A vezetés szabályai

2013. Március 21.

A vezetői tevékenységeknek van egy hiearchiája, sorrendje. Az első vezetői tevékenység mindenekelőtt a terv. A tervet le kell írni. A cég felső vezetése is csak így tudja ellenőrizni, hogy a terv elkészült és a munkatársak is csak így szerezhetnek arról tudomás, mit kell pontosan megvalósítani. Tervet készíteni strapás tevékenység, mert a közszemlére kitett tervet bizony alaposan át kell gondolni, nem lehet homályos elképzelésekkel elindulni és abban bízni, hogy majd csak lesz valahogy. Addig a magyar kkv-k nem fogják elérni a nyugat-európai bérszínvonalat, amíg ezt meg nem tanulják.

A következő lépés a szervezés. A terv a „mit”, a szervezés a „hogyan” kérdésre válaszol. A papír türelmes (mindent enged magára írni), ám az élet nem fogja ugyanazt nyújtani, mint amit a tervben elképzeltünk. Ekkor jön a korrekció, ami főleg átszervezéseket jelent az eredeti tervhez képest.

A következő vezetési tett az utasítások kiadása. Ez történhet írásban, szóban, a terv közreadásával, a napi eligazítás tartásával, azonnali gyors utasításokkal és ehhez hasonló módon.

Ám nem elég az utasítást kiadni, meg kell tudni, hogy azt úgy és akkor hajtották végre, ahogy és amikorra kértük: ez az ellenőrzés. A vezető soha nem fogja elérni, hogy biztosan teljesüljön az, amiért felel, ha nem tudja ellenőrzésekkel elérni, hogy biztosan végrehajtsák az utasításait.

A vezetői példamutatás van a vezetési folyamat következő részén. A jó vezető része az általa vezetett csapatnak, részt vesz az életében, a munkájában, osztozik az erkölcsében, megtartja a csoport normáit stb. Vezető, tehát aktívan alakítja is az etikai szintet, a csoport normákat, de ezt elsősorban jó példa mutatásával teszi, nem kívülről diktálva, felülről „osztva az észt”.

A vezetői oktatás, mentorálás a vezető tanári, nevelői oldalát mutatja meg. Alapvetően itt a segítségnyújtás dominál: felhívja a figyelmet az elsajátítandó ismeretanyagra, megmutatja, milyen az elvárt viselkedés a cégben, segít a kezdeti bizonytalanság csökkentésében a felmerülő kérdések gyors megválaszolásával.

A vezetőtől induló motiváció és a vezető által elvégzett emberi problémák kezelése sem hagyható ki a vezetői teendők közül.

Végül, de nem utolsó sorban vezetői teendő a jó kommunikáció a vezetettekkel és a cég többi vezetőjével. A vezető mindig fontos kommunikációs láncszem a szervezeti hierarchiában.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

OkTax Kft logo

OkTax Kft

Budapest VII. kerület

A gyors gondolat többet ér, mint egy gyors mozdulat.
Meglepetések helyett könyveltessen velünk, Minőség és poraktivitás kedvező áron.
Érdeklődjön, kérjen ajánlatot!

Adó Fortély KFT logo

Adó Fortély KFT

Miskolc

20 éves szakmai gyakorlattal és tapasztalattal rendelkezünk, amit a vállalkozások érdekében kívánunk hasznosítani.
Kiemelt figyelmet fordítunk a szabályszerűségre, precizitásra és naprakészségre.
Az adó- és számviteli szabályok betartása mellett minden vállalkozás esetében figyelembe vesszük a könyvelés egyedi sajátosságait.
Ügyfeleinket érthető és hasznosítható információkkal látjuk el a gazdasági helyzetükről.

ABACUS DUO Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. Törökné Halász Zsuzsanna bejegyzett könyvvizsgáló logo

ABACUS DUO Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. Törökné Halász Zsuzsanna bejegyzett könyvvizsgáló

Békéscsaba

Ha hosszú távra keres partnert a számviteli, adózási feladatainak ellátására, és egy személyes, kizárólag Önt kiszolgáló könyvelő irodát keres, akkor mi vagyunk azok.
Egy könyvelő iroda, amely csak az Öné.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton