (1,8 százalék) szemben erősödött áprilishoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 1,2, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,0 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 májusában az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 0,2, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,4, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,9 százalékkal mérséklődtek. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest enyhén, 0,4 százalék növekedtek. 2012. májussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,1 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,6, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 4,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. májusi alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató július 2-án jelenik meg.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Beldo Team Kft. logo

Beldo Team Kft.

Budapest XVI. kerület

 Új céget alapít és könyvelőt keres?
 Ügyfélközpontú könyvelőre van szüksége?
 Hitelt szeretne, de nem tud üzleti tervet írni?
 Nem szeretne lemaradni az induló EU-s pályázati forrásokról?

Amennyiben a fenti kérdésekre legalább egyre igennel válaszol, akkor a Beldo Team Kft a megoldás!

Ideal Balance Kft. logo

Ideal Balance Kft.

Kápolnásnyék

Ha nem csak egy könyvelőt, hanem PARTNERT keresel vállalkozásodhoz!

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt. logo

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt.

Kismaros

Társas vállalkozások és egyéni vállalkozók számára végzünk teljeskörű számviteli, adózási szolgáltatást, bérszámfejtést, munkaügyi ügyintézést, üzletviteli tanácsadást, bevallások határidőben történő beküldését. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó