Titkosak vagy nyilvánosak legyenek-e a fizetések?

2013. Március 28.

A tanácsadói munkám során megismert cégeknek a nagyobbik fele titkolódzás párti. Én inkább a kisebbséggel értek egyet. Teljessé nem lehet tenni a titkolódzást: valami mindig ki fog szivárogni, és ha valaki ezzel zavart akar kelteni, akkor a félinformációval sokkal többet tehet, mintha nyilvánosak lennének a fizetési és kereset adatok.

Ugyanakkor a nyílt fizetési rendszerben  nem lehet adót csalni (a zsebbe csúsztatott borítékokban lévő pénzeket nem lehet kitenni a faliújságra) és nem lehet külön alkukat folytatni és ezáltal jól járni (ilyenkor vagy a munkaadó, vagy a munkavállaló hiszi azt, hogy jól járt). Megjegyzem, hogy ebben a „jól járni” procedúrában persze valaki közben mindig rosszul jár, rendszerint azok, akik éppen ennek az alkunak nem is részesei. A nyíltság előnye, hogy nemcsak a vezetők kontrollja van meg a teljesítményeken, hanem normális munkahelyi légkör mellett a munkatársak is többet várnak el attól, aki magasabb fizetést kap. Ha igazságos és korrekt a teljesítménybér, akkor még hatalmas előny, hogy látják milyen jól keresnek azok, akik hozzák vagy éppen túlteljesítik a normáikat; s ez magával húzza a jobbakat.

Összességében szerintem a nyíltságban több az előny, mint a hátrány. Az adócsalással meg úgyis le kell számolni, ha növekedni, fejlődni akar a cég, mert az adócsalókat hosszú távon elsöprik a jogaikért kiállni képes konkurensek. Ne feledjük, hogy minden évben több ezer feljelentésre indíttat nyomozást az adóhivatal: ez egy ilyen feljelentgetős ország, jobb túlesni valamikor a megtisztuláson. Még utána is csöndben kell maradni évekig (rossz esetben 6-8 évig!), amíg el nem évülnek a korábbi disznóságok. Ezért a megtisztulást jobb egy a korábbi évekkel nem jogfolytonos új cég alapításával egybekötni, így legalább az új cég nem kerül veszélybe egy adóellenőrzés miatt. Persze ha vannak hitelek, korábban elnyert állami pályázatok akkor még így is lehet, hogy évekig párhuzamosan kell működnie a két cégnek. Nem olyan egyszerű megszabadulni a korábbi stiklik hatásától. Egy módszeres átszervezés és teljesítménybérezés tud akkora termelékenység növekedést hozni (általában 40-50%-ot), amiből ki lehet gazdálkodni a fizetendő adókat is.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

HARKO-X Kft. logo

HARKO-X Kft.

Miskolc

Könyvelőirodánk Miskolc központjában, otthonos környezetben, jól felszerelt irodánkban állunk a hozzánk fordulók rendelkezésére.

Selmeczi Magda logo

Selmeczi Magda

Budapest XVIII. kerület

Egyéni vállalkozók könyvelésére szakosodtam.
Bérszámfejtést külön is vállalok könyvelőirodáknak, cégeknek!

ARKCONSULTING Kft. logo

ARKCONSULTING Kft.

Budapest VI. kerület

Hisszük, hogy a vállalkozás számvitelének és adózásának naprakészsége és minőségi ellátása igazi versenyelőnyt biztosít a gazdaságban. Ez a felismerés vezetett oda, hogy kialakítsuk könyvelési szolgáltatás kiegészítéseként sajátos információs rendszerünket, mely támogatja, segíti, illetve döntési helyzetbe hozza a vállalkozásokat.

Számítunk a sikerben!

"Aki lábujjhegyre áll, nem áll szilárdan, Aki túlságosan nagyokat lép könnyen kibicsaklik a lába." (Popper Péter

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu