Ötleteink jogi védelme

2013. Április 23.

Így rendelkezik a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1.§/6/ bekezdése. Így ha valaki velünk szemben azzal az igénnyel lép fel, hogy „elloptuk az ő ötletét” – és ez az „ötlet” ezen gondolati formán kívűl nem öltött teste legalább egy szerzői jogi védelem alá tartozó írásos műben, vagy szabadalomban – akkor nyugodtan elküldhetjük.

Ez irányadó a saját ötleteinkre is. Ezért ha az „ötlet” egy szabadalmaztatható, azaz új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmányra vonatkozik, akkor azt szabadalmi oltalom alá kell helyezni. Ennek szabályait a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény tartalmazza.)

Ha az árú, vagy a szolgáltatás megkülönböztetésére szolgáló ábrázolásra – akkor azt védjegyeztetni kell.

Ha az ötlet egy szerzői jogi védelem alá tartozó mű – írás, szoftver, zenealkotás, film stb. – akkor az meg kell írni, illetve el kell készíteni.

Lehetnek olyan helyzetek, amikor egy mű szerzőjének a kiléte vitás, vagy legalábbis vitássá tehető, igazolásra szorul. Erre ad megoldást, ha az elkészített művet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál un. műnyilvántartásba vetetjük. Ez a tanúsítvány sem szerzői jogi, sem a szellemi alkotásra vonatkozó más jogi védelmet nem keletkeztet, csupán bizonyítási eszközként szolgál annak igazolására, hogy a kérelmező által a sajátjaként nyilvántartásba vett szerzői mű vagy kapcsolódó jogi teljesítmény a tanúsítvány kiállításának napján a tanúsítványhoz hozzáfűzött műpéldány szerinti tartalommal létezett. Mindez a szerző, illetve a kapcsolódó jogok jogosultja számára megkönnyíti szerzői (jogosulti) mivoltának bizonyítását.


További információ: http://www.sztnh.gov.hu/szerzoijog/onkentes/index.html?printable=1

Szerző: Dr. Szabó Tibor

Ügyvéd, adószakértő, szakterülete az adó, gazdasági jog és a gazdasági büntetőjog. Az ország legjobb adójogászainak egyike. Az üzlet és a jog kérdéseivel nem csak a gyakorlatban foglalkozik, több sikerkönyv szerzője is:
Vagyongyarapodás és adóellenőrzés. Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? (2007)
A cégmenedzselés kézikönyve (2011)
Ha az olvasó úgy érezné, hogy az egyes írásokban adótrükkökre és jogi kiskapukra lelt – a szerző ezt cáfolja: csak leírta a szabályokat.
Honlapja: www.drszabotibor.hu

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Szentmár Kft. logo

Szentmár Kft.

Dunakeszi

Kis- és középvállalkozások részére vállalok bérszámfejtést, könyvelést, adóbevallások elkészítését, mérlegbeszámoló összeállítását, Adóellenőrzések során hatóságok előtti képviseletet.
Induló vállalkozások részére tanácsadást, hogy a tevékenységüknek és feltételeiknek legmegfelelőbb vállalkozási formát tudják kiválasztani.

NIKOLETTI Gazdaságszervező Kft. logo

NIKOLETTI Gazdaságszervező Kft.

Balatonfűzfő-gyt.

A számviteli szolgáltatás (mely jórészt csak hatósági kötelezettség), de alapja a gazdaságszervező munkánknak; azaz a vállalkozás, kis szervezet, saját létét, érdekét szolgáló, eredményességét javító, működését - fejlesztését támogató komplex szervező - informatikai - marketing tevékenységünknek!

Levesszük válláról a gondokat: bízza ránk amihez mi értünk!

A szokásos könyvelési, jövedelem-elszámolási, adózási, pénzügyi és jelentési kötelezettségeit -Önnel együttműködve - elvégezzük, sőt ...

Cauldron Ügyvitel logo

Cauldron Ügyvitel

Sopron

Sokat gondolkodtunk annak idején, hogy vállalkozásunkat miként inditsuk úgy, hogy 15 - 20 éves, vállalati környezetben szerzett naprakész tudásunkkal valami újat adjunk a piacon a vállalkozások számára. Támogassuk őket a gazdasági döntéseikben, segitsük gazdálkodásukban, elvégezzük a könyveléssel és adózással összefüggő feladataikat. Klasszikus ügyviteli iroda vagyunk, de szerteágazó tapasztalattal, nincs olyan terület, amit ne tudnánk lefedni, vagy, amivel még nem találkoztunk.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó