Elérendő eredmények a személyügy, kontrolling, szervezés terén

2013. Április 24.

Az elérendő eredmények listája

•    a rövid és hosszú távú tervek határidőre a megkívánt mélységben és a tulajdonosi szándékot figyelembe véve elkészülnek
•    a cégnek olyan a szervezettsége, hogy gazdaságosan tud működni és fel tudja venni a versenyt termelékenységben a versenytársakkal
•    megfelelő részletességgel el van készítve a szervezési tábla, a szervezeti és működési szabályzat, az üzletszabályzat, az alapító okirat
•    le vannak írva a cégben szokásos eljárások, szabványok, szokványok, fortélyok és know-how-k
•    mindenkinek olyan részletes munkaköri leírása van, amely alapján egy esetleges személycsere után egy jó képességű ember néhány héten belül már szinte hibátlan munkát tud végezni (még lehet, hogy nem elég gyors, de amit csinál, az hasznos)
•    ki vannak alakítva és le vannak írva a belső és külső kommunikáció szabályai, az információ feldolgozási helyek, elő van írva a feldolgozási mérték és a meg vannak szervezve a továbbítási utak,
•    valamennyi a vezetéshez szükséges adat és ezek alapján elkészített gazdaságossági számítás rendelkezésre áll,
•    az alkalmazott munkatársak jó képességűek, képzettek, valamint akarnak és tudnak is dolgozni, illetve képesek a szükséges döntéseket gyorsan és határozottan meghozni,
•    a cégben dolgozó munkatársak képesek csapatban dolgozni, elfogadják a szabályokat és alkalmazkodnak egymáshoz,
•    a munkatársak alaposan be vannak tanítva a posztjukon elvégzendő teendőkre,
•    a munkatársak tisztában vannak a tőlük elvárt eredményekkel és el is érik azokat,
•    a cégbe nem illő munkatársak eltávolításra kerülnek (élősködők, bajkeverők, versenyben helytállni képtelenek, megbízhatatlanok, fegyelmezetlenek, döntésképtelenek, gondolkodásra és tanulásra képtelenek, együttműködésre képtelenek stb.),
•    a cégben a munkatársak termelékenysége kiváló,
•    a cégben minden munkatársnak mérik a teljesítményét és tanácsot adnak nekik arra, hogy azt hogyan tudják fokozni,
•    a cégen belül mindenki tisztességes, becsületes, bajtársias és etikus magatartást folytat,
•    a kiadott utasítások, projektek határidőre és költségkereten belül teljesülnek.

Jámbor óhajok – hallom sokszor az ügyfeleimtől, amikor előadom nekik ezt a listát. El sem tudják képzelni, hogy ezt egyáltalán el lehet érni! Tisztában vagyok a hazai kkv állapotokkal, magam is vagy 15 évig céget vezettem és már hét éve vagyok tanácsadó, s ezalatt több mint 70 kkv-ban dolgoztam.

A legtöbb cégből az itt felsorolt eredmények, állapotok hiányoznak vagy csak nyomokban vannak meg. Az elért alacsony színvonal nem indok arra, hogy beletörődjünk ebbe és ne is tudjuk, milyen lenne a normális állapot. Mert bizony ez még csak nem is ideális, hanem csak egyszerűen a normális állapot! Mit lehet tenni, hogy ezt elérjük?

Először is létre kell hozni a cég méretétől függően egy vagy több ilyen posztot. Azután ki kell alakítani az olyan munkaköröket, amelyek létrehozásának a célja ezen állapotok elérése. Majd meg kell találni az erre képes embereket, rá kell beszélni őket, hogy e manapság még szokatlan feladatkört elvállalják és azután hajrá: már csak működtetni kell.

Meglehetősen részletesen írok a teendőkről a Management Kiadónál 2005-ben megjelent „Rakd rendbe a pénzügyeidet!” című könyvemben, onnan lehet átemelni munkakör elemeket, illetve jelen könyvben is elég sok adat van arra, hogyan kell szervezni, kiegyensúlyozott mérőszám rendszert kialakítani, tervezni, kontrolleri munkát végezni.

Megosztom még a legfurcsább érvet, amit ezen részleg létrehozása ellen eddig hallottam. Ez úgy szólt, hogy „jó-jó, valóban kellene szervezési tábla, munkaköri leírás, folyamatleírás, minőségbiztosítási rendszer, szervezési és működési szabályzat stb., de mi van, ha mindezek létrejöttek és már nem lesz szükség erre a munkatársra”?! Ezek első létrehozása eleve 1-2 éves munka, s amint létrejöttek, máris megjelenik az igény a még jobb minőségű szervezésre, tananyagra, betanítási szisztémára, belső ellenőrzési rendszer finomításra, gazdasági kalkuláció és teljesítménybér jobb összehangolásra és ehhez hasonlókra.

Soha még olyat nem láttam, hogy egy ilyen rendszer létrehozásában jeleskedő munkatársnak ne lett volna az idők végezetéig további teendője a cégben!

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Szanics Tünde EV logo

Szanics Tünde EV

Budapest

2006 óta dolgozom könyvelőként és 2016 óta adótanácsadással is foglalkozom. A ranglétra minden fokát végigjártam, könyveléstől a pénzügyi vezetőig. Az ügyfélkörömben debreceni, balmazújvárosi, bátonyterenyei és budapesti székhellyel rendelkező cégek is vannak.

Golyha Tamás Attiláné logo

Golyha Tamás Attiláné

Budapest XXIII. kerület

Vállalkozásom könyvviteli szolgáltatásra, bérszámfejtésre valamint teljes körű adminisztrációs feladatok ellátására szakosodott egyéni vállalkozás, mely hat éve töretlenül fejlődik. Szakmai elhivatottságom, precíz munkavégzésem megalapozta, hogy valamennyi partnerem maximális elégedettséggel tekint vissza az elmúlt évek együttmuködésére. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének vagyok a tagja. Rendelkezem könyvelői felelősségbiztosítással.

Kollár Gáborné logo

Kollár Gáborné

Tápiószentmárton

Regisztrált mérlegképes könyvelőként, 2000 óta egyéni vállalkozás keretei között végzem a könyvviteli szolgáltatást.
Irodámban egyéni és társas vállalkozások, mezőgazdasági őstermelők és családi gazdaságok teljes körű könyvelési, adóbevallási és adatszolgáltatási feladatait végezzük.
Igény szerint az iratok feldolgozása és a személyes konzultáció történhet a megbízó székhelyén is.
Kérésre a könyvelési anyagot is a vállalkozás székhelyén vesszük át.
Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezem.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton