Hogyan kezeljék a sajtót a kis- és középvállalkozások?

2013. Március 19.

Egy kkv jellemzően csak akkor kaphat nagy sajtóvisszhangot, ha valamit elszúr. Ez íratlan TÖRVÉNY, nem lehet tenni ellene semmit, bele van kódolva az újságírókba, a főnökeikbe, a tulajdonosaikba. Azzal kell számolni, hogy cégünket illetően a sajtó nem jóindulatú és nem semleges. A sajtó az egyik leghatékonyabb fegyver a gazdasági harcban. Semmi jóra nem kell számítani vele kapcsolatban, hanem keményen készülni kell arra a pillanatra, amikor meg kell küzdeni velük. Bővebben írok erről a „Rakd rendbe a pénzügyeidet!” című könyvemben (Management Kiadó). Itt a szervezeti és működési szabályzatban a munkatársakat kell felkészíteni arra, hogy a sajtónyilvánosságban  hogyan kell viselkedniük.

A legfontosabb belső intézkedés a nyilatkozattételi tilalom. Bele kell gondolni: jön a minden hájjal megkent újságíró aki  „megbízható forrásból” úgy értesült, hogy adócsalók, bűnözők, csempészek, orgazdák, okirat hamisítók, munkásnyúzók, tisztességtelen spekulánsok vagy valami ehhez hasonlók gyűjtőhelye a cég. A megbízható forrás általában a megszorongatott konkurencia és az ő hatására mozgásba lendülő nyilvánosság.

A legrosszabb taktika a sajtóval kapcsolatban a nem nyilatkozás. Ennél rosszabb csak az ész nélkül nyilatkozás. Ezért erre előre felkészített embereknek szabad csak nyilatkozniuk. A politikusoknak külön szóvivőjük van, aki helyettük nyilatkozik, megmagyaráz, tompít. A kkv cégvezetőt csak egyszer fogják kérdezni és azt – jó esetben - változtatás nélkül több tucat újság fogja lehozni.

Fel kell készíteni egy PR-ost és a cégvezetőt, esetleg még egy-két tréningen előre begyakoroltatott vezetőt, és csak ők nyilatkozzanak. Meg kell tanulni folyékonyan beszélni, be kell szajkózni néhány tucat előre gondosan megfontolt mondatot. A sajtót, és a hatóságot szidni nem tanácsos, nincs is jó színezete, ellenszenvet kelt. Információk hiányában időt kell nyerni, vissza kell kérdezni. Ha nincs teljes nyilatkozattételi tilalom, akkor ki kell jelölni azokat a témákat, amelyekben egyesek nyilatkozattételre jogosultak; illetve azon válság és egyéb PR forgatókönyveket, amelyeket nyilatkozattétel közben meg kell tartani!

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Fair Audit & Consulting Kft. logo

Fair Audit & Consulting Kft.

Budapest XX. kerület

Manapság nehéz olyan könyvelőirodát találni, ahol az ügyfél minden szolgáltatás mellett a legnagyobb nyugalomban tudhatja könyvelését! Nálunk nem kell aggódnia a számlák teljes körű lekönyvelése, a határidők betartása miatt! Munkánkért garanciát vállalunk, szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk. Jogtiszta szoftverekkel könyvelünk, amely még nagyobb biztonságot jelent.

Tax & Money Könyvelőiroda logo

Tax & Money Könyvelőiroda

Csongrád

Teljes körű könyvviteli szolgáltatás, személyes konzultáció, és tanácsadás megbízónk székhelyén is.

Kollár Gáborné logo

Kollár Gáborné

Tápiószentmárton

Regisztrált mérlegképes könyvelőként, 2000 óta egyéni vállalkozás keretei között végzem a könyvviteli szolgáltatást.
Irodámban egyéni és társas vállalkozások, mezőgazdasági őstermelők és családi gazdaságok teljes körű könyvelési, adóbevallási és adatszolgáltatási feladatait végezzük.
Igény szerint az iratok feldolgozása és a személyes konzultáció történhet a megbízó székhelyén is.
Kérésre a könyvelési anyagot is a vállalkozás székhelyén vesszük át.
Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezem.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó