Dicséret, karrier tervezés, kitüntetések a cégben

2013. Március 15.

A dicséret a legritkábban használt vezetési eszköz Magyarországon. Valami miatt országosan el van terjedve az a tévképzet, hogy dicséretet adni és fogadni ciki, ósdi, régies szokás. Ez hatalmas hiba!

Noha a dicséret nem helyettesíti a megélhetést biztosító fizetést, de megfelelően adagolva megakadályozza például a munkahelyi elvándorlást, ugrásszerűen javítja a munkahelyi hangulatot, és döbbenetesen képes növelni a motivációt. Gyakran tapasztalom, hogy a legkiegyensúlyozottabban, legigazságosabban felépített prémium rendszer sem képes akkora motiváció ugrásra, mint egy jókor elmondott dicséret.

A dicséret szóban és írásban is megtörténhet; ide az utóbbiakat kell beírni. Példák:

•    Az üzemben havonta egyszer írásos dicsértet kap a legnagyobb növekedést produkáló dolgozó; aki eléri a három dicséretet, annak töröljük minden korábbi írásos figyelmeztetését, aki eléri a hat dicséret, annak két nap jutalomszabadság jár, amelyet ha nem kíván igénybe venni, akkor két napi átlagfizetését kaphatja meg helyette.

•    Az írásos dicséreteket gyűjtjük a személyi dossziéba, és előléptetéseknél előnyt élveznek azok a személyek, akiknek több dicsérte van

A hazai kkv-k többsége nem szereti lekötni magát a munkavállalóinak tett mindenféle ígéretekkel. Ennek oka, hogy nem gondolkodnak a jövőről, nem tudják, mit fognak 2-3-4 vagy több év múlva csinálni, csak sodródnak az árral és az eseményekkel. Ha van több éves terv, akkor annak része, hogy mekkora létszámú és milyen összetételű, szaktudású, tapasztalatú embernek kell a cégen belül dolgoznia évek múlva. Ezzel megnyílik a lehetőség arra, hogy valamelyik később megnyíló állásra egy belső pályázó felkészüljön. Aktív és tudatos együttműködés, kinevelés is szóba jöhet. Csak így lehet karriert tervezni.

Példák:

•    ha valaki három évet eltöltött egy munkakörben és már a normáit folyamatosan magas szinten teljesíti, jogosult kérni új beosztást a cégvezetőtől.

•    A cég a vezető beosztású munkatársait mindig belső nevelésből választja, nem hoz külső „ejtőernyősöket”.

A kitüntetés valamilyen érdem miatt történhet. A cégnek elért valamilyen különlegesen fontos vevővel megkötött szerződés, a cégnél töltött hosszú, sok éves folyamatos munkaviszony, állandó példamutatás, utánpótlás nevelés, egy fontos poszton elért kiváló állapot, rend vagy valami hasonló lehet a kitüntetések alapja. A kitüntetés formája lehet oklevél, jelvény, plakett vagy valamilyen művészi igényű tárgy. A kitüntetéshez csatlakozhat valamilyen kedvezmény, tárgyjutalom, különleges pozíció, utazási lehetőség vagy ha nincs semmi jobb ötletünk, akkor pénzjutalom.

Példák:

•    Cégünknél a 10 éve folyamatosan itt dolgozók törzsgárdává válnak, törzsgárda kitűzőt kapnak és ezentúl két nap fizetett többlet szabadságra jogosultak.

•    Társaságunk különösen megbecsüli azokat, akik a cég jövője szempontjából valamilyen rendkívül fontos dolgot elérnek; ilyen lehet:

•    egy nagy, a cég éves tervezett árbevételének a 10%-át meghaladó szerződés megkötése,

•    olyan új beruházás határidőre történő üzembe állítása, amely az aktuális – amortizációval csökkentett – állóeszköz állomány értékének a 30%-át meghaladja,

•    mentorként legalább 12 új munkatárs kiképzése az évek során,

•    két nagy (a cég éves tervezett árbevételének 10%-át darabonként meghaladó) projekt levezénylése határidőre és kötbér fizetése nélkül

•    rendkívüli, a cég létét fenyegető vészhelyzet példamutató elhárítása,

•    (az ilyen eredményeket elérőket a cég 10 napos karibi utazásra fizeti be)

•    a cégnél már 8 éve dolgozók automatikusan a termelési tanács tagjává válnak és jogosultak részt venni és szavazni a havi termelési tanácskozásokon.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Tax & Money Könyvelőiroda logo

Tax & Money Könyvelőiroda

Csongrád

Teljes körű könyvviteli szolgáltatás, személyes konzultáció, és tanácsadás megbízónk székhelyén is.

Bándy Annamária  e.v. logo

Bándy Annamária e.v.

Budapest VI. kerület

Munkaadók számára bérelszámolást, TB- és munkaügyi ügyintézést, valamint ÁFA mentes egyéni vállalkozók könyvelését vállalom. Szájhagyomány útján jönnek az új ügyfelek, ami azt hiszem a legjobb ajánlólevél.

Topcount Számviteli és Ügyviteli Szolgáltató Kft. logo

Topcount Számviteli és Ügyviteli Szolgáltató Kft.

Szeged

Cégünk, a Topcount Számviteli és Ügyviteli Szolgáltató Kft. (adószám: 23163197-2-06), családi vállalkozásban működik. Profilunk közé tartozik termelő üzemek, szolgáltatók, nonprofit szervezetek, egyéni vállalkozók könyvelése, egyedi informatikai rendszerekkel történő kiszolgálása. Nagy gyakorlattal rendelkezünk betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek, nonprofit társaságok számviteli szolgáltatása területén.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu