Nem várnak idén jelentős javulást az építőipar teljesítményében a szakértők

2013. Április 16. 11:16

A pozitív februári adatok ellenére sem várják az építőipar teljesítményének jelentős javulását az MTI által megkérdezett szakértők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői jelentése szerint az építőipar termelése 7,2 százalékkal nőtt februárban a nyers és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint egyaránt. Az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint a februári emelkedés mindenképpen pozitív, de hogy trendfordulóról van-e szó, az csak néhány hónap múlva derül majd ki. Az év első két hónapjában általában nincs nagy építőipari aktivitás, a KSH is megjegyzi, hogy januárban és februárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének mintegy 60 százalékát állítja elő.

Az elemző szerint annyi valószínű, hogy a tavalyinál jobb építőipari teljesítmény várható ebben az évben. Élénkülésre lehet számítani, elsősorban a második félévben, de nagy robbanásra nem - fogalmazott. Hozzátette: idén nulla körül, jobb esetben kisebb pluszban lehet az építőipar teljesítménye éves átlagban, de az emelkedésre inkább jövőre van nagyobb esély.

Az elemző kiemelte azt is, hogy az építőipar hiteligényes ágazat, a hitelezés jelentős beindulása pedig ebben az évben még nem várható, bár vannak kormányzati intézkedések, amelyek javíthatnak a helyzeten.

Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke arra hívta fel a figyelmet: januárban az épületek építésére között szerződések volumene 31 százalékkal csökkent, februárban pedig 26 százalékkal nőtt. A változás azért ilyen nagy, mert nagyon alacsony a rendelésállomány, és egy-két nagyobb értékű munka már ekkora különbségeket generál.

A pozitív adatoknak örülnek, de a javulás a gyakorlatban csak kevés cégnek jelent munkát, a több mint 85 ezer működő, többségében mikro- és kisvállalkozás ezt nem érzékeli a rendelésállományában és az árbevételében  - mondta az ÉVOSZ alelnöke. Kitért arra is: a februárban megkötött új szerződések volumene 14,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Bizakodásra egyelőre nincs ok, meg kell várni, hogy a javulás tartós lesz-e - fogalmazott Koji László. Az ÉVOSZ prognózisa szerint nem várható az építési piac februárihoz hasonló tartós élénkülése.

A szakszövetség összességében a termelés bővülésére az első félévben semmiképpen sem számít, a második félévtől elképzelhetőnek tartják, de differenciáltan, azaz nem minden építőipari ágazatban - közölte Koji László.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Nógrádi Gizella Könyvelő Kft. logo

Nógrádi Gizella Könyvelő Kft.

Szeged

Vállalkozásunk 24 éve működik. Társaságunk teljes körű szolgáltatást nyújt. Könyvelés - bérszámfejtés - képviselet a hatóságok előtt - bevallások és beszámolók szakszerű elkészítése. Mérlegképes könyvelő közgazdászok naprakész jogszabályi ismeretek birtokában vállalják egyéni vállalkozók, társaságok könyvelését, bérszámfejtését, bevallások és beszámolók szakszerű elkészítését.

Neumanné Érsek Szilvia logo

Neumanné Érsek Szilvia

Székesfehérvár

Egyéni vállalkozók, cégek, társasházak könyvelését vállalom

Tóthné Polyánszky Éva Irén ev. logo

Tóthné Polyánszky Éva Irén ev.

Debrecen

2008-tól mint egyéni vállalkozó is dolgozom. Mérlegképes könyvelő Adótanácsadó és közgazdász vagyok. .Teljes körű könyvviteli szolgáltatás, beszámoló, szabályzatok készítése. Bérszámfejtés, bevallások készítése. Igény esetén gazdasági elemzés, kontrolling. Pályázatírás, pályázati monitoring.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó