Céges honlapokra és e-mailekre vonatkozó szabályok

2013. Február 05.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról 2006. évi V. törvény 25.§/1/ bekezdés szerint – amennyiben a cég rendelkezik honlappal, e-mail címmel – akkor ezeket mint elektronikus elérhetőségeket fel kell tüntetni a cégjegyzékben is.

Akkor nincs ilyen kötelezettsége – ha a cég sem e-mail címmel, sem honlappal nem rendelkezik.

Ha a cég rendelkezik ezekkel, de a cégjegyzékben nincsenek még feltüntetve, akkor a legközelebbi változás bejegyzésnél kérnie kell. Ez az ügyvezető felelőssége.

A 2006. évi V. törvény 63.§/2/ bekezdése szerint a korlátolt felelősségű társaság a honlapján és az elektronikus levelezésén is köteles feltüntetni a céget nyilvántartó cégbíróság nevét, a cég nevét és székhelyét, a cég cégjegyzékszámát. A cég - választása szerint - feltüntetheti a jegyzett tőkéjét is.

Ezen szabályok kissé bürokratikusaknak tűnhetnek, de fogyasztóvédelmi szerepük van, a címzettet segítik, hogy a küldőt beazonosíthassa. Ezzel együtt is mind az e-mailben, mind a honlapon diszkréten megoldható a cégadatok feltüntetése.

Nem súlyos szabályok ezek – megsértésük esetén törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezhető a Cégbíróságon.

Szerző: Dr. Szabó Tibor

Ügyvéd, adószakértő, szakterülete az adó, gazdasági jog és a gazdasági büntetőjog. Az ország legjobb adójogászainak egyike. Az üzlet és a jog kérdéseivel nem csak a gyakorlatban foglalkozik, több sikerkönyv szerzője is:
Vagyongyarapodás és adóellenőrzés. Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? (2007)
A cégmenedzselés kézikönyve (2011)
Ha az olvasó úgy érezné, hogy az egyes írásokban adótrükkökre és jogi kiskapukra lelt – a szerző ezt cáfolja: csak leírta a szabályokat.
Honlapja: www.drszabotibor.hu

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Baranyainé Tamás Szilvia logo

Baranyainé Tamás Szilvia

Győr

Teljes körű adószakértés, adótanácsadás, könyvviteli szolgáltatás, bérszámfejtés egyéni és társas vállalkozások, nonprofit szervzetek, részére szakmai felelősségbiztosítással. Cégalapítás, jogi tanácsadás ügyvédi háttérrel.

HÍVJON KFT. logo

HÍVJON KFT.

Őrbottyán

Több, mint tíz éves szakmai tapasztalattal, egyénre szabott szerződési feltételekkel, korrekt szolgáltatással várjuk ügyfeleinket. Adótanácsadás, pályázatírás, adóhatóság előtti képviselet,

adapTAX Könyvelőiroda logo

adapTAX Könyvelőiroda

Szeged

Könyvelés, nyilvántartási feladatok elvégzése - Adóbevallások készítése - Bérelszámolási és munkaügyi ügyintézés

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu