A jól szervezett cég ismrévei

2013. Április 29.

A szervezés Magyarországon nemcsak a kkv-k, hanem a nagyvállalatok esetén is elhanyagolt terület. Ahogy látom egész Európa el van maradva szervezésben a japánok, de még az amerikaiak mögött is. Ám versenyezni a legfejlettebbekkel kell, ezért bármennyire is felkészületlenek vagyunk, muszáj a szervezéssel foglalkozni. Igen, a „felkészületlen” szót használtam, mert a legjobban ez jellemző a hazai helyzetre.

Alapszinten szervezni mindenki tud, hiszen az nem több, mint az alkalmazott józan paraszti ész. Azonban ahogy szaporodnak a teendők – úgy bonyolódik a helyzet. Államunk a végtelenbe konvergálóan szaporítja a kkv-kra vonatkozó előírások számát és a vevők is egyre igényesebbek. A vevők ezt megtehetik, mert makrogazdaságilag gyenge lábakon áll az ország és emiatt túlfűtött a verseny.

Meg kell próbálni megtalálni az egyéni kiutat és megszervezni annyira a saját céget, hogy azon ritka kivételek egyike legyen, aki még ezen vadkeleti körülmények között is boldogul.

Akkor mondjuk, hogy egy cég jól boldogul, ha az alábbiak mindegyikére képes:
•    stabilan növekszik,
•    jut pénz osztalékra,
•    nem teszi tönkre a környezetét,
•    a környéken lakóknak munkalehetőséget nyújt,
•    minden helyi és országos adót kifizet
•    jut pénz és energia nemzeti, társadalmi felelősségvállalásra
•    a menedzsment meg a többi munkatárs is átlagon felül jól meg van fizetve.

A világ szerencsésebb sorsú országaiban a cégek boldogulása szokásos életút, nálunk rendkívüli. Ám ahelyett, hogy ezen keseregnénk, inkább hozzá kell fogni a szervezéshez, ami nagyon sokat tud abban segíteni, hogy elérjük ezt a kívánatos állapotot. Nem kell sajnálni erre szakembert felvenni, helyet hagyni neki a szervezési táblán! Sokszorosan meg fog térülni az erre fordított bér!

Ha vannak tervek és van ezt megvalósító jó szervezet, akkor következik a tervek megvalósulásának a figyelése, kontrollja. Én a kiegyensúlyozott, a cég minden fontos aspektusát megfigyelő tervezést és kontrollt kedvelem. A tervezésről szóló utolsó pontunkban sok ilyen paramétert írunk le. A kontroller dolga, hogy ezekből az adott cégben fontosakat kiválassza és megteremtse a tervezést és mérést.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

A és T Profi Kft logo

A és T Profi Kft

Baja

Cégünk 1997 óta működik. Társas vállalkozások és egyéni vállalkozók számára végzünk teljeskörű számviteli, adózási szolgáltatást, bérszámfejtést, munkaügyi ügyintézést, pénzügyi és üzletviteli tanácsadást, .
Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk.

Adro Tax Kft logo

Adro Tax Kft

Budapest XVI. kerület

Teljes körű könyvelési, számviteli szolgáltatást nyújtunk,mikro-, kis- és középvállalkozások részére.
Adótanácsadás személyre szabottan, adóoptimalizálás! Letölthető iratminta, aktuális hírek, adózási tudnivalók, változások, szabályzatok készítése! Elérhetőek vagyunk: Budapest XVI, Biatorbágy, Dunaharaszti könyvelőirodában!

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt. logo

B és B '94 Könyvelő és Tanácsadó Bt.

Kismaros

Társas vállalkozások és egyéni vállalkozók számára végzünk teljeskörű számviteli, adózási szolgáltatást, bérszámfejtést, munkaügyi ügyintézést, üzletviteli tanácsadást, bevallások határidőben történő beküldését. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton