Hogyan ne vezesse cégét: céges bevétel a magánbankszámlán

2013. Április 15.

Egy nyílászárókkal foglalkozó társaság tulajdonosa visszaélve hatáskörével, a Kft. részére vevők által befizetett szolgáltatás ellenértékét saját bankszámlájára utaltatta és magáncélra fordította.

A tetemes nagyságú összegre úgy derült fény, hogy vizsgált magánszemély több pénzintézetnél is vezetett folyószámlát és ezekre a számlákra csaknem 257 millió Forint összegben utaltak, ill. fizettek be készpénzben különböző összegeket a részére.

A magánszemélynél személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás és magánszemélyek különadója adónemekben ellenőrzésre került sor az elévülési időn belüli évekre vonatkozóan.

Az ellenőrzés adózó egyik korábban alapított cégénél kapcsolódó vizsgálatot indított.  A vállalkozásnál rendelkezésre álltak azok a bizonylatok, melyek szerint a magánszemélynek átutalt összegeket a pénztárban, - mint bankszámláról készpénz felvétel – bevételként tartották nyilván.

A magánszámlára „csöpögtetett” pénzeket a fenti személy sajátjaként használta. A társaság időközben felszámolás alá került. A tulajdonosnak átutalt összegeket a társaság a zárómérlegében tagoknak kölcsön adott pénzként tartotta nyilván, bár kölcsönszerződés nem állt rendelkezésre.

Adózó egy a másik cégénél is kapcsolódó vizsgálatot folytattak le.  Mivel a vállalkozás képviseletére az unokahúg volt jogosult, így csak ő tudott számlát nyitni, azonban a bankszámlanyitásnál rögtön aláírt egy meghatalmazást, amivel a fenti magánszemély is jogosulttá vált a bankszámlái fölötti rendelkezésre. A társaság nyílászárókkal foglalkozott, Szlovákiában legyártatta a terméket, majd itthon beszerelte őket.  Az ellenőrzés során megállapításra került, hogy a vizsgált személy magán-bankszámlájára a megrendelők a nyílászárók valamint ezek beszerelésének ellenértékét fizették be. A számláira befizetett ill. utalt összegeket ezúttal is  sajátjaként kezelte, abból kiadásait fedezte (vásárlás, tankolás, hiteltörlesztés), készpénzként a bankszámlákról felvette.

A magánszemély a vállalkozásai bevételét „eltérítve” jelentős mértékű bevételekhez jutott tehát, melyeket nem szerepeltetett adóbevallásaiban, azok után adófizetési kötelezettségeit nem teljesítette, így személyi jövedelemadó címén több, mint 92 millió forint, százalékos egészségügyi hozzájárulás címén több, mint 28 millió forint, magánszemélyek különadója címén majdnem 6 millió forint adókülönbözet (adóhiány) került megállapításra. A megállapított adóhiány után 63 millió forint adóbírság és 54 millió forint késedelmi pótlék került kiszabásra.  

Az Adóhatóság mindezek után megtette a szükséges büntető feljelentést a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságra.

/Forrás: www.apeh.hu Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adóigazgatósága/

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Könyveléscentrum logo

Könyveléscentrum

Debrecen

A Könyveléscentrum adószakértője segít működő vállalkozások vagy vállalkozás indítás előtt állóknak eligazodni az adózás jogi útvesztőjében. Könyvviteli számviteli szolgáltatások, adóbevallások, bérügyintézés terén is állunk rendelkezésére új vagy már működő vállalkozások számára.

KingdomConto Számviteli és Tanácsadó ft. logo

KingdomConto Számviteli és Tanácsadó ft.

Érd

Könyvelőirodánk az ügyfeleket Érd és környékéről illetve az ország bármely területéről szeretettel várjuk, hiszen a bizonylatokat online is fogadjuk.

ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft logo

ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft

Budapest XX. kerület

Ügyfélorientált adózási, számviteli és üzletviteli tanácsadó Kft. komplex szolgáltatásokat nyújt vállalkozások, egyéni vállalkozó, magánszemélyek részére: könyvelés, adótanácsadás, bevallások elkészítése, adóhatósági képviselet, adószakértői ellenjegyzés (FAF), cégátvilágítás, belső audit, humánpolitikai ügyintézés (bér- és munkaügy), Tb ügyintézés, adatrögzítés, dokumentum arciválás.
Megbízhatóság, leinformálhatóság, korrekt ár, rövid határidő! Rejtett költségek nélkü!
Országos hatáskör.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu