Mit kell tudni a vezetői számvitelről?

2013. Február 19.


A vezetői számvitel külön szakterülete a számvitelnek is és a cégvezetésnek is. Ez szolgáltat információkat a cégvezető számára a céges működés folyamatairól, a bevételek, költségek (rádordítások) és az eredmény alakulásáról. A cég általános számviteli rendszere – amelyet pénzügyi számvitelnek is neveznek – minden cégben képes kiszolgálni a speciális vezetői információs igényeket is, amelyek döntően a tervezéshez, döntéshozatalhoz és ellenőrzéshez  kapcsolódnak.

Az egységes számlarend 6-7. számlaosztályai szolgálnak használható a vezetői információk biztosítására. E számlaosztályok szabad használata lehetővé teszi a vállalkozáson belüli egységek elszámoltatását, a költséggazdálkodás, az önköltségszámítás sajátos rendszerének kialakítását (Sztv. 160.§/4/). A vezetői számvitel szolgáltatásainak igénybevételéhez ezt kell aktíválni a cég számlarendjében, a vezetőnek annyi a feladata, hogy rendelje el alkalmazását, és biztosítsa a vezetéséhez szükséges információkat.

Indokolt, hogy a saját könyvelője, tanácsadója bevonásával a cégvezető alakítsa ki a saját vezetői számvitelét, azaz milyen információk biztosítását kéri a számviteli nyilvántartásokból, amelyek segítségével a vezető jobban fókuszálhat egyes termékekre, és egyes belső szervezeti egységekre.

Szerző: Junkertné dr.Szűcs Zsuzsanna

A Saldo Zrt. számviteli és adótanácsadó részlegének munkatársa, ahol vállalati főkönyvelők kérik tanácsait. A Lízing kézikönyv és más adózási könyvek szerzője, az Önadózó újság állandó partnere. Adózási, számviteli konferenciák előadója, és mérlegképes könyvelők oktatója.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

ARKCONSULTING Kft. logo

ARKCONSULTING Kft.

Budapest VI. kerület

Hisszük, hogy a vállalkozás számvitelének és adózásának naprakészsége és minőségi ellátása igazi versenyelőnyt biztosít a gazdaságban. Ez a felismerés vezetett oda, hogy kialakítsuk könyvelési szolgáltatás kiegészítéseként sajátos információs rendszerünket, mely támogatja, segíti, illetve döntési helyzetbe hozza a vállalkozásokat.

Számítunk a sikerben!

"Aki lábujjhegyre áll, nem áll szilárdan, Aki túlságosan nagyokat lép könnyen kibicsaklik a lába." (Popper Péter

Egyenleg 94 Bt logo

Egyenleg 94 Bt

Miskolc

Cégünk 1994 óta foglalkozik vállalkozások könyvelésével, melynek jellemzője a pontos, megbízható. NAPRAKÉSZ könyvelés. Cégünk munkatársa Gazdasági Főiskolai képesítéssel is rendelkezik, melyet számviteli szakértő szakon végzett. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk, ezért a bizonyíthatóan általunk elkövetett hibákért anyagi felelősséget is vállalunk. vállaljuk továbbá a NAV, OEP, előtti képviseletet. Szerződésben állunk jogi szakemberekkel, akik vállalják cégek alapítását.

Kolper Consulting Kft logo

Kolper Consulting Kft

Pécs

Megbízható és precíz könyvelés több mint 20 éve

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu