A munkaköri leírás – a termelékenység szervezési eszköze

2013. Március 22.

Jelenleg a legtöbb magyar cégben néhány soros munkaköri leírásokat lehet találni. Ezekből a munkakör új betöltője képtelen alaposan tájékozódni, így minden személyi változás egy adott munkakörben lassan csillapodó megrázkódtatást jelent. A szokásos néhány órás munkakörátadások és átvételek ezen semmit sem segítenek. Mivel a kkv-kben a munkaerő fluktuáció éves mértéke 30% körül van, ezért ez is egyik fontos oka a hazai alacsony termelékenységnek.

A jó munkaköri leírások persze nemcsak a munkakör váltásoknál segítik a termelékenységet, hanem főleg akkor, amikor már valaki annyira beletanult, hogy képes a részletekkel, a finomhangolással foglalkozni. Ha erre kap jó tanácsokat, utasításokat a munkaköri leírásától, akkor sok tucat százalékkal termelékenyebbé tud válni, mint ezek nélkül, a saját feje után haladva. Nemcsak azért, mert képzett szervező is részt vett a munkában, hanem azért is, mert így a többi munkatárssal összehangoltan fog cselekedni – amit az egyéni, saját maga által végzett munkakör fejlesztgetés nem tud produkálni.

A LiVáMó eljárásban a munkaköri leírásokban jelenleg 18 pontot használunk. Ez már a   sokadik munkaköri leírás sablon, amit használok. Volt ez 30 pontos is, de 12-t átmozgattam az SZMSZ-be. A maradék is sokkal több, mint amit ma Magyarországon szoktak használni. Amikor először találkozok új ügyfelekkel, akkor szoktam is ilyen kérdést kapni, hogy mi a csudának kell ennyi pont, miért nem elég kevesebb. Ilyenkor mindig megkérem a cégvezetőt arra, hogy mutassa meg, hogy melyiket kellene ezekből elhagyni. 5-10 perces tanulmányozás után eddig még mindig azt a legyintést kaptam, hogy jó, csinálja csak, tényleg mindegyiknek van értelme.

A munkaköri leírás – hasonlóan az SZMSZ-hez – több egy darab papírnál, amelyet letölthetünk az internetről – és kész is. Ma több forgalmazó ad ki olyan kapcsos könyveket, amelyek több száz munkaköri leírást tartalmaznak. Ezek a könyvek nagy népszerűségnek örvendenek, mert a semminél ezek is többek és mióta kötelező lett a munkaszerződés mellé munkaköri leírást is pakolni, azóta sok cég így oldja meg ezen gondjait. Nekem lesújtó véleményem van erről a gyakorlatról. Még ha a lehető legjobb munkaköri leírások is vannak a kapcsos könyvekben, ők akkor sem tudnak egy adott vállalat specifikumairól. Ha részletessé és konkréttá válnak, akkor az már általában az adott helyen alkalmazhatatlan. Ha ködösek maradnak, akkor meg éppen a munkakör betöltőjének szükséges segítség nyújtás marad el. Így csak látszatmegfelelést lehet elvégezni. Úgy vélem, hogy egy cég szervezésekor nem lehet megúszni a gondolkodást! Ehhez szeretnék itt olyan tudásanyagot adni, amellyel végül helyes és használható eredményeket lehet elérni a saját cégben. A munkaköri leírás tehát tartalmi feladat: a termelékenység szervezési eszköze.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Impuesto Kft logo

Impuesto Kft

Budapest VIII. kerület

Elégedetlen a jelenlegi könyvelőjével? Kicsit? Vagy nagyon?
Fél váltani, mert az mindig macerás?
Nálunk évtizedes szakmai tudás birtokában, rugalmasan, gyorsan dolgozó szakemberek várják az ügyfeleket a gazdasági élet bármely területéről.
Amiről jelenlegi könyvelője azt mondta túl nagy kérés, mi megoldjuk, legyen szó szoros határidőről vagy egyedi riportokról a vezetőségnek.
Akár helyszíni könyveléssel is, így olyan, mintha belső munkatárssal dolgozna együtt a cége. Várjuk jelentkezését!

Könyvelő Iroda Bt logo

Könyvelő Iroda Bt

Tatabánya

Az irodánk 1994-ben alakult. 1995-től rendelkezünk felelősség biztosítással. Szeretem ha az ügyfeleink dolgai rendben vannak.

FairConto Zrt. logo

FairConto Zrt.

Zalaegerszeg

Könyvelési, Könyvvizsgálati szolgáltatások, Pénzügyi Tanácsadás

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton