Szakértők szerint továbbra is mélyponton a lakásépítési piac

2013. Május 03. 09:18

Továbbra is mélyponton van a lakásépítési piac és nem várható a romló tendencia megváltozása Koji László, az ÉVOSZ alelnöke és Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint az idei első negyedévben 1123 új lakást építettek Magyarországon, 54,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, és csökkent a kiadott építési engedélyek száma is. Tavaly összesen 10 560 új lakás épült Magyarországon, 17 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke az MTI-nek kifejtette: bár évi 8000 ezer lakás továbbra is meg fog épülni, mivel erre megvan a fizetőképes kereslet, de ez a szám is újabb mélypontot jelent, hiszen még a két világháború közötti gazdasági válság idején is több lakás épült, mint most.

A frissen közölt adatokat értékelve kiemelte, hogy a lakásépítéssel foglalkozó építőipar szempontjából az egyik legnagyobb problémát még mindig az jelenti, hogy a megépülő lakások egyharmada, mintegy 3000-3500 lakás nem teljesen jogszerűen, írásos szerződések nélkül épül, jelentős részben a szervezett építőiparon kívüli kivitelezésben. Ezért is szorgalmazza az ÉVOSZ az újépítésű lakások áfa-kulcsának 27-ről 5-10 százalékra történő csökkentését, ami serkenthetné a piacot.

Koji László hozzátette: az építőipar utolsó jó éve 2006 volt, azóta a lakásépítéssel foglalkozó cégek piacuk mintegy háromnegyedét elveszítették.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a meglévő lakásvagyon fenntartásához évente 250 000 lakást kellene felújítani, s bár erre vonatkozóan a KSH nem közöl adatot, de tavaly mindössze 95 000-100 000 lakás újítottak fel. Az alelnök szerint a kormány által kidolgozott rendszerek - otthonteremtési támogatás, energiatakarékos felújítás támogatása, panelprogram - alapvetően jók, de nincs mögéjük állítva elégséges forrás, és csak kevesen tudják igénybe venni ezeket.

Suppan Gergely ehhez kapcsolódva kiemelte, hogy a kormányzati otthonteremtési támogatások hatása csak később lesz érzékelhető. Jelezte, hogy a hitelpiac élénkülése lendíthetne a piacon, de egyrészt a statisztikákból nem látszik bővülés, másrészt pedig annak kedvező hatása sem lenne azonnal érzékelhető. Ezek alapján az elemző sem számít arra, hogy jelentősen javulnak a "tragikus" lakásépítési adatok.

Az első negyedéves adatok alapján hozzáfűzte, láthatóan kevesebb a készpénzes vevő, már ők sem tudják eltartani a piacot.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Gold Accountant Bt logo

Gold Accountant Bt

Őrbottyán

Cégünk 1998 óta működik. Mikró, kis és középvállalkozások, valamint egyéni vállalkozások komplett számviteli tevékenységét végezzük. Cégünk különlegessége, hogy Magyarországon bejegyzett, de német telephellyel és adószámmal is rendelkező cégek könyvelési és bérszámfejtési feladataival is foglalkozunk. Több, a szakmában igen neves könyvvizsgáló irodával van kapcsolatunk.
Célunk a vállalkozások színvonalas kiszolgálása, magas szintű szakmai tanácsadás a vállalkozói élet minden területén.

Bódis Tünde logo

Bódis Tünde

Budapest XV. kerület

Bódis Tünde könyvelő vagyok, irodám a XV.kerületben található. Vállalkozásom könyvelési és bérszámfejtési szolgáltatásokat kínál rugalmas, pontos, szakképzett ügyintézéssel, versenyképes árakon.

Beritax Kft logo

Beritax Kft

Pécs

A BERITAX Könyvelőiroda elsősorban Baranya megyei vállalkozásoknak teljeskörű számviteli szolgáltatás ellátására vállal megbízást.

Távkönyvelés lehetőségével bizalommal várjuk egyéb települések vállalkozásait is!

Érdekünk, hogy hosszú távú és eredményes munkakapcsolatot alakítsunk ki ügyfeleinkkel, és elégedettek legyenek szolgáltatásainkkal.

Célunk továbbá, hogy a vállalkozások megfelelő hatékony segítséget kapjanak üzleti döntéseikhez.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton