Ki felel a fedezetért / árrésért?

2013. Május 21.

Legtöbb magyar kkv a fedezetből él. Kereskedő cégeknél ezt árrésnek hívjuk. Ezt úgy kapjuk, hogy egyszerűen a nettó árbevételből levonjuk a közvetlen nettó költségeket (ezek között a közvetlen béreket felbruttósítva a cég közterheivel is). Kisvállalati körökben gyakran hallom, hogy ezt pongyolán „nyereségnek” nevezik, ami teljesen hibás szóhasználat! Hosszú kontrolling szakirodalma van annak, hogy miért a fedezetet (árrést) kell a gazdálkodás középpontjába tenni erős piaci verseny esetén. Ma Magyarországon a kkv szektorban ez a jellemző, az ellenkezőjével (monopolhelyzet) nem is foglalkozom.

Közvetlenek azok a költségek, amelyek konkrétan az áru vagy szolgáltatás előállításával közvetlenül kapcsolatosak: gyártás, szerelés, bolti kiszolgálás, tanítás, hajvágás, falazás, alapanyag, alkatrész ára, a termék gyártatásának alvállalkozói költségei, norma szerinti segédanyag (ha van méréssel megalapozott, megbízható norma, ha nincs, akkor ez közvetett költség, amit nem veszünk figyelembe).

Ki felel tehát a megfelelő mértékű fedezetért? Elsősorban az értékesítési vezető, de láttuk, hogy az anyagbeszerző is tud tenni ezért, ha olcsón szerzi be az anyagokat. A kooperációs vezető az olcsó gyártatással, a termelés előkészítő a hatékony termelési tervekkel, a termelési vezető a rendelkezésre álló munkaerő és gépek termelékeny kihasználásával, a logisztikai vezető a raktározási és szállítási költségek alacsonyan tartásával, az értékesítők a jó áron megköthető üzleteket hozásával tudják növelni a fedezetet. A fedezet a kkv-k szent grálja: mindenkinek ezért kell tevékenykednie.

Legnagyobb hatása azonban erre általában az árengedményeknek, értékesítési külön költségeknek (promócióknak) van. Ezért az értékesítők mozgóbérét az árréstől kell nagy mértékben függővé tenni, minden ettől eltérő ösztönzési rendszer csak tévútra visz vagy ésszerűtlen árengedmények, promóciók, korrupciós megvesztegetési pénzek erőltetéséhez vezet.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Gitta Irodája - Botosné Kárász Brigitta logo

Gitta Irodája - Botosné Kárász Brigitta

Székesfehérvár

Könyvelés és irodai ügyintézés egy helyen kezdő vállalkozások részére is, online formában is, amelynek segítségével több időt fordíthat vállalkozása fejlesztésére.

KNEIM-GM KFT. logo

KNEIM-GM KFT.

Győr

Küldetésünk, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb adózási megoldásokat,így Ügyfeleinket a lehető legjövedelmezőbbé segítsük elő szaktudásunk és adójogi tapasztalatunk segítségével.

M.K.K. Egyesület Elnökének ajánlása:
"Az elmúlt évek során több száz könyvelővel találkoztam. Ezek közül csupán 10-20 kollégát ajánlanék jó szívvel országszerte. Mariann ezen kevesek közé tartozik. Ügyfeleihez való hozzáállása, szakértelme megalapozza ügyfelei bizalmát.

Zé-TAX Kft. logo

Zé-TAX Kft.

Sopron

A vállalkozások széles köre megtalálható ügyfélkörömben. Kapcsolataimra a hosszú távú, kiegyensúlyozott üzletmenet jellemző. Büszke vagyok rá, hogy ügyfeleimmel évek óta sikeresen együttműködöm. Mindezt korrekt áron, teljes körű , színvonalas szolgáltatással és lelkiismeretes munkával teszem.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton