Normák, elvárások és érdekeltség

2013. Március 13.

Ez a pont a munkaköri leírás csúcspontja. Ezért fáradoztunk eddig, ezért igyekeztük olyan alaposan körbeírni a teendőket, a poszt ellátásához szükséges ismeretanyagot, a szükséges napi teendőket, a viselkedési normákat és egyéb pontokat, hogy ebben a pontban megalapozottan és joggal követelhessünk a fizetésért cserébe teljesítményt. Ha eddig jó munkát végeztünk, akkor a posztot betöltő tudja hogyan kell elvégezni a feladatait és eredményes is tud lenni.  Nem minden esetben, hiszen lehetnek véletlentől függő külső események (piaci hatások, időjárás stb.). Ezek ideig-óráig lerontják vagy akár lehetetlenné is tehetik a munkakör feletti teljes kontrollt.

Mégis ezek általában múló hatások, és az így bekövetkező elmaradások később pótolhatók, „utol tudjuk érni magunkat”, illetve a nagy számok törvényei miatt átlagosan figyelembe vehetők.

Az elérendő normák a cég meglévő terveiből következnek. Éppen itt van a lehetőség arra, hogy a cég terveiben szereplő nagy, ún. céges makro adatokat kisebb, személyre szóló követelményekre, vagyis a helyi mikro-adatokra bontsuk. Külön pontban foglalkozunk a tervezéssel. 

A terv lebontása jelenti a munkavállaló számára a viszonyítási pontot, ennek elérése adja azt a biztonságot, hogy megtette, amit tőle követeltek, így ő is jogosan követelhet jó munkabért és biztos, holnap is megmaradó stabil munkahelyet. Világos szerződések, jó barátok!  – hirdeti egy régi latin közmondás.

Ilyen módon nem utólagos szemrehányások, félreértések, hanem előzetes követelmények felállításával lehet rendezni munkaadó és munkavállaló viszonyát.

A normák, kvóták nem örök időkre rögzítettek, azt az élet sokszor átírhatja. Célszerű azonban a munkáltató részéről a józan mértéktartás a változtatásban, mert minden változtatás bizonytalanságot és ezért feszültséget okoz.

Szerző: Polló László

Vállalati tanácsadó, a Teljesítménybérezés című könyv szerzője, tanácsai, termelékenység javító eljárásai elérhetők a www.lilium.hu oldalon. Közepes méretű cégekben a takarítónőtől a vezérigazgatóig terjedő érdekeltségi rendszereket létesít és vezet be. Tanácsai, eljárásai csodafegyvert adnak a vállalkozó kezébe a vezetés, a termelés- és szolgáltatásszervezés, a tervezés és a kontrolling terén. Kis- és középvállalkozásokra specializált módszertanának alkalmazása tartós versenyképességet biztosít e cégek számára hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Bándy Annamária  e.v. logo

Bándy Annamária e.v.

Budapest VI. kerület

Munkaadók számára bérelszámolást, TB- és munkaügyi ügyintézést, valamint ÁFA mentes egyéni vállalkozók könyvelését vállalom. Szájhagyomány útján jönnek az új ügyfelek, ami azt hiszem a legjobb ajánlólevél.

Topcount Számviteli és Ügyviteli Szolgáltató Kft. logo

Topcount Számviteli és Ügyviteli Szolgáltató Kft.

Szeged

Cégünk, a Topcount Számviteli és Ügyviteli Szolgáltató Kft. (adószám: 23163197-2-06), családi vállalkozásban működik. Profilunk közé tartozik termelő üzemek, szolgáltatók, nonprofit szervezetek, egyéni vállalkozók könyvelése, egyedi informatikai rendszerekkel történő kiszolgálása. Nagy gyakorlattal rendelkezünk betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek, nonprofit társaságok számviteli szolgáltatása területén.

Solar-Sec Bt. logo

Solar-Sec Bt.

Budapest XVIII. kerület

Irodánkban biztos kezekben van vállalkozása jövője! 20 éves szakmai tapasztalattal, a vállalkozók érdekeit szem előtt tartó könyveléssel, és adótanácsadással biztosítjuk, hogy a nyereség legnagyobb része a cég zsebében maradjon. Reális áron dolgozunk. A könyvelési díj tartalmazza a bérszámfejtést, adóbevallás készítést, adótanácsadást, könyvelést, adóhivatal előtti képviseletet.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó