Helyezze jogvédelem alá saját termékét, szolgáltatását

2013. Május 28.

A védjegy egy grafikailag ábrázolható megjelölés, amely alkalmas arra, hogy valamely árut, vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól vagy szolgáltatásaitól. Védjegyoltalomban részesülő megjelölés lehet különösen:
a) szó, szóösszetétel, beleértve a személyneveket és a jelmondatokat;
b) betű, szám;
c) ábra, kép;
d) sík- vagy térbeli alakzat, beleértve az áru vagy a csomagolás formáját;
e) szín, színösszetétel, fényjel, hologram;
f) hang; valamint
g) az a)-f) pontokban felsorolt egyes megjelölések összetétele.

(A részletes szabályokat a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról 1997. évi XI. törvény tartalmazza.) Mi az értelme az védjegynek? Hát a megkülönböztetés – tehát reklám-marketing értéke van. Másfelől az önvédelem, a saját termékek, szolgáltatások védelme - amely az adott esetben súlyosabb érv is lehet a védjegy megszerzése mellett. Lehet, hogy jön valaki – versenytárs, és a saját védjegyére hivatkozva akarja korlátozni a saját cég értékesítési (reklám, marketing) vagy szolgáltatásnyújtási tevékenységét.

Javaslat: gondolja át, hogy saját termékének, szolgáltatásának megkülönböztető jegyét egy egyedi ábrázolásban is kifejezze – és így is védje.

Szerző: Dr. Szabó Tibor

Ügyvéd, adószakértő, szakterülete az adó, gazdasági jog és a gazdasági büntetőjog. Az ország legjobb adójogászainak egyike. Az üzlet és a jog kérdéseivel nem csak a gyakorlatban foglalkozik, több sikerkönyv szerzője is:
Vagyongyarapodás és adóellenőrzés. Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? (2007)
A cégmenedzselés kézikönyve (2011)
Ha az olvasó úgy érezné, hogy az egyes írásokban adótrükkökre és jogi kiskapukra lelt – a szerző ezt cáfolja: csak leírta a szabályokat.
Honlapja: www.drszabotibor.hu

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

NYLSOFT Informatikai Bt. logo

NYLSOFT Informatikai Bt.

Budapest XIII. kerület

Cégünk vállalja vállalkozása teljes körű könyvelését, bérszámfejtését, statisztikáinak, bevallásainak elkészítését és adatszolgáltatási kötelezettségeinek elküldését, képviseletének ellátását a NAV előtt. Elkészítjük éves - vagy igény szerint évközi - megfelelő beszámolóját és szabályzatait. A kapott információk, bizonylatok alapján gazdálkodásában tanácsokkal segítünk.

Kissné Bátki Gabriella logo

Kissné Bátki Gabriella

Szárliget

15 éves szakmai tapasztalattal állok ügyfeleim rendelkezésére. Megbízható precíz könyvelőt keres? Várom jelentkezését! Újonnan alakuló-már működő cégek illetve végelszámolás, felszámolás számviteli feladatainak elvégzését teljeskörű könyvelését, számvitelét, adóügyintézését, bérszámfejtését vállalom.

LM-PRAXIS BT logo

LM-PRAXIS BT

SZOMBATHELY

Mindazoknak, akik nemcsak a naprakész könyvelést igénylik, hanem tevékenységükhöz adótanácsadást, döntésükhöz segítséget, az eredményes munkához együttműködést, megfelelő naprakész szakmai hátteret, a mai vállalkozói igényeknek megfelelő komplex szolgáltatást!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton