Vezetési kompetenciák a cégben

2013. Április 02.

A kompetencia divatszó, jelentése illetékesség, jogosultság, illetve a másik jelentése szakértelem. A vezető az, aki több ember segítségével eléri, hogy az elvárt dolgok megtörténjenek.

Lássunk néhány példát, mik is azok a vezetési kompetenciák!

Vezetői tervezés
•    Az építésvezető feladata a magasépítési projekten az anyag lerakóhelyek, a szállítási útvonalak, a sitt és törmelék lerakás, elszállítás, illetve a daruállás megtervezése tervrajz formájában.
•    A cég tulajdonosainak feladata a cég stratégiai tervéből az elérendő piaci pozíció kijelölése és az ahhoz vezető út megmutatása.
•    Az értékesítési vezető elkészíti minden hó 20-áig a következő havi marketing és PR tervet. A tervnek az előírt költségkereten belül kell maradnia és biztosítania kell a reklámok, rendezvények és egyéb felhasznált marketing és PR eszközök hatékonyságának mérhetőségét.

Vezetői szervezés
•    A gépállomás vezetője jelöli ki minden délután a másnap szabadon használható mezőgazdasági vontatókat.
•    A gyár területén belül bekövetkezett baleset esetén a közlekedési útvonalak megtisztítása és a közlekedés ismételt beindítása a cég rendészeti vezetőjének a feladata.
•    A vezető feladata folyamatosan azon dolgozni, hogy a csoportjában az egy főre eső termelékenység folyamatosan javuljon. A cég tervében adott, hogy a tárgyévben mennyit kell termelékenységben javulni, ennél tilos alacsonyabb saját tervet készíteni. Ehhez képzést, gépesítést, átszervezést, tréninget, konstrukció változtatást, új anyagokat, azaz szinte bármit bevethet, ami nem növeli nagyobb mértékben a költségeket, mint az elért munkabér és ezzel kapcsolatos közteher megtakarítás.

Utasítások kiadása és számonkérése
•    A cégben a vezetők – a csoportvezetők kivételével - kizárólag írásban adhatnak ki utasítást. Az utasítást két példányban kell megírni, és a másolati példányt a határidővel az utasítás teljesítés figyelőnek („időgép kezelőnek”) kell odaadni. A teljesítést szintén írásban kell jelenteni az utasítás teljesítés figyelőnek, aki a teljesítés jelentést a másolati példánnyal összetűzve visszaadja azt az utasítás kiadójának. Ha késik a teljesítés jelentés, akkor a másolati példányt az utasítás teljesülés figyelő elküldi egy „késett” felülbélyegzéssel a személyzeti vezetőnek, aki három ilyen fél éven belüli összegyűlésekor írásos figyelmeztetést küld a munkavállalónak, az ötödiknél meg az elbocsátását kezdeményezi a cégvezetőnél. (Ezt az intézkedést csak olyan cégekben szabad bevezetni, ahol a gondosan megszervezett munkamegosztás és a részletes munkaköri leírások a napi állandó munkákat már olyan részletesen leírják, hogy azokkal a vezetőnek egyáltalán nem kell foglalkoznia.)

•    A termelési vezető feladata a heti munka terv elkészítése az üzemre. Ebben munkaszámonként és munkatársanként fel kell sorolni a a feladatokat. Következő hét első napján el kell számoltatni a munkatársakat az elért eredményekkel, aki nem végezte el a feladatát, az adott hétre nem kaphat mozgóbért.
Vezetői példamutatás
•    A vezető akkor része a csoportjának, ha maga is megtartja a csoportra    vonatkozó szabályokat, ezért cégünkben különösen fontos, hogy ne késsen, ne húzza ki magát a közös munka alól, csak olyan feladatot adjon ki, amiről maga is be tudja bizonyítani, hogy valóban elvégezhető, és minden egyéb tevékenységben is jó példával járjon elől.
•    A fizikai munkások csoportvezetői – miután megszervezték a munkát, a szerszám és az anyagellátást – beállnak a csoportba és ahol hiány van, ott saját munkájukkal pótolják a hiányzó munkatársat. Ha mindenki jelen van, akkor ott kötelesek fizikai munkát végezni, ahol a szűk keresztmetszet van. Ha ez nap közben „vándorol”, akkor kötelesek több különböző poszton is dolgozni. A csoportvezetőtől elvárás, hogy a csoport bármely tagjának feladatait képes legyen ellátni.

Vezetői oktatás, mentorálás
•    Alapszinten a beosztott munkatársak oktatása vezetői feladat. Noha a cégben vannak a személyzeti és oktatási osztály által szervezett, külső és belső oktatók által kivitelezett tanfolyamok, mégis a vezető az, aki naponta látja, milyen tudásanyag hiányzik egy-egy munkatársának. Ezekből gyorsan a legfontosabb ismereteket az ő kötelessége átadni.
•    Ugyancsak vezetői kötelesség megkövetelni a munkaköri leírás és a hozzájuk csatolt dokumentumok megtanulását. Ha nem megy egyszerre, akkor a munkavállaló által kezelhető mennyiségekre ossza szét a megtanulandókat és részletenként tetessen vizsgát a munkatársaival. A vizsgán a teljes anyag tudását kell megkövetelni, nem elég 50, 70 vagy 90%-ra tudni azt!

Vezetői motiválás
•    A vezető feladata felderíteni, hogy a csoportjában dolgozók mit tartanak nagy becsben, mi az, amivel motiválni lehet őket. Ezek lehetnek a feladattal összefüggő értékek (például érdekes, élvezetes munkák), vagy egyéb értékek (karrier, fizetésemelés, (cél)prémium, (progresszív) teljesítménybér, jutalomszabadság, jobb munkakörülmények, jobb felszerelés, egyéb kiváltságok). Ha ezek megvannak, akkor a cég engedte keretek között használnia kell a munkatársai motiválásra. Ha talál egy jó motivációs eszközt, harcoljon a cégvezetésnél azért, hogy ezt az eszközt használhassa.
•    A rossz mai magyar vezetési kultúrában szinte teljesen hiányzik a dicséret, pozitív visszajelzés adása arról, ha valamilyen munkát valaki jól végzett el. Ez hiba, és a cégünknél minden vezető kötelességévé teszem, hogy minden egyes ellenőrzés után sorolja fel azokat a tételeket, amiket rendben talált, dicsérje meg ezért a munkavállalót és csak ezután kezdjen el foglalkozni azokkal a tételekkel, amelyek esetleg nem voltak rendben. A dicsérő szakasz elmaradása súlyos vezetési felelőtlenség, amivel csak demotiválni lehet a munkatársakat!

Munkaügyi és emberi gondok kezelése
•    Bármelyik munkatárs vagy egy közeli hozzátartozója a legváratlanabb pillanatban megbetegedhet, balesetet szenvedhet. A vezető feladata, hogy ilyenkor a munkaköri leírásokban előre elképzelt helyettesítési rend életbe lépjen. Ha ezzel sem lehet betömni a tátongó munkaerő hiány lyukat, akkor a felső vezetőtől vagy a szervezet más területének vezetőitől köteles segítséget kérni.
•    A vezető beosztott munkatársai családban és társadalomban élnek, s az ott keletkezett ügyeik elintézése is fontos számukra. Ez időnként csak munkaidő alatt lehetséges. A jó vezető emberségesen igyekszik mindkét fél számára megfelelő munkaidő átrendezéssel (csúsztatással), időnként akár munkaidő elengedéssel segíteni ezen gondok elintézését.

Vezetői kommunikáció
•    A vezető nem a beosztott munkatársai jogát védő szakszervezeti bizalmi, de köteles gondoskodni – a cégben elérhető szinten – a lehető legjobb munkakörülményekről. Ebben elsősorban nem a kényelmi eszközök, hanem a munka hatékonyságát lehetővé tevő szerszámok, berendezések, bútorok, szervezési megoldások, szoftverek stb. tartoznak. Ezek szükségességének kommunikálása az illetékeseknek szintén vezetői feladat.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Dorothy-Mobil Kft logo

Dorothy-Mobil Kft

Budapest XXIII. kerület

Molnár Erzsébet, regisztrált mérlegképes könyvelő, a Dorothy-Mobil Kft ügyvezetője vagyok. 1990 óta végzek könyvelést vállalkozóként. Társaságunk 2011-ben alakult, fő tevékenység: Számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenység.
Irodám egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok és egyéb szervezetek teljes körű ügyviteli feladatait látja el. – Könyvelés, bérszámfejtés, adó-, számviteli- és üzletviteli tanácsadás, cégátvilágítás, alapítás, módosítás, stb - Fő elvem az ügyfélbarát

FairConto Zrt. logo

FairConto Zrt.

Zalaegerszeg

Könyvelési, Könyvvizsgálati szolgáltatások, Pénzügyi Tanácsadás

Tax Consulting Bt. logo

Tax Consulting Bt.

Budapest III. kerület

A Könyvelő Iroda fontosnak tartja a vállalkozás küldetésének elősegítését, hogy szaktudásával és információival segítsen a döntés-előkészítésben. Gondot fordít arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzen, lépést tart a változásokkal, ismeri az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. A könyvelő iroda felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. A könyvelő iroda a szolgáltatásait szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesíti.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó