A tulajdonosi tevékenységek elvárt eredménye (állapot, termékek)

2013. Április 05.

A tulajdonosi tevékenységek elvárt eredménye (állapotok, termékek):

•    írásban elkészített, legalább 3 évre előretekintő olyan stratégiai terv, amely megfelel a könyvünkben leírt követelményeknek (íródeákként szabad, sőt ajánlott a kontrollert ebbe a feladatba bevonni) és tartalmazza a legfontosabb pénzügyi sarokszámokat is (nyereség, osztalék, felhalmozási ráta, növekedési ráta, bérszínvonal, beruházások, megengedett összes rezsiköltség, projekthitelek, tőkeemelés vagy csökkentés stb.)
•    piackutatással és gazdaságossági számításokkal alátámasztott beruházási terv (a piackutatást is el lehet végeztetni az értékesítőkkel)
•    a cégnek nincs olyan hitele, amely miatt valamelyik bank bármikor felszámolható foglya lenne
•    a jelenlegi piaci pozíció felmérése és az iparág gondos elemzése után kijelölt olyan cégpozíció, amely elérése esetén a konkurenciától távoli helyre röpíti a céget (nem mellesleg ezen a helyen a jelenleginél nagyobb fizetőképes keresletnek kell kialakulnia, hogy a cég növekedni tudjon)
•    stratégiai fontosságú termelési, fejlesztési stb. együttműködési megállapodások más cégekkel a kapacitás jobb kihasználására, beruházások megspórolására vagy egyéb kívánatos gazdasági állapot elérésére
•    gondosan kiválasztott stratégiai fontosságú új termékek, technikai vagy egyéb alap eljárások, alaptechnológiák (akár a termelésben, akár az adminisztrációban) kijelölése, kutatása, fejlesztetése (a termelési szakemberek bevonása a folyamatba itt is célszerű)
•    a felhalmozott tőke arányában a banki kamatnál magasabb osztalék, az iparági átlagot meghaladó stabil növekedés és a konkurenseknél megszokott fizetéseknél magasabb átlagos fizetés van a cégben
•    bevezetett és működő büdzsé rendszer, amelyben minden pénz költésnek van kerete és felelőse, és amely hetente vagy havonta átvizsgálásra kerül a kontrolling által

Ugye ritka az ilyen cég a hazai piacon! A jó tulajdonos azonban előállítja ezeket az állapotokat, termékeket! Tulajdonosnak lenni felelősség: nemcsak magának  és családjának felel azért, hogy ne veszítse el a vagyonát, hanem felel a munkatársai stabil állásáért és a vevői megszokott színvonalú kiszolgálásáért is.

Felel azért, hogy a környéken az emberek nála munkát találjanak és a levegőt, vizet, földet szennyezésektől mentesen tartsa. A társadalom, a nemzet is elvárja bizonyos felelősségek elvállalását, hiszen a tulajdonos az, akik többel rendelkezik, mint egy átlagember.

Egyesek – én közéjük tartozom – még azért is felelősséget vállalnak, hogy az állam, az önkormányzat is megkapja az elvárt adómennyiségét a cégtől. Alapvetően azért, mert a hazánk nélkülünk, tisztességes adófizetők nélkül nem boldogulna. Remélem, hogy egyszer a megbecsülést is meg fogjuk ezért kapni a társadalomtól és nem a gúnyos „milyen balekok vagytok” kacaja fog minket kísérni!

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Könyvesiné Nagy Enikő logo

Könyvesiné Nagy Enikő

Őrbottyán

Könyvelő irodánk könyvviteli szolgáltatás, bérszámfejtés, pénzügyi tanácsadás, valamint teljes körű adminisztrációs feladatok ellátását végzi. Adószakértői, Könyvvizsgálói, Ügyvédi közreműködéssel dolgozunk.

Szolgáltatásaink:
- Főkönyvi nyilvántartások vezetése (könyvelés)
- Tb ügyintézés, Bérszámfejtés
- Számviteli információs rendszer kialakítása, aktualizálása
- Cégeljárás (bejegyzés, módosítás, átalakulás, megszűnés)
- Tanácsadás (adó, jogi, vállalkozói)
- Hatóságok előtti képviselet

Kovács Margaréta ev. (Online-Office) logo

Kovács Margaréta ev. (Online-Office)

Budapest III. kerület

Több mint 10 éve végzünk számviteli szolgáltatást vállalkozások, egyesületek, alapítványok részére.

Adótanácsadó Egyesület tagjaként érvényes szakmai felelősségbiztosítással, PM regisztrációval, ügyvédi háttérrel rendelkezünk.

Célunk teljes körű számviteli - és adózási szolgáltatás nyújtása ügyfeleink részére, figyelembe véve személyre szabott igényeiket.

h95h97m logo

h95h97m

Halásztelek

A könyvelés egy nagyon fontos bizalmi viszonyon alapuló tevékenység! Több mint 20 év tapasztalatával megismerkedve "gyakorlom" nap mint nap kisvállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu