A kiskereskedelmi forgalom visszaesésének lassulását várják az elemzők

2013. Május 07. 10:00

Ebben az évben is a kiskereskedelmi forgalom csökkenésére számítanak az MTI által megkérdezett elemzők, de a tavalyinál jelentősen kisebb lehet a visszaesés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közölte, hogy az előzetes adatok szerint márciusban 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz képest lelassult az élelmiszer-kiskereskedelem csökkenése, a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma az előző havi szerény növekedésből visszaesésbe fordult, míg az üzemanyag-forgalom hanyatlása felgyorsult.

A várakozásoknál nagyobb mértékű a 2,8 százalékos csökkenés - hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője.

Az előzetes becslés szerint a kiskereskedelmi értékesítések mintegy 0,2-0,3 százalékkal haladhatták meg az előző havit, ami az elemző szerint feltehetően a hosszúra nyúlt télnek is köszönhető. A rendkívüli időjárás egyrészt megakadályozhatta a vásárlásokat, a nem-élelmiszer ágazatot pedig a tavaszi kollekciók értékesítésének elmaradása húzhatta le, ami az európai országok többségében is megfigyelhető.

Suppan Gergely a bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom stabilizálódására számít, ami az év második felében bázishatások miatt kisebb növekedést is mutathat. A stabilizálódást a január-március között megugró fogyasztói bizalom is előre vetíti, de ez még nem elég ahhoz, hogy érdemi fordulat kezdődjön ebben az évben - fogalmazott.

Idén összességében 0,5 százalék körüli mértékben csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom - közölte.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője is kiemelte, hogy a várakozásoknál gyengébb lett a márciusi adat. Árnyalja azonban a képet, hogy tavaly magas volt a bázis - mondta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a KSH által a kiskereskedelmi forgalomról előzetesen közölt, illetve a részletes adatok között érdemi eltérések szoktak lenni.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben volt a legjelentősebb a visszaesés, éves szinten elérte az 5,1 százalékot - mutatott rá az elemző. A nem-élelmiszer ágazatok forgalma 2,7 százalékkal, az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzleteké 0,9 százalékkal csökkent.

Árokszállási Zoltán szerint az év második felében már várhatóan látszani fognak a kilábalás jelei. Az idén összességében 0-1 százalék közötti visszaesésre lehet számítani a kiskereskedelmi forgalomban, ami javulás a tavalyi  2,3 százalékos csökkenéshez képest - közölte.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

V plusz R Bt. logo

V plusz R Bt.

Érd

Egy vállalkozásban a döntések meghozatalához a legfontosabb, hogy legyen információ: mi a választási lehetőség, és mi a következmény, hatás.
Egy könyvelő többet is tehet, mint utólag feldolgozza a számlákat, bizonylatokat.
Rugalmassággal könnyítjük az együttműködést!

Adó Fortély KFT logo

Adó Fortély KFT

Miskolc

20 éves szakmai gyakorlattal és tapasztalattal rendelkezünk, amit a vállalkozások érdekében kívánunk hasznosítani.
Kiemelt figyelmet fordítunk a szabályszerűségre, precizitásra és naprakészségre.
Az adó- és számviteli szabályok betartása mellett minden vállalkozás esetében figyelembe vesszük a könyvelés egyedi sajátosságait.
Ügyfeleinket érthető és hasznosítható információkkal látjuk el a gazdasági helyzetükről.

NIKOLETTI Gazdaságszervező Kft. logo

NIKOLETTI Gazdaságszervező Kft.

Balatonfűzfő-gyt.

A számviteli szolgáltatás (mely jórészt csak hatósági kötelezettség), de alapja a gazdaságszervező munkánknak; azaz a vállalkozás, kis szervezet, saját létét, érdekét szolgáló, eredményességét javító, működését - fejlesztését támogató komplex szervező - informatikai - marketing tevékenységünknek!

Levesszük válláról a gondokat: bízza ránk amihez mi értünk!

A szokásos könyvelési, jövedelem-elszámolási, adózási, pénzügyi és jelentési kötelezettségeit -Önnel együttműködve - elvégezzük, sőt ...

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó