Cégvezetők számviteli feladatai

2013. Május 10.

A cégeket terhelő számviteli kötelezettségek teljesítése – pl. a könyvvezetés, szabályzatok elkészítése, beszámoló közzététele - jellemzően szakértői feladatok, tehát ezeket nem közvetlenül a cégvezető végzi, látja el – de az eredményért, a jogszabályszerű számviteli állapotokért a cégben – a szabályozottságért, rendért és egyes cselekmények elvégzéséért a törvények rendelkezései folytán övé a személyes felelősség. Tehát a cégvezetőnek a számvitel terén is a menedzseri képességekre van szüksége, ezek közül pedig az ellenőrzési funkciót kell leginkább gyakorolnia.

Egyszerűnek tűnik a helyzet, a cégvezető nem könyvelő. Ellenben a törvény mégis úgy szól, hogy a számlarend összeállításáért, annak folyamatos karbantartásáért, a naprakész könyvvezetés helyességéért a cég képviseletére jogosult személy a felelős (Sztv. 161.§/4/). Hogyan feleljen a cégvezető a naprakész könyvvezetés helyességéért – ha ő nem könyvelő?

E kötelezettségének a cégvezető a megfelelő képesítéssel és tevékenységi engedéllyel rendelkező személy alkalmazásával / megbízásával – illetve ellenőrzésével tesz eleget. A könyvelés ugyanis képesítéshez kötött, és önálló vállalkozók esetében engedélyhez is kötött tevékenység.

Szerző: Dr. Szabó Tibor

Ügyvéd, adószakértő, szakterülete az adó, gazdasági jog és a gazdasági büntetőjog. Az ország legjobb adójogászainak egyike. Az üzlet és a jog kérdéseivel nem csak a gyakorlatban foglalkozik, több sikerkönyv szerzője is:
Vagyongyarapodás és adóellenőrzés. Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? (2007)
A cégmenedzselés kézikönyve (2011)
Ha az olvasó úgy érezné, hogy az egyes írásokban adótrükkökre és jogi kiskapukra lelt – a szerző ezt cáfolja: csak leírta a szabályokat.
Honlapja: www.drszabotibor.hu

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Tax Consulting Bt. logo

Tax Consulting Bt.

Budapest III. kerület

A Könyvelő Iroda fontosnak tartja a vállalkozás küldetésének elősegítését, hogy szaktudásával és információival segítsen a döntés-előkészítésben. Gondot fordít arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzen, lépést tart a változásokkal, ismeri az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. A könyvelő iroda felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. A könyvelő iroda a szolgáltatásait szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesíti.

KL CONSULTING KFT. logo

KL CONSULTING KFT.

Nyíregyháza

Célunk, hogy Partnereink számára olyan szolgáltatásokat nyújtsunk, amelyek hozzájárulnak vállalkozásuk, szervezetük hatékony működéséhez, eredményes gazdálkodásához, takarékos adózásához, valamint a hatóságok és a gazdasági élet más szereplői által történő pozitív megítéléséhez. Ha vállalkozásának információra, biztonságra, vezetési tanácsra van szüksége, jó helyre jött.

Tax-Orientation Consulting Kft logo

Tax-Orientation Consulting Kft

Budapest XIV. kerület

Legrégebbi ügyfelünknek 20 éve mi végezzük a könyvelését és a kapcsolódó egyéb ügyeit. 13 éve társasági formában, könyvelő irodaként működünk. Társaságunk teljes körű szolgáltatást nyújt. Könyvelés - bérszámfejtés - TB ügyintézés - képviselet a hatóságok előtt - rendszeres és eseti adótanácsadás, szükség szerint munkavédelmi, munkaügyi és munkajogi képviselet is.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó