Hány beosztottat rendeljünk egy vezető alá?

2013. Május 03.

Egy vezetőnek 3, 4 vagy 5 beosztottja legyen. Se több, se kevesebb. Ideiglenesen, rövidebb időtartamra meg lehet szegni e szabályt, de általában nem érdemes. Persze indoka is van ennek: ennyi beosztott esetén még általában a vezetési munkán kívül valami egyéb egyéni munkateljesítményt is kérhetünk a vezetőktől. S mivel általában ők jobban képzettek, gyorsabb felfogásúak, mint a többi beosztott munkatárs, ezért fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat, ha 8-15 fő vezetésével megterhelünk valakit.

Ekkora nagy létszámnak egyébként már nem lehet tisztességgel megszervezni a munkáját, és főleg nem lehet a kiadott munkautasítások teljesülését ellenőrizni. Képtelenség a havi személyes munkatárs teljesítmény értékelést elvégezni, és semmiféle javulás nem várható a viselkedésben attól, hogy egy vezető is (elvben) foglalkozik vele.

A másik hiba, amikor valakinek csak 1 vagy 2 beosztottja van. Ez annyira csekély létszám, hogy erre nem érdemes létrehozni semmiféle vezetési szintet. Ne feledjük, hogy egy hierarchia szint létrehozása költséggel is jár, amit csak akkor érdemes vállalnunk, ha a haszna nagyobb, mint a költsége. Ha a 3, 4 vagy 5 beosztott szabályt megtartjuk, akkor két hierarchia szinttel 4-6 fős, 3 hierarchia szinttel, 13-31 fős, 4 hierarchia szinttel 40-156, 5 hierarchia szinttel 121-781 fős cégeket lehet elméletileg felépíteni (ha minden szálon a legalacsonyabb hierarchia szintig lemegyünk, ami nem szokásos megoldás). A valóságban a kisvállalatokban általában 3 hierarchia szint szokott lenni (vezető – középvezető – beosztott), a közepes vállalatokban meg 4-5 (vezető – felső vezető – középvezető – csoportvezető – beosztott munkavállaló).

A nagy létszámú termelés (szolgáltatás) az, ahol általában a magasabb hierarchia szükséges. Ugyanakkor kiemelt fontosságú kreatív emberek kaphatnak asszisztenseket (1-2-t), de nekik ne ők legyenek a vezetőik, hanem az a személy, aki őket is vezeti! Így őket az asszisztensek valóban úgy tudják segíteni, hogy közben nem terheltük meg őket vezetési feladatokkal.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Szanics Tünde EV logo

Szanics Tünde EV

Budapest

2006 óta dolgozom könyvelőként és 2016 óta adótanácsadással is foglalkozom. A ranglétra minden fokát végigjártam, könyveléstől a pénzügyi vezetőig. Az ügyfélkörömben debreceni, balmazújvárosi, bátonyterenyei és budapesti székhellyel rendelkező cégek is vannak.

VIZSU-TAX Kft. logo

VIZSU-TAX Kft.

Szeged

Könyvelés, bérszámfejtés, adótanácsadás. Közreműködés vállalkozások indításában folyamatos tanácsadással, adóminimalizálással, teljes körű ügyintézéssel.

Számadó-Consulting Kft logo

Számadó-Consulting Kft

Debrecen

A Számadó Consulting Kft 2009-ben alakult, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben és a lehető legmagasabb minőségben ki tudja elégíteni a hazai és külföldi vállalkozások és természetes személyek gazdasági, tanácsadási szolgáltatások iránti igényeit.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó