Hogyan finanszírozzuk a céget?

2013. Április 09.

A céget legjobb saját erőből finanszírozni. Ez nem mindig lehetséges.

A hitel felvételét általában mereven ellenzem, mert a szokásos banki feltételek mellett ez rettentő kiszolgáltatottságot jelent a hitelt nyújtó banknak. Elég egy kicsit rosszabb gazdasági helyzet, néhány nagyobb vevő hirtelen elpártolása a konkurencia miatt és máris felszámolásra kerül a cég a hitelének visszafizetése miatt aggódó bank által.

Van azonban a hitelek között egy kivétel, amikor érdemes bevállalni ezt a kockázatot, és ez a projekthitel. Ez az olyan hitel, amikor piackutatással megalapozott, gazdaságossági számításokkal alátámasztott termelőeszközre vesz  fel hitelt a cég. Ugyancsak projekthitellel megvalósítható termék, amikor valamilyen nagyon drága dolgot fedezettel rendelkező idegen megrendelésre hoz létre (például egy új irodaházat, egy különleges terméksorozatot stb.).

A bankok nem kedvelik a projekthitelt (hiányzik a szakértelmük az elbíráláshoz), de rá lehet őket erre is beszélni. Ilyenkor a hitel fedezete mindig a vásárolt termelő gépek, vagy a létrehozandó termék, épület legyen! Annyi önerőt kell hozzátenni, hogy ez elég legyen a banknak!
Jó dolog még valamilyen megtérülő projektre kötvényt kibocsátani – ha valaki hajlandó egy kkv kötvényét lejegyezni, s ez bizony szinte reménytelen vállalkozás.

Még lehet gondolkodni kockázati tőkében, de ehhez már elég nagynak kell lenni, hiszen ők a legalább néhány száz millió forintos befektetéseket preferálják (pénzük van elég és majdnem ugyanannyi idő a kis összegről szóló üzleti terv elbírálása, mint egy komolyabbé).

Kisebb várhatóan megtérülő üzletekhez még léteznek az ún. „üzleti angyalok”, akik e rendkívül kockázatos befektetési formát művelik. Már megtalálni őket is nehéz Magyarországon, de kevesen vannak, és elárasztják őket a képtelenebbnél képtelenebb ötletekkel, így nehéz hozzájuk bejutni.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

h95h97m logo

h95h97m

Halásztelek

A könyvelés egy nagyon fontos bizalmi viszonyon alapuló tevékenység! Több mint 20 év tapasztalatával megismerkedve "gyakorlom" nap mint nap kisvállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak.

Bakosné Jenőfi Márta logo

Bakosné Jenőfi Márta

Süttő

Ha nyugodtan akarsz aludni, a lehető legkevesebbet fizetni, akkor válassz engem.

TAXALAND Kft logo

TAXALAND Kft

Érd

„Ha egy szokásos dolgot szokatlanul jól csinálsz, ez meghozza számodra a sikert”

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó