Lehet-e ügyvezető, akinek korábbi cégét felszámolták?

2013. Február 13.

Az összeférhetetlenségi szabályokat a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény tartalmazza.
23. § (3) A gazdasági társaságnak megszüntetési eljárás során való törlést követő három évig nem lehet más gazdasági társaság vezető tisztségviselője az a személy, aki a törlést megelőző naptári évben a gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő volt.
(4) Nem lehet más gazdasági társaság vezető tisztségviselője az a személy, akinek - mint a felszámolással megszűnt gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselőjének vagy legalább többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkező tulajdonosának - felelősségét a felszámolás során ki nem elégített követelésekért a bíróság a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerinti eljárásban jogerősen megállapította, és a jogerős bírósági határozat szerinti helytállási kötelezettség alapján a fizetési kötelezettségeit nem teljesítette. A tilalom hatálya a vele szemben lefolytatott végrehajtási eljárás eredménytelenségétől számított öt év.

Az előbbi /3/ bekezdés szerinti tilalom nem felszámolási eljárásra vonatkozik, hanem megszüntetési eljárásra, tehát ez egy külön eljárás.

A /4/ bekezdés szerinti feltétel pedig a természetes személlyel szembeni, a személyes felelősségét jogerősen megállapító bírósági ítélet meglétét írja elő - ha ilyen nincs, akkor a természetes személy akkor is lehet ügyvezető, ha a korábbi cégét felszámolták.

/2011. évben érvényes szabályozás/

Szerző: Dr. Szabó Tibor

Ügyvéd, adószakértő, szakterülete az adó, gazdasági jog és a gazdasági büntetőjog. Az ország legjobb adójogászainak egyike. Az üzlet és a jog kérdéseivel nem csak a gyakorlatban foglalkozik, több sikerkönyv szerzője is:
Vagyongyarapodás és adóellenőrzés. Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? (2007)
A cégmenedzselés kézikönyve (2011)
Ha az olvasó úgy érezné, hogy az egyes írásokban adótrükkökre és jogi kiskapukra lelt – a szerző ezt cáfolja: csak leírta a szabályokat.
Honlapja: www.drszabotibor.hu

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Golyha Tamás Attiláné logo

Golyha Tamás Attiláné

Budapest XXIII. kerület

Vállalkozásom könyvviteli szolgáltatásra, bérszámfejtésre valamint teljes körű adminisztrációs feladatok ellátására szakosodott egyéni vállalkozás, mely hat éve töretlenül fejlődik. Szakmai elhivatottságom, precíz munkavégzésem megalapozta, hogy valamennyi partnerem maximális elégedettséggel tekint vissza az elmúlt évek együttmuködésére. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének vagyok a tagja. Rendelkezem könyvelői felelősségbiztosítással.

Pálfi Rudolfné logo

Pálfi Rudolfné

Zalaegerszeg

Könyvelés, bérszámfejtés, adózás, bevallások , mérleg stb

Mobilkont KFT logo

Mobilkont KFT

Érd

A vállaltirányítástól a könyvvitelig teljes körű ügyviteli megoldások egy kézből

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó