A konkurenciához elmenetel tiltása meghatározott ideig

2013. Március 25.

Sok kkv retteg attól, hogy a legjobb munkatársait elcsábítja a konkurencia és vele együtt elviszi a tudást és az ügyfélkapcsolatokat is. A tudás elvitele ellen legjobb orvosság az ilyen SZMSZ, a részletes munkaköri leírások és a munkafolyamatokat leíró minőségbiztosítási eljárások elkészítése, amik akkor is a cégnél maradnak, ha az állás előző betöltője már elment. Ezek birtokában az új munkavállaló hetek alatt képes betanulni és csekély zökkenőkkel átvészelhető a személy váltás.

Az ügyfél lista elvitele jogellenes. A kialakított jó kapcsolatok egy ügyféllel csak akkor vihetők el, ha nem a cég adta ehhez a hátteret. Szóval én nem rettegnék ennyire a lehetséges kártól, hanem elsősorban a felsoroltakkal tennék ellene. Tudomásul veszem, hogy a munkavállaló szabad. Inkább azon gondolkodnék el, hogyan tudnám megtartani azt, aki fontos, és hogyan tudnám elérni, hogy az menjen át a konkurenciához, aki engem is csak tönkretesz. Egy ilyen alak beépítése a konkurenciához a legnagyobb áldás lehet...

Jogászok mégis kitaláltak beemelhető passzusokat a munkaszerződésekbe, amelyekkel tiltható a konkurenciánál történő elhelyezkedést egy ideig. A magyar bírósági gyakorlat végzetesen támogatja a munkavállalót, és általában legfeljebb 2 évet fogad el érvényesnek és ezt is csak akkor, ha jelentős mértékű, a teljes jövedelem legalább 20-30%-át tartalmazó elkülönített, semmi egyébtől nem függő többlet jövedelmet adunk ezért a munkavállalónak. Ezt kivételesen helyes intézkedésnek tartom. Ne lehessen visszacsempészni a rabszolgaságot mindenféle szerződésekkel!

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Tabula Kft logo

Tabula Kft

Budapest X. kerület

Tabula Kft - Precizitás Felsőfokon!

Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft logo

Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft

Balatonfüred

A Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft egyéni és társas vállalkozások, valamint egyéb szervezetek részére nyújt könyvelési, bérszámfejtői és adótanácsadói szolgáltatást. Emellett vállaljuk üzleti tervek, hitelkérelmek elkészítését is.
Munkánkban a pontosságra és megbízhatóságra törekszünk.

BENOR PLUSZ Számviteli Szolgáltató Kft. logo

BENOR PLUSZ Számviteli Szolgáltató Kft.

Szarvas

Társaságunk munkatársai mindegyike rendelkezik mérlegképes könyvelői szakképesítéssel. Gyors, pontos, segítőkész, megbízható és naprakész ismeretekkel állunk ügyfeleink szolgálatára. Teljes diszkréció jellemzi irodánkat. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu