Hiteleket fizettek vissza és cégekbe fektettek be a vállalatok 2012-ben

2013. Április 04. 10:51

A vállalati szektor tavaly is inkább a hitelek visszafizetésére összpontosított és fölös pénzügyi eszközeit részvényekbe fektette, így a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a pénzügyi számlákról közzétett adatai a pénzmozgások felöl is alátámasztják a vállalati beruházások visszaesésének tényét.

Pénzügyi tranzakcióik eredményként 766 milliárd forintot könyveltek el a vállalatok azzal, hogy a 350 milliárdnyi megtakarított eszközt a tartozások és kötelezettségek 416 milliárdos lefaragásával tetézték. Az előző évhez képest ez annyiban fordulat, hogy akkor a nettó finanszírozási képesség  eredménye 1268 milliárd forint megtakarításból eredt a kötelezettségek 700 milliárd forintos emelkedésével szemben.

Az előző évit csaknem megduplázva, a nem pénzügyi vállalatok 1000 milliárd forintot meghaladó összeggel több hitelt fizettek vissza tavaly, mint amennyit felvettek.  A hosszú lejáratú - rendszerint - beruházásra szánt - hitelekből nettó 782 milliárdot törlesztettek és 226 milliárddal kevesebb rövid hitelt vettek fel, mint amennyi lejárt. A vállalati devizahitelekből nettó 859 milliárdot fizettek vissza az előző évi 339 milliárd több mint két és félszeresét.

A törlesztésekkel a vállalati szektor 2534 milliárd forinttal csökkentette a hosszú lejáratú hitelkihelyezést. Ezek zömmel külföldi hitelek voltak 2584 milliárd forintnak megfelelő értékben.  Ugyanakkor 2842 milliárdot fordítottak a vállalatok tőzsdén nem jegyzett részvények vásárlására. (Állampapír vásárlásra mindössze 54 milliárd forintot költöttek.)

A nem pénzügyi vállalatok nettó adóssága a múlt év végén 33 111 milliárdot, az éves GDP 117 százalékát tette ki. Az 53 642 milliárd összes kötelezettségből azonban 30 456 milliárdot a  részvények és üzletrészek, azaz a tulajdonosok részesdése testesített meg, amivel szemben 6502 milliárd forint értékű tulajdonnal maguk a cégek is rendelkeztek.  A vállalati hiteladósság állomány 18 456 milliárdon állt a múlt év végén, majdnem kétezer milliárddal alacsonyabban az egy évvel korábbinál. Ezen belül a hosszú lejáratú hitelek egy év alatt 1672 milliárddal 14 601 milliárdra csökkentek. A vállalatok által nyújtott kölcsönök állománya azonban még jobban csökkent, az év végi 4323 milliárdos szint több mint háromezer milliárddal alacsonyabb mint egy évvel korábban volt.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Adóbázis Plussz Kft. logo

Adóbázis Plussz Kft.

Szeged

Könyvelés, adótanácsadás,bérszámfejtés, TB ügyintézés,teljes körű adminisztrációs szolgáltatás minden típusú vállalkozás részére. Mi nem csak ígérjük, mi be is tartjuk azt, amit vállalunk. Gyors, pontos munka, segítőkész hozzáállás. Ez jellemzi a több, mint tíz éve állandó csapatunk munkáját.

Amadil Consulting Kft. - Glaser Anita logo

Amadil Consulting Kft. - Glaser Anita

Budapest XI. kerület

Könyveltessen magas szakmai tudással, közgazdasági, pénzügy-számviteli szakirányú egyetemi végzettséggel rendelkező vezető által irányított könyvelő irodában, korrekt ár-érték arányú szolgáltatási díjért!

A 2011. December 31.-éig jelentkező új ügyfeleinknek a 2011. év hátralévő könyvelési díját elengedjük, kérjen ajánlatot!

Mottónk: "Mindenre van megoldás, segítünk!"

A 2005. évi alapítás óta nem volt megállapítást tartalmazó NAV
ellenőrzésünk.

Szivárvány Könyvelés Kft logo

Szivárvány Könyvelés Kft

Budapest III. kerület

A vállalkozásának /egyéni, társas vállalkozás/ legmegfelelőbb módon és kedvező áron vállaljuk:
teljes körű,számviteli szolgáltatás nyújtását, de az igényeinek és a vállalkozásának legmegfelelőbb tartalommal és formában.
Több éves. széleskörű szakmai tapasztalattal elkészítjük:
adóbevallását , könyvelését, bérszámfejtését, egyéb szükséges feladatokat, mérleg ( beszámoló) elkészítését (elektronikus beadását)
A hatóságok előtti képviseletét / NAV, OEP, ONYF, stb/
Állandó, közvetlen kapcsolattal

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu