A kisvállalkozások 14 százalékának van hitele

2013. Március 14. 09:55

Jelenleg a mikro- és kisvállalkozások csupán 14 százalékának van valamilyen hitele, ezen belül legnagyobb arányban, 46 százalékban folyószámlahitellel, 19 százalékban Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel, illetve 10 százalékban vállalati hitelkártyával rendelkeznek - derül ki a BellResearch Budapest Bank számára készített kutatásából.

A kutatás adatai szerint a 300 millió forint alatti éves nettó árbevételű mikro- és kisvállalkozások több mint fele stagnál, ötöde pedig hanyatlik saját megítélése szerint - közölte a Budapest Bank az MTI-vel.

Az elemzés szerint a hosszabb fizetési határidők vagy az egyáltalán nem fizető vevők, illetve az árbevétel szezonális ingadozása miatt kialakult helyzetben szükségessé válhat pótlólagos pénzügyi forrás bevonása. A válaszadó vállalatvezetők több mint fele látja úgy, hogy erre a következendő 12 hónap során szüksége lehet.

Ennek megfelelően a likviditás helyreállítását szolgáló hitelek kerültek előtérbe.

A közlemény szerint a kisvállalkozók keresik a kiutat, 43 százalékuk új ügyfelekre szeretne szert tenni, 21 százalékuk új piaci szegmenseket hódítana meg, 18 százalékuk pedig az innovációban látja a továbblépés kulcsát. Visszafogottak ugyanakkor a beruházások területén, a cégek alig több mint harmada tervezi ezt a következő 12 hónapban, bár sok esetben ez a versenyképesség megőrzésének záloga.


A vállalkozások túlnyomó többsége önerőből oldaná meg a beruházást, negyedük venne igénybe uniós vagy állami támogatást, és csak minden hetedik vállalkozás fordulna pénzintézethez forrásért.


A tartózkodás egyik fő oka, hogy több mint harmaduk semmilyen fedezet nem tud biztosítani egy esetleges hitelfelvételhez, ez leginkább az 50 millió forint nettó éves árbevétel alatti legkisebbeket jellemzi. A fennmaradó kétharmad közül sokan magántulajdonban levő ingatlant kényszerülnének felajánlani - áll a közleményben.

A BellResearch a mikrovállalkozások és a kkv-k pénzügyi döntéshozóinak telefonos megkérdezésével tavaly november-decemberben készített átfogó kutatást, az adatok a 300 millió forint nettó éves árbevétel alatti szegmensre, 555 vállalkozásra vonatkoznak.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Bredor Kft logo

Bredor Kft

Budapest XXII. kerület

Termékdíj ügyintézői, regisztrált könyvelői és adótanácsadó végzettséggel rendelkezve vállaljuk elsősorban kettős könyvelést választó végek könyvelését, bérszámfejtését, környezetvédelmi termékdíj kötelezettséggel kapcsolatos ügyintézését, INTRASTAT adatszolgáltatást KSH felé

Mokán Könyvelő és Számviteli Szolgáltató Kft logo

Mokán Könyvelő és Számviteli Szolgáltató Kft

Budapest XX. kerület

A MOKÁN KÖNYVELŐ KFT 14 éves tapasztalattal áll az Önök rendelkezésére is!
Szakmai hátterünket a tulajdonos-cégvezető széles körű gyakorlata, közgazdász-mérlegképes könyvelő-adótanácsadó végzettsége és nagyfokú elhivatottsága biztosítja!
Partnereink között termelő, szolgáltató cégek, kereskedő vállalkozások vannak a gazdaság szinte minden területéről, ami széles rálátást biztosít a különféle gazdasági folyamatokra.
REMÉLJÜK HAMAROSAN ÖNT IS ÜGYFELEINK KÖZÖTT KÖSZÖNTHETJÜK!

ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft logo

ROBÁL Adózási, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft

Budapest XX. kerület

Ügyfélorientált adózási, számviteli és üzletviteli tanácsadó Kft. komplex szolgáltatásokat nyújt vállalkozások, egyéni vállalkozó, magánszemélyek részére: könyvelés, adótanácsadás, bevallások elkészítése, adóhatósági képviselet, adószakértői ellenjegyzés (FAF), cégátvilágítás, belső audit, humánpolitikai ügyintézés (bér- és munkaügy), Tb ügyintézés, adatrögzítés, dokumentum arciválás.
Megbízhatóság, leinformálhatóság, korrekt ár, rövid határidő! Rejtett költségek nélkü!
Országos hatáskör.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó