A nagyobb kkv-k körében még mindig népszerű a cafeteria

2013. Március 12. 13:43

A pénzintézet szerdai közleménye szerint az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett negyedéves K&H kkv-kutatás azt mutatja, hogy a vállalkozásoknak mindössze 47 százaléka kalkulál a béren kívüli juttatások valamelyik formájával. Ez az arány jóval elmarad a 2008-as csúcsidőszaktól, amikor még a kkv-k 80 százaléka alkalmazta valamelyik formát. A béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás (eho) 10-ről 14 százalékra emelését követően ez az arány az idén várhatóan már nem is fog növekedni.

A cafeteria-elemek közül az étkezési hozzájárulás a legfontosabb, a vállalkozások 24 százaléka alkalmazza, ugyanakkor ez az arány 2008 óta a legalacsonyabb érték. Mivel a felmérés az Erzsébet utalvány felhasználási körének bővítése előtt készült, így azóta az arány emelkedhetett - idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztály vezetőjét.

A közlekedési költségtérítést mint a második leggyakoribb béren kívüli juttatást a kkv-vezetők ötöde tervezi nyújtani dolgozóinak, de ennek alkalmazása is folyamatosan csökken 2010 óta.

A kedvező adózású juttatási formák közé tartozó SZÉP-kártya is veszített tavalyi népszerűségéből, az idén a kkv-k csupán 8 százaléka tervezi alkalmazni.

A vállalkozás méretével párhuzamosan növekszik a béren kívüli juttatások alkalmazásának gyakorisága is.

A mikrovállalkozásoknál és a kisvállalkozásoknál a cafeteria-juttatásokat alkalmazók aránya csupán 42, illetve 48 százalék. Ez azt mutatja, hogy sok kisvállalkozás a cafeteria szűkítésével is próbál költségeket csökkenteni - mondta el a kkv-szakértő a közlemény szerint.

A középvállalatoknál azonban továbbra is népszerűek a béren kívüli juttatások, az idén 74 százalékuk tervezi alkalmazni valamelyik cafeteria-elemet. A középvállalatoknál az étkezési hozzájárulás és a közlekedési költség térítése mellett jelentős a befektetés-típusú béren kívüli hozzájárulások alkalmazása is. Az egészségpénztári befizetést és a nyugdíjpénztári kiegészítést csaknem minden negyedik középvállalat alkalmazza.

A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság vezetőjének megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérést 2012. november 30. és december 12. között készítették.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Gold Accountant Bt logo

Gold Accountant Bt

Őrbottyán

Cégünk 1998 óta működik. Mikró, kis és középvállalkozások, valamint egyéni vállalkozások komplett számviteli tevékenységét végezzük. Cégünk különlegessége, hogy Magyarországon bejegyzett, de német telephellyel és adószámmal is rendelkező cégek könyvelési és bérszámfejtési feladataival is foglalkozunk. Több, a szakmában igen neves könyvvizsgáló irodával van kapcsolatunk.
Célunk a vállalkozások színvonalas kiszolgálása, magas szintű szakmai tanácsadás a vállalkozói élet minden területén.

Stircula Könyvelőiroda Kft. logo

Stircula Könyvelőiroda Kft.

Vác

Mikro- és kisvállalkozások, egyéni vállalkozók teljes körű, minőségi könyvelését és bérelszámolását végezzük reális áron, napra készen.

STARCONSULT Kft. logo

STARCONSULT Kft.

Budapest

Teljeskörű szolgáltatás. Megbízhatóan, rugalmasan, napra készen.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó