A tulajdonosi tevékenységek elvárt eredménye (állapot, termékek)

2013. Április 05.

A tulajdonosi tevékenységek elvárt eredménye (állapotok, termékek):

•    írásban elkészített, legalább 3 évre előretekintő olyan stratégiai terv, amely megfelel a könyvünkben leírt követelményeknek (íródeákként szabad, sőt ajánlott a kontrollert ebbe a feladatba bevonni) és tartalmazza a legfontosabb pénzügyi sarokszámokat is (nyereség, osztalék, felhalmozási ráta, növekedési ráta, bérszínvonal, beruházások, megengedett összes rezsiköltség, projekthitelek, tőkeemelés vagy csökkentés stb.)
•    piackutatással és gazdaságossági számításokkal alátámasztott beruházási terv (a piackutatást is el lehet végeztetni az értékesítőkkel)
•    a cégnek nincs olyan hitele, amely miatt valamelyik bank bármikor felszámolható foglya lenne
•    a jelenlegi piaci pozíció felmérése és az iparág gondos elemzése után kijelölt olyan cégpozíció, amely elérése esetén a konkurenciától távoli helyre röpíti a céget (nem mellesleg ezen a helyen a jelenleginél nagyobb fizetőképes keresletnek kell kialakulnia, hogy a cég növekedni tudjon)
•    stratégiai fontosságú termelési, fejlesztési stb. együttműködési megállapodások más cégekkel a kapacitás jobb kihasználására, beruházások megspórolására vagy egyéb kívánatos gazdasági állapot elérésére
•    gondosan kiválasztott stratégiai fontosságú új termékek, technikai vagy egyéb alap eljárások, alaptechnológiák (akár a termelésben, akár az adminisztrációban) kijelölése, kutatása, fejlesztetése (a termelési szakemberek bevonása a folyamatba itt is célszerű)
•    a felhalmozott tőke arányában a banki kamatnál magasabb osztalék, az iparági átlagot meghaladó stabil növekedés és a konkurenseknél megszokott fizetéseknél magasabb átlagos fizetés van a cégben
•    bevezetett és működő büdzsé rendszer, amelyben minden pénz költésnek van kerete és felelőse, és amely hetente vagy havonta átvizsgálásra kerül a kontrolling által

Ugye ritka az ilyen cég a hazai piacon! A jó tulajdonos azonban előállítja ezeket az állapotokat, termékeket! Tulajdonosnak lenni felelősség: nemcsak magának  és családjának felel azért, hogy ne veszítse el a vagyonát, hanem felel a munkatársai stabil állásáért és a vevői megszokott színvonalú kiszolgálásáért is.

Felel azért, hogy a környéken az emberek nála munkát találjanak és a levegőt, vizet, földet szennyezésektől mentesen tartsa. A társadalom, a nemzet is elvárja bizonyos felelősségek elvállalását, hiszen a tulajdonos az, akik többel rendelkezik, mint egy átlagember.

Egyesek – én közéjük tartozom – még azért is felelősséget vállalnak, hogy az állam, az önkormányzat is megkapja az elvárt adómennyiségét a cégtől. Alapvetően azért, mert a hazánk nélkülünk, tisztességes adófizetők nélkül nem boldogulna. Remélem, hogy egyszer a megbecsülést is meg fogjuk ezért kapni a társadalomtól és nem a gúnyos „milyen balekok vagytok” kacaja fog minket kísérni!

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Amadil Consulting Kft. - Glaser Anita logo

Amadil Consulting Kft. - Glaser Anita

Budapest XI. kerület

Könyveltessen magas szakmai tudással, közgazdasági, pénzügy-számviteli szakirányú egyetemi végzettséggel rendelkező vezető által irányított könyvelő irodában, korrekt ár-érték arányú szolgáltatási díjért!

A 2011. December 31.-éig jelentkező új ügyfeleinknek a 2011. év hátralévő könyvelési díját elengedjük, kérjen ajánlatot!

Mottónk: "Mindenre van megoldás, segítünk!"

A 2005. évi alapítás óta nem volt megállapítást tartalmazó NAV
ellenőrzésünk.

Quintax Kft. logo

Quintax Kft.

Szeged

Társas vállalkozások precíz és megbízható könyvelése.

Prof-Audit Kft logo

Prof-Audit Kft

Budapest IV. kerület

25 éves gyakorlattal vállaljuk cégek könyvelését, könyvvizsgálatát , adótanácsadást, bérszámfejtést, NAV előtti képviseletet, Újpesten a 3-asmetró végállomásánál. Nemcsak lekönyveljük a bizonylatokat , hanem folyamatos, INGYENES adótanácsadást adunk cégének annak érdekében, hogy segítsük Önt az OPTIMÁLIS ADÓ elérésében.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton