A munkaköri leírás – a termelékenység szervezési eszköze

2013. Március 22.

Jelenleg a legtöbb magyar cégben néhány soros munkaköri leírásokat lehet találni. Ezekből a munkakör új betöltője képtelen alaposan tájékozódni, így minden személyi változás egy adott munkakörben lassan csillapodó megrázkódtatást jelent. A szokásos néhány órás munkakörátadások és átvételek ezen semmit sem segítenek. Mivel a kkv-kben a munkaerő fluktuáció éves mértéke 30% körül van, ezért ez is egyik fontos oka a hazai alacsony termelékenységnek.

A jó munkaköri leírások persze nemcsak a munkakör váltásoknál segítik a termelékenységet, hanem főleg akkor, amikor már valaki annyira beletanult, hogy képes a részletekkel, a finomhangolással foglalkozni. Ha erre kap jó tanácsokat, utasításokat a munkaköri leírásától, akkor sok tucat százalékkal termelékenyebbé tud válni, mint ezek nélkül, a saját feje után haladva. Nemcsak azért, mert képzett szervező is részt vett a munkában, hanem azért is, mert így a többi munkatárssal összehangoltan fog cselekedni – amit az egyéni, saját maga által végzett munkakör fejlesztgetés nem tud produkálni.

A LiVáMó eljárásban a munkaköri leírásokban jelenleg 18 pontot használunk. Ez már a   sokadik munkaköri leírás sablon, amit használok. Volt ez 30 pontos is, de 12-t átmozgattam az SZMSZ-be. A maradék is sokkal több, mint amit ma Magyarországon szoktak használni. Amikor először találkozok új ügyfelekkel, akkor szoktam is ilyen kérdést kapni, hogy mi a csudának kell ennyi pont, miért nem elég kevesebb. Ilyenkor mindig megkérem a cégvezetőt arra, hogy mutassa meg, hogy melyiket kellene ezekből elhagyni. 5-10 perces tanulmányozás után eddig még mindig azt a legyintést kaptam, hogy jó, csinálja csak, tényleg mindegyiknek van értelme.

A munkaköri leírás – hasonlóan az SZMSZ-hez – több egy darab papírnál, amelyet letölthetünk az internetről – és kész is. Ma több forgalmazó ad ki olyan kapcsos könyveket, amelyek több száz munkaköri leírást tartalmaznak. Ezek a könyvek nagy népszerűségnek örvendenek, mert a semminél ezek is többek és mióta kötelező lett a munkaszerződés mellé munkaköri leírást is pakolni, azóta sok cég így oldja meg ezen gondjait. Nekem lesújtó véleményem van erről a gyakorlatról. Még ha a lehető legjobb munkaköri leírások is vannak a kapcsos könyvekben, ők akkor sem tudnak egy adott vállalat specifikumairól. Ha részletessé és konkréttá válnak, akkor az már általában az adott helyen alkalmazhatatlan. Ha ködösek maradnak, akkor meg éppen a munkakör betöltőjének szükséges segítség nyújtás marad el. Így csak látszatmegfelelést lehet elvégezni. Úgy vélem, hogy egy cég szervezésekor nem lehet megúszni a gondolkodást! Ehhez szeretnék itt olyan tudásanyagot adni, amellyel végül helyes és használható eredményeket lehet elérni a saját cégben. A munkaköri leírás tehát tartalmi feladat: a termelékenység szervezési eszköze.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Könyveljükacéged.hu logo

Könyveljükacéged.hu

Budapest XVII. kerület

Szakmailag kiváló cégeknek segítünk, hogy a megérdemelt anyagi sikereket is elérjék!

Adócentrum Kft logo

Adócentrum Kft

Nagydorog

Adótanácsadási, számviteli, bér adminisztráció és egyéb üzletviteli szolgáltatást nyújtunk partnereink részére.

Consider Könyvelő Iroda Kft logo

Consider Könyvelő Iroda Kft

Budapest XIII. kerület

Küldetésünk: Ügyfeleinknek bizalom és kényelem a pénzügyekben! Professzionális könyvelés.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton