Hogyan építsük fel a cég titokvédelmi rendszerét?

2013. Március 18.

Minden gazdasági szervezetnek megvannak a maga szervezési, anyagbeszerzési, kapcsolatrendszeri, ügyfél lista, technológiai, érdekeltségi rendszerben alkalmazott, pénzügyi, adótechnikai és még sorolhatnám hány területen meglévő kis titkai. Lehet, hogy egyik sem nagy durranás, nem túl nagy versenyelőny, de akkor sem örül senki, ha mások azt ellopják, vagy a gyengeségeket ismerve célzott támadást intéznek ellene. Ráadásul, tapasztalatom szerint, ha minden területen kiegyensúlyozottan és elegendő mennyiségben halmoznak fel ilyen apró kis trükköket, akkor abból komoly versenyelőny kerekedhet. Egyik cég sem szívesen adja le az így megszerzett versenyelőnyét, hiszen minden egyes kis pont kitalálásával megkínlódott, több vakvágányt végigjárt, mire a helyes megoldást megtalálta.

A titkok ellopásának az egyik ellenszere a titoktartási kötelezettség előírása a munkavállalóknak. Általában a legtöbb munkavállalóra egységesen szoktak a titoktartási feltételek vonatkozni, ezért is lehet a szabályozás helye a szervezeti és működési szabályzat.

Nem szabad azt várni a titoktartási kötelezettségek előírásától, hogy ezzel ezt a területet már le is tudtuk és ettől kezdve itt már minden rendben. Továbbra is szúrópróbaszerűen ellenőrizni kell:
•    a levelezést (világosan közölni kell, hogy nincs magánlevelezés, minden cégtől kimenő levelezést a cég hivatalos levélnek tekint és joga van belenézni),
•    a telefonálást (nem lehallgatás, hanem híváslista átnézése, próbafelhívás gyanús számoknál),
•    a számítógépeknél be kell állítani a jogosultsági szinteket,
•    a fénymásolókon időnként meg kell figyelni, hogy ki és mit másol,
•    a másra nem tartozó dokumentumokat elzárt szekrényben kell tartani,
•    működtetni kell a beléptető rendszert,
•    egyéni nyitási-zárási riasztó kódokat kell kiosztani és
•    folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a cégen belül etikusan dolgoznak-e a munkatársak.

Tapasztalatom szerint a magas szinten, kiváló dolgokat teljesítők etikai szintje is magas szokott lenni, ezért a teljesítménymérés az egyik legjobb ellenszer a titok kiszivárgások megakadályozására.

Az alacsony teljesítményt nyújtók, „a bizonyítványukat csak folyton megmagyarázók” etikai szintje is alacsony szokott lenni; jobb képességűekre cserélésük az egyik legjobb titokvédelmi program – s még a teljesítmények is nőnek.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

CORELLA - CONTIR KFT. logo

CORELLA - CONTIR KFT.

Kaposvár

Teljeskörű számviteli szolgáltatás, pénzügyi, gazdasági ügyintézés igény szerint.

Complex 2008 Kft logo

Complex 2008 Kft

Kaposvár

Könyvelés, számviteli szolgáltatás, bérszámfejtés, TB-ügyintézés több mint 20 éves tapasztalattal, egyéni vállalkozóknak, cégeknek nonprofit szervezeteknek.

Kolper Consulting Kft logo

Kolper Consulting Kft

Pécs

Megbízható és precíz könyvelés több mint 20 éve

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó