A tulajdonosi tevékenységek elvárt eredménye (állapot, termékek)

2013. Április 05.

A tulajdonosi tevékenységek elvárt eredménye (állapotok, termékek):

•    írásban elkészített, legalább 3 évre előretekintő olyan stratégiai terv, amely megfelel a könyvünkben leírt követelményeknek (íródeákként szabad, sőt ajánlott a kontrollert ebbe a feladatba bevonni) és tartalmazza a legfontosabb pénzügyi sarokszámokat is (nyereség, osztalék, felhalmozási ráta, növekedési ráta, bérszínvonal, beruházások, megengedett összes rezsiköltség, projekthitelek, tőkeemelés vagy csökkentés stb.)
•    piackutatással és gazdaságossági számításokkal alátámasztott beruházási terv (a piackutatást is el lehet végeztetni az értékesítőkkel)
•    a cégnek nincs olyan hitele, amely miatt valamelyik bank bármikor felszámolható foglya lenne
•    a jelenlegi piaci pozíció felmérése és az iparág gondos elemzése után kijelölt olyan cégpozíció, amely elérése esetén a konkurenciától távoli helyre röpíti a céget (nem mellesleg ezen a helyen a jelenleginél nagyobb fizetőképes keresletnek kell kialakulnia, hogy a cég növekedni tudjon)
•    stratégiai fontosságú termelési, fejlesztési stb. együttműködési megállapodások más cégekkel a kapacitás jobb kihasználására, beruházások megspórolására vagy egyéb kívánatos gazdasági állapot elérésére
•    gondosan kiválasztott stratégiai fontosságú új termékek, technikai vagy egyéb alap eljárások, alaptechnológiák (akár a termelésben, akár az adminisztrációban) kijelölése, kutatása, fejlesztetése (a termelési szakemberek bevonása a folyamatba itt is célszerű)
•    a felhalmozott tőke arányában a banki kamatnál magasabb osztalék, az iparági átlagot meghaladó stabil növekedés és a konkurenseknél megszokott fizetéseknél magasabb átlagos fizetés van a cégben
•    bevezetett és működő büdzsé rendszer, amelyben minden pénz költésnek van kerete és felelőse, és amely hetente vagy havonta átvizsgálásra kerül a kontrolling által

Ugye ritka az ilyen cég a hazai piacon! A jó tulajdonos azonban előállítja ezeket az állapotokat, termékeket! Tulajdonosnak lenni felelősség: nemcsak magának  és családjának felel azért, hogy ne veszítse el a vagyonát, hanem felel a munkatársai stabil állásáért és a vevői megszokott színvonalú kiszolgálásáért is.

Felel azért, hogy a környéken az emberek nála munkát találjanak és a levegőt, vizet, földet szennyezésektől mentesen tartsa. A társadalom, a nemzet is elvárja bizonyos felelősségek elvállalását, hiszen a tulajdonos az, akik többel rendelkezik, mint egy átlagember.

Egyesek – én közéjük tartozom – még azért is felelősséget vállalnak, hogy az állam, az önkormányzat is megkapja az elvárt adómennyiségét a cégtől. Alapvetően azért, mert a hazánk nélkülünk, tisztességes adófizetők nélkül nem boldogulna. Remélem, hogy egyszer a megbecsülést is meg fogjuk ezért kapni a társadalomtól és nem a gúnyos „milyen balekok vagytok” kacaja fog minket kísérni!

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft logo

ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft

Budapest XX. kerület

Ügyfélorientált adózási, számviteli és üzletviteli tanácsadó Kft. komplex szolgáltatásokat nyújt vállalkozások, egyéni vállalkozó, magánszemélyek részére: könyvelés, adótanácsadás, bevallások elkészítése, adóhatósági képviselet, adószakértői ellenjegyzés (FAF), cégátvilágítás, belső audit, humánpolitikai ügyintézés (bér- és munkaügy), Tb ügyintézés, adatrögzítés, dokumentum arciválás.
Megbízhatóság, leinformálhatóság, korrekt ár, rövid határidő! Rejtett költségek nélkü!
Országos hatáskör.

SAS logo

SAS

Kaposvár

Teszt VPont

Imre Lajosné egyéni váll. logo

Imre Lajosné egyéni váll.

Debrecen

Regisztrált mérlegképes könyvelőként végzem a könyvelési, bérszámfejtési, adótanácsadói tevékenységet.Vállalom egyéni vállalkozók, Bt-k, Kft-k, nonprofit szervezetek, társasházak és utazási vállalkozások könyvelését.
Könyvelői felelősség biztosítással rendelkezem.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu