Vállalati viselkedési kódex

2013. Április 04.

A viselkedési kódex tulajdonképpen az általános emberi együttélési szabályoknak a cégre adaptálása.

Aki járt már távol Európától, jól tudja, mennyire függ egy ilyen viselkedési kódex attól a társadalomtól, népcsoporttól, ahol élünk. Mások a kézmozdulatok, az udvariassági formulák, az öltözködés, a férfi-nő viszony, az idős-fiatal kapcsolat, a családi szerep stb.

Így nyugodtan el lehet készíteni egy olyan viselkedési kódexet, ami speciálisan a hazai kultúrán, hazai szokásokon alapul. Ajánlhatom erre a Lilium Konzultáns Kft. „Vállalati viselkedési kódex” jegyzetét. Ebben le vannak írva azok a legfontosabb együttélési szabályok, amelyeket a hazai vállalatokban illik megtartatni. A több mint 80 oldalas jegyzet ezen felül tartalmaz megalapozott etikai előírásokat is, és benne vannak az egyéni teljesítmény növelési módszerek. 

Az etika más terület, mint a viselkedés. A viselkedésnek nincs indoka: így vagy úgy szoktuk és kész. Az etika azonban feltételez valami erkölcsi alapot. Ilyen volt a régi korokban a zsidó-keresztény tízparancsolat. A jegyzetünkben mi egy vallást nélkülöző, az emberi tulajdonságokból kiinduló metafizikai alapot helyeztünk el, de aki ez iránt nem érdeklődik, az is elfogadhatónak tartja  a leírt etikai elveket.

Több céges etikai kódexet olvastam már el, és lényegében mindegyik nagyon hasonló egymáshoz. Úgy tűnik, az évezredek alatt kikristályosodott, hogy mit lehet és mit nem lehet megtenni. A Lilium Konzultáns Kft.-ben kifejlesztett etikai alapok a szokásosnál kicsit nagyobb hangsúlyt helyeznek a mások lelkébe gázolásának a tiltására, és egyértelmű szabályt adnak arra az esetre, ha két egymással konfliktusban lévő erkölcsi parancs között kell választani.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Tóth Tiborné logo

Tóth Tiborné

Budapest XVIII. kerület

Magas minőségi szinten nyújtott adózási, munkaügyi, tb, bérszámfejtésen túl
a könyvelt cégek tulajdonosai, alkalmazottai részére ingyenes szja bevallás elkészítését is vállaljuk.

Csikós Medicina Kft logo

Csikós Medicina Kft

Budapest

Célunk, hogy megbízóink válláról -a törvényi előírások keretein belül- az adminisztrációs terhet vegyük le, s tanácsainkkal a befizetett adók és járulékok összegét minimalizáljuk.

Golyha Tamás Attiláné logo

Golyha Tamás Attiláné

Budapest XXIII. kerület

Vállalkozásom könyvviteli szolgáltatásra, bérszámfejtésre valamint teljes körű adminisztrációs feladatok ellátására szakosodott egyéni vállalkozás, mely hat éve töretlenül fejlődik. Szakmai elhivatottságom, precíz munkavégzésem megalapozta, hogy valamennyi partnerem maximális elégedettséggel tekint vissza az elmúlt évek együttmuködésére. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének vagyok a tagja. Rendelkezem könyvelői felelősségbiztosítással.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu