Ki felel a fedezetért / árrésért?

2013. Május 21.

Legtöbb magyar kkv a fedezetből él. Kereskedő cégeknél ezt árrésnek hívjuk. Ezt úgy kapjuk, hogy egyszerűen a nettó árbevételből levonjuk a közvetlen nettó költségeket (ezek között a közvetlen béreket felbruttósítva a cég közterheivel is). Kisvállalati körökben gyakran hallom, hogy ezt pongyolán „nyereségnek” nevezik, ami teljesen hibás szóhasználat! Hosszú kontrolling szakirodalma van annak, hogy miért a fedezetet (árrést) kell a gazdálkodás középpontjába tenni erős piaci verseny esetén. Ma Magyarországon a kkv szektorban ez a jellemző, az ellenkezőjével (monopolhelyzet) nem is foglalkozom.

Közvetlenek azok a költségek, amelyek konkrétan az áru vagy szolgáltatás előállításával közvetlenül kapcsolatosak: gyártás, szerelés, bolti kiszolgálás, tanítás, hajvágás, falazás, alapanyag, alkatrész ára, a termék gyártatásának alvállalkozói költségei, norma szerinti segédanyag (ha van méréssel megalapozott, megbízható norma, ha nincs, akkor ez közvetett költség, amit nem veszünk figyelembe).

Ki felel tehát a megfelelő mértékű fedezetért? Elsősorban az értékesítési vezető, de láttuk, hogy az anyagbeszerző is tud tenni ezért, ha olcsón szerzi be az anyagokat. A kooperációs vezető az olcsó gyártatással, a termelés előkészítő a hatékony termelési tervekkel, a termelési vezető a rendelkezésre álló munkaerő és gépek termelékeny kihasználásával, a logisztikai vezető a raktározási és szállítási költségek alacsonyan tartásával, az értékesítők a jó áron megköthető üzleteket hozásával tudják növelni a fedezetet. A fedezet a kkv-k szent grálja: mindenkinek ezért kell tevékenykednie.

Legnagyobb hatása azonban erre általában az árengedményeknek, értékesítési külön költségeknek (promócióknak) van. Ezért az értékesítők mozgóbérét az árréstől kell nagy mértékben függővé tenni, minden ettől eltérő ösztönzési rendszer csak tévútra visz vagy ésszerűtlen árengedmények, promóciók, korrupciós megvesztegetési pénzek erőltetéséhez vezet.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

SHS KFT logo

SHS KFT

Mágocs

Az SHS KFT 29 éves. Két irodában Pécsett és Mágocson 30 fővel, több, mint 400 ügyféllel foglalkozunk. Tanácsot adunk, adómegtakarításra javaslatot teszünk. Heti 3 rövid körlevéllel folyamatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket. Beszélünk nyelveket (angol, német)

BONI-TEN Controll Kft. logo

BONI-TEN Controll Kft.

Budaörs

Mikro- és kisvállalkozások számára nyújtunk teljeskörű számviteli és adótanácsadói szolgáltatást. Mindezeket szakmai felelősségvállalással és új ügyfeleinknek egyedi kedvezményekkel tudjuk biztosítani.

Tax Consulting Bt. logo

Tax Consulting Bt.

Budapest III. kerület

A Könyvelő Iroda fontosnak tartja a vállalkozás küldetésének elősegítését, hogy szaktudásával és információival segítsen a döntés-előkészítésben. Gondot fordít arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzen, lépést tart a változásokkal, ismeri az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. A könyvelő iroda felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. A könyvelő iroda a szolgáltatásait szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesíti.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton