Hogyan tegyük rendbe a munkavédelmi feladatokat?

2013. Február 12.

Kezdő tanácsadó koromban azt vártam, hogy majd azok keresnek meg, azzal, hogy tegyük rendbe a munkavédelmi feladataikat, akikre jól ráijesztett egy felügyelő. Ezzel szemben egy felmérésünkből nemrég világosan kiderült, hogy az igazán fejlődő kisvállalkozások nem azért teljesítik a jogszabályokban előírt kötelezettségeiket (közük ezt is), mert rettegnek a hatóságoktól, hanem azért, mert szeretik, ha minden rendben van a cégnél.

Ők, ha megtudják, hogy pl. a munkavédelem még nincs rendben, akkor saját erőből megoldanak, amit tudnak, majd keresnek egy profit, akire nyugodt szívvel rábízhatják a többit.  Innentől kezdve nem kell ez energiájukat arra fecsérelniük, mikor mit hazudjanak, hanem nyugodtan foglalkozhatnak a cégük fejlesztésével, nem kell attól félniük, hogy majd magasról fognak nagyot esni. Az ilyen típusú cégvezetőknek állítottam össze ezt az anyagot.

Vajon Önnek kell ezzel foglalkoznia?

Ha a vállalkozásnak legalább egy alkalmazottja van, akkor szinte minden munkavédelmi előírás vonatkozik rá (ugyanis szervezett munkavégzésnek minősül), kivéve, ha csak a társaság tulajdonosai dolgoznak (az tagi jogviszony). Az egyéni vállalkozóra szintén nem vonatkozik a Munkavédelmi törvény, ha nincs alkalmazottja.

Sok olyan jogszabály van, amit egy vállalkozó figyelmen kívül hagy, ha megteheti, lássuk, a munkavédelem mikor NEM tartozik ebbe a körbe?  Nézzük szigorúan csak pénzügyi alapon: ha bízik abban, hogy a tevékenysége nem veszélyes, soha nem ellenőrzik, illetve soha nem történik baleset vagy foglalkozási megbetegedés a vállalkozásnál, akkor első látásra tűnhet úgy, hogy ez felesleges kiadás.

Mielőtt megkönnyebbülten hátradől, hadd mutassak be néhány helyzetet, amikor szüksége van arra, hogy a munkavédelem rendben legyen a vállalkozásában:

MUNKAVÉGZÉS A FELÜGYELŐ GYEREKÉNEK ÓVODÁJÁVAL SZEMBEN

Forgalmas helyen bármikor megfordulhat munkavédelmi felügyelő is, és ha észreveszi a szabálytalan munkavégzést, garantáltan beugrik egy ellenőrzésre.

ZSAROLÁSI ÉS BOSSZÚ LEHETŐSÉG KIZÁRÁSA

Ne becsülje alá ennek a kockázatát, egyik ügyfelünket épp az italozás miatt kirúgott dolgozói feljelentésének "köszönhetjük". Ha megtörtént az összezördülés, az OMMF ellenőrzéséig nagyon kevés idő van a hiányzó dokumentumok gyors pótlására.

"FELÜGYELŐVESZÉLYES" MUNKATERÜLETEKEN VÉGZETT MUNKA

Ha nagyobb építkezésekre akár csak pizzát szállít ki, akkor is jó eséllyel találkozhat egy épp ellenőrzést végző felügyelővel... hát még ha szerelést, felmérést vagy egyéb párnapos munkát végez ott.

BESZÁLLÍTÓMINŐSÍTÉS

Egyre jobban elterjed az a szokás, hogy komolyabb cégek (nemcsak a multik) csak úgy állnak szóba a partnerekkel, ha rendben van náluk a munkavédelem. Nincs kellemetlenebb, mintha egy megnyert szerződést azért veszít el, mert nem engedik be a munkaterületre kockázatértékelés, oktatás és egyebek hiányában. Ha nagyobb cég telephelyén végez munkát, erre számíthat.

KIS BALESET NAGY KÖLTSÉGEI

Nem közismert, de baleset esetén egyrészt az OEP követelheti az orvosi ellátás költségeinek megtérítését, valamint a dolgozó is kérhet kártérítést. Íme két eset:

1)
A határozott időre foglalkoztatott takarító a saját vödréből kiömlő vízben megcsúszott, elesve jobb keze maga alá szorult, a jobb orsócsontja eltörött. Baleseti eredetű munkaképesség csökkenése 36% lett. A bíróság szerint a munkáltató az általa szabályszerűnek tekintett lábbeli viselését a munkavállaló számára nem biztosította. Annak ellenére, hogy többször észlelte, hogy a sérült nem a szabályszerű cipőt viselte, a munkavégzéstől nem tiltotta el.

A MEGÍTÉLT KÁRTÉRÍTÉSEK:
•    nem vagyoni kártérítés sérültnek: 1.500.000 Ft + kamat (6 évre)
•    nem vagyoni kártérítés a sérült férjének: 500.000 Ft (ugyanis a férjének sérült a teljes, ép- és egészséges családban éléshez való joga)   
•    gyógyszerköltség: 92.222 Ft háztartási ki-segítő: 680.000 Ft
•    háztartási kisegítő költsége: 10.000 Ft/hó
•    perköltség: 150.000 Ft
•    elmaradt jövedelem: 1.128.078 Ft
•    keresetveszteség: havi 26.016 Ft járadék

2)
A takarítót az élelmezésvezető a függönyök leszedésére és az ablaktisztításra utasította, de előtte a biztonságos munkavégzés feltételeit meghatározta, és azt is közölte a munka megkezdésekor, hogy használjon létrát, amely a közeli raktárhelyiségben található.
Ennek ellenére a takarító saját elhatározásából a munkafolyamat gyorsítása érdekében nem használta a létrát, hanem az ablak előtt lévő munkaasztalra állt fel, majd az asztal mellett lévő, támla nélküli székre lépett, amely felborult. A sérült a földre esett és bal térdén zúzódást szenvedett
.
A bíróság megállapította, hogy a sérült korábban részt vett a takarítás biztonsági előírásaira, létra használatára vonatkozó munkavédelmi oktatáson, de a munkáltató megbízottja az utasítás kiadását követően a munka megkezdésétől a baleset bekövetkezéséig a sérült munkavégzését nem ellenőrizte, illetve nem győződött meg arról, hogy a sérült a munkavégzésre vonatkozó utasítást betartja-e.
Az ellenőrzés elmulasztása olyan kötelezettségszegés, amely megtérítési kötelezettségét megalapozza, így a 618.724 Ft orvosi ellátási költséget a munkáltató fizeti.

Szerző: Kling Péter

Péter 1997-ben szerezett okleveles faipari mérnöki diplomát Sopronban, az Erdészeti és Faipari Egyetemen.

Ezután faipari mérnökként több faipari kisvállalkozásnál dolgozott Magyarországon és Németországban is.

Akkor jól ismerheti a kisvállalkozások helyzetét és nehézségeiket. Külföldi tapasztalata is van, ha a németek közt is megállta a helyét, munkakerülő már nem lehet.

2002 óta foglalkozik munkavédelemmel, először kockázatértékeléseket végezett mellékállásban, majd mire ez munkavédelmi szaketvékenység lett, középfokú munkavédelmi végzettséget szerzett, és vállalkozóként folytatta, csak a munkavédelemmel a tűzvédelemmel foglalkozik

Munka mellett egy másik munka, van benne energia, és úgy látom, időben kapcsol, de hogy jön ide a tűzvédelem?

2005-ben középfokú tűzvédelmi végzettséget is szerzett, majd 2007-en kitűnő rendű munkavédelmi szakmérnöki diplomát kapott.

Ez az ember tényleg szeret tanulni, ez a folyamatos ismeretszerzési vágy szimpatikus.

A viszonylag rövid (legalábbis a munkavédelmisek 30-40 éves szakmai múltjához képest) szakmai pályafutása ellenére a kollégák 2006-ban megválasztottak a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szövetség (Mufosz) elnökségi tagjának.

Erre igazán büszke lehet, a hozzáértését úgyis csak a többi munkavédelmis tudja megítélni, mi laikusok kevésbé. Gondoltam, hogy tudhat valamit, miközben átfutottam a honlapját, és megláttam a kollégái véleményét. De vajon mennyire naprakész a szakmában? Követi a jogszabályváltozásokat?

Péter ezen kívül készített egy másik honlapot, a www.nefeledd.info -t, ami kifejezetten munkavédelmi szakembereknek szól. Aki itt feliratkozik a hírlevelére, azt az aktuális jogszabályváltozásokról, munkavédelmi tudnivalókról maga értesíti hetente.

Ez az igazi naprakészség, nem olvassa az újságot, hanem írja! Írogatni azért nem lehet olyan nehéz, mit produkált a gyakorlatban?

Eddig legtöbb munkavédelmi megbízatását is faipari vállalkozásoktól kapta. Rájuk jellemző, hogy az egyik legveszélyesebb tevékenységet végzik (gyakoriak a csonkolásos balesetek), ráadásul nem is egy pénzes iparág, ezért a munkavédelmi feladataikat lehetőleg úgy kell megoldani, hogy ne költsék rá fele királyságukat, de bírság és baleset se legyen.

Például ha gépkönyv hiánya miatt nem tud egy gépet üzembe helyezni, azt Péter jó eséllyel tudja pótolni. A legtöbb faipari gépkönyv nála szerezhető be, és a veszélyes gépek zárhatóságának megoldására is felkutatott egy olcsó és egyszerű eszközt.

Na, ha a ritkaujjú asztalosok munkavédelmi problémáit meg tudja oldani, talán az én cégem sem fog ki rajta, ott már tapasztalhatott egy s mást. Pont ez kell nekem. Egy tapasztalt munkavédelmis, aki költségeket is figyelembe véve oldja meg az előírt feladataimat.

2006-ban a Tűzmegelőzés Kft-vel együtt munkavédelmi és tűzvédelmi képzéseket indított Budapesten, itt oktat is.

Oktatja is, amit megtanult, ez igen. Komolyan bízhat a szaktudásában, ha nem fél szaporítani a konkurenciát. De az én vállalkozásom elég kicsi, vajon csak nagy cégekkel foglalkozik, vagy tudna nekem is segíteni?

Hát persze! Hiszen munkavédelmi vállalkozóként az szinte az összes ügyfele 50 fő alatti vállalkozás. Az ő szolgáltatásai kifejezetten az Ön vállalkozásra vannak méretezve. Jól ismeri a kisvállalkozások helyzetét és nehézségeiket, mivel az édesapja is asztalos és faipari mérnökként is kisvállalkozásoknál dolgozott.

Jó, de a rengeteg kis cég gondját-baját, ezer feladatának lejáró határidőjét hogyan tudja fejben tartani? Nem szokott ezt-azt elfelejteni?

Ezt elég frappánsan megoldotta. Összegyűjtötte szinte az összes kötelező, határidőhöz kötött feladatot a www.nefeledd.info honlapon. Ha kiválasztja a saját vállalkozására vonatkozókat, és megadja, hogy mikor volt utoljára elvégezve, a határidő lejárta előtt e-mailben értesítést fog kapni! Innentől kezdve elég egyszer rögzítenie valamit, és az email megérkeztéig el is felejtheti.

Ez az emlékeztető nagyon jó ötlet, nem nekem kell a fejemben tartanom a határidőket. Ez tényleg egyedülálló, még nem hallottam hasonló szolgáltatásról. Egy próbát mindenképp megér. Hogy lehetne vele felvenni a kapcsolatot?

Ha szeretné tudni, hogy Önnek milyen munkavédelmi feladatai vannak, töltse ki ezt az automatikus felmérőt, és rögtön választ kap.

Gyerünk a felmérőre, egy próbát megér! www.http://www.munkavedelem.biz

Ha még mindig úgy érzi, többet szeretne megtudni Péterről, nézze meg az iwiw adatlapját, ott személyesebb oldalát is láthatja!

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

KORREKT Könyvelőiroda Bóbis Gabriella ev. logo

KORREKT Könyvelőiroda Bóbis Gabriella ev.

Szentes

Korrekten a KORREKTTEL !

MONA-TAX Könyvelőiroda Bt. logo

MONA-TAX Könyvelőiroda Bt.

Inárcs

KÖNYVELÉS, ADÓTANÁCSADÁS NEM PÉNZKIDOBÁS!

Megbízható felkészült könyvelő a legjobb befektetés, használja ki Ön is a lehetőséget és kérjen tőlünk ajánlatot.

Votisky András ev. logo

Votisky András ev.

Budapest XI. kerület

"Bízza ránk könyvelését és nyugodtan dőljön hátra!"

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu