Munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás

2013. Február 07.

Akármennyire hihetetlen első hallásra, nem kell hozzá munkavédelmi végzettség, ezért Ön is megtarthatja, így még pénzbe sem kerül. (Tudom, hogy sokan azt hiszik, kell hozzá végzettség, de nincs ezt előíró jogszabály!)  Nemcsak azért kell oktatni, mert kötelező, hanem mert ha megtanítja a dolgozóit arra, hogy ne csináljanak hülyeséget, jelentősen lecsökken a balesetek valószínűsége (és költsége).  Nézzük, milyen lehetőségei vannak a munkavédelmi oktatásra:

Megbízhat egy munkavédelmi szakembert

Legkényelmesebb, ha egy szakember tartja meg az oktatást és szükség szerint ismétli. Lényeges, hogy jó szakembert válasszon, mert jogszabályt felolvasni Ön is tud, ráadásul az pénzbe sem kerül. Egy tapasztalt, jó előadókészségű szakember a gyakorlati példák beleszövésével el tudja érni, hogy a kollégák komolyabban vegyék ezután a biztonságukat. Ezt megfigyelve akár ezután könnyen oktathat, ha megkapja a tematikát. Oktatást természetesen mi is vállalunk, bővebben a www.munkavedelem.biz/oktatas oldalon kattintva olvashat erről.

Online (önkiszolgáló) oktatás

Legkönnyebb a helyzete, ha a munkatársai irodai munkát végeznek, főleg számítógép előtt. Ekkor a www.munkavedelmioktatas.hu oldalunkon található Online Munkavédelmi Oktatás segítségével ők egy online tanfolyamon kioktathatják magukat, kitöltenek egy tesztet, automatikusan készül egy oktatási napló, amit Ön e-mail-ben megkap, csak aláírják és lefűzik.

Megtartja ön az oktatást

Ez már igényel némi időt és elszántságot, de fő előnye, hogy Ön mindig kéznél van, bármikor tarthat oktatást. Ahol nagy a fluktuáció, gyakran van új belépő munkavállaló, érdemes erre felkészülni. Ha az oktatásnak nem csak a kitöltött napló a célja, hanem szeretné, hogy értelme is legyen, valamennyire fel kell készülni erre.

Háromféle módon tud felkészülni:

1.    Rendszeresen tartunk egy félnapos tréninget, ahol kifejezetten arra készítjük fel a résztvevőket, hogyan tudnak a saját cégükben oktatást tartani.  Ha Ön is részt vesz, az itt megkapott segédletek alapján bármikor össze tud majd állítani egy saját, testre szabott oktatási anyagot, ehhez adunk 5 db, szabadon választott munkakörre szóló oktatási tematikát is. A lényeg, hogy Ön megtanulja, hogyan érdemes úgy oktatni, hogy tényleg biztonságosabban dolgozzanak a kollégái. Bővebb információ a www.nefeledd.info/oktatok.php oldalon.

2.    Ha a távolság vagy egyéb elfoglaltságai miatt ezen nem tud részt venni, rendelje meg a tréning felvételét DVD-n, ez alapján is fel tud készülni. A DVD-ről bővebben és megrendelés webáruházunkban: http://aruhaz.munkavedelem.bz

3.    Harmadik lehetőség, hogy megtartjuk mi az oktatást, az oktatás után pedig átadunk Önnek egy oktatási tematikát és naplót. Ezek, valamint az oktatáson hallottak alapján a későbbiekben Ön is megtarthatja az oktatásokat. Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy az oktatás után a helyszínen nyugodtan meg tudjuk beszélni, hogy milyen egyéb munka-tűzvédelmi kötelezettségei lehetnek, milyen hiányosságok vannak és azokat hogy javíthatja.

Szerző: Kling Péter

Péter 1997-ben szerezett okleveles faipari mérnöki diplomát Sopronban, az Erdészeti és Faipari Egyetemen.

Ezután faipari mérnökként több faipari kisvállalkozásnál dolgozott Magyarországon és Németországban is.

Akkor jól ismerheti a kisvállalkozások helyzetét és nehézségeiket. Külföldi tapasztalata is van, ha a németek közt is megállta a helyét, munkakerülő már nem lehet.

2002 óta foglalkozik munkavédelemmel, először kockázatértékeléseket végezett mellékállásban, majd mire ez munkavédelmi szaketvékenység lett, középfokú munkavédelmi végzettséget szerzett, és vállalkozóként folytatta, csak a munkavédelemmel a tűzvédelemmel foglalkozik

Munka mellett egy másik munka, van benne energia, és úgy látom, időben kapcsol, de hogy jön ide a tűzvédelem?

2005-ben középfokú tűzvédelmi végzettséget is szerzett, majd 2007-en kitűnő rendű munkavédelmi szakmérnöki diplomát kapott.

Ez az ember tényleg szeret tanulni, ez a folyamatos ismeretszerzési vágy szimpatikus.

A viszonylag rövid (legalábbis a munkavédelmisek 30-40 éves szakmai múltjához képest) szakmai pályafutása ellenére a kollégák 2006-ban megválasztottak a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szövetség (Mufosz) elnökségi tagjának.

Erre igazán büszke lehet, a hozzáértését úgyis csak a többi munkavédelmis tudja megítélni, mi laikusok kevésbé. Gondoltam, hogy tudhat valamit, miközben átfutottam a honlapját, és megláttam a kollégái véleményét. De vajon mennyire naprakész a szakmában? Követi a jogszabályváltozásokat?

Péter ezen kívül készített egy másik honlapot, a www.nefeledd.info -t, ami kifejezetten munkavédelmi szakembereknek szól. Aki itt feliratkozik a hírlevelére, azt az aktuális jogszabályváltozásokról, munkavédelmi tudnivalókról maga értesíti hetente.

Ez az igazi naprakészség, nem olvassa az újságot, hanem írja! Írogatni azért nem lehet olyan nehéz, mit produkált a gyakorlatban?

Eddig legtöbb munkavédelmi megbízatását is faipari vállalkozásoktól kapta. Rájuk jellemző, hogy az egyik legveszélyesebb tevékenységet végzik (gyakoriak a csonkolásos balesetek), ráadásul nem is egy pénzes iparág, ezért a munkavédelmi feladataikat lehetőleg úgy kell megoldani, hogy ne költsék rá fele királyságukat, de bírság és baleset se legyen.

Például ha gépkönyv hiánya miatt nem tud egy gépet üzembe helyezni, azt Péter jó eséllyel tudja pótolni. A legtöbb faipari gépkönyv nála szerezhető be, és a veszélyes gépek zárhatóságának megoldására is felkutatott egy olcsó és egyszerű eszközt.

Na, ha a ritkaujjú asztalosok munkavédelmi problémáit meg tudja oldani, talán az én cégem sem fog ki rajta, ott már tapasztalhatott egy s mást. Pont ez kell nekem. Egy tapasztalt munkavédelmis, aki költségeket is figyelembe véve oldja meg az előírt feladataimat.

2006-ban a Tűzmegelőzés Kft-vel együtt munkavédelmi és tűzvédelmi képzéseket indított Budapesten, itt oktat is.

Oktatja is, amit megtanult, ez igen. Komolyan bízhat a szaktudásában, ha nem fél szaporítani a konkurenciát. De az én vállalkozásom elég kicsi, vajon csak nagy cégekkel foglalkozik, vagy tudna nekem is segíteni?

Hát persze! Hiszen munkavédelmi vállalkozóként az szinte az összes ügyfele 50 fő alatti vállalkozás. Az ő szolgáltatásai kifejezetten az Ön vállalkozásra vannak méretezve. Jól ismeri a kisvállalkozások helyzetét és nehézségeiket, mivel az édesapja is asztalos és faipari mérnökként is kisvállalkozásoknál dolgozott.

Jó, de a rengeteg kis cég gondját-baját, ezer feladatának lejáró határidőjét hogyan tudja fejben tartani? Nem szokott ezt-azt elfelejteni?

Ezt elég frappánsan megoldotta. Összegyűjtötte szinte az összes kötelező, határidőhöz kötött feladatot a www.nefeledd.info honlapon. Ha kiválasztja a saját vállalkozására vonatkozókat, és megadja, hogy mikor volt utoljára elvégezve, a határidő lejárta előtt e-mailben értesítést fog kapni! Innentől kezdve elég egyszer rögzítenie valamit, és az email megérkeztéig el is felejtheti.

Ez az emlékeztető nagyon jó ötlet, nem nekem kell a fejemben tartanom a határidőket. Ez tényleg egyedülálló, még nem hallottam hasonló szolgáltatásról. Egy próbát mindenképp megér. Hogy lehetne vele felvenni a kapcsolatot?

Ha szeretné tudni, hogy Önnek milyen munkavédelmi feladatai vannak, töltse ki ezt az automatikus felmérőt, és rögtön választ kap.

Gyerünk a felmérőre, egy próbát megér! www.http://www.munkavedelem.biz

Ha még mindig úgy érzi, többet szeretne megtudni Péterről, nézze meg az iwiw adatlapját, ott személyesebb oldalát is láthatja!

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

CTST KFT. Kárpáti Zoltánné logo

CTST KFT. Kárpáti Zoltánné

Miskolc

Könyvelés Miskolcon. Több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező vállalkozásunk könyvvizsgálói, ügyvédi, minőségirányítási háttér biztosításával várja ügyfeleit. Teljes körű számviteli, adótanácsadói szolgáltatás ellátását vállaljuk Kft-k, Bt-k részére. Szolgáltatásaink: könyvelés, mérleg készítés, adótanácsadás, üzletviteli tanácsadás, munkaügyi-, bérügyi feladatok ellátása, adóbevallások elkészítése, adóhatóságok előtti képviselet, pályázatírás.

Balance Universal logo

Balance Universal

Budapest XIII. kerület

A Balance Universal összeszokott csapata a könyvelésen és bérszámfejtésen túl teljeskörű tanácsadás szolgáltatást (adótervezés, cégalapítás előtti tanácsadás, üzleti és marketing tanácsadás) nyújt partnereinek. Mind középvállalkozások, mind a mikro- és kisvállalkozások terén szereztünk szakmai tapasztalatot a cégbejegyzéstől a végelszámolásig. Sokrétű adóellenőrzési gyakorlattal rendelkezünk. Az általunk könyvelt időszakra és felelősségünkre adóhatósági megállapítás nem történt .

Kissné Bátki Gabriella logo

Kissné Bátki Gabriella

Szárliget

15 éves szakmai tapasztalattal állok ügyfeleim rendelkezésére. Megbízható precíz könyvelőt keres? Várom jelentkezését! Újonnan alakuló-már működő cégek illetve végelszámolás, felszámolás számviteli feladatainak elvégzését teljeskörű könyvelését, számvitelét, adóügyintézését, bérszámfejtését vállalom.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu