Regisztrálniuk kell a vegyi anyagokkal foglalkozó cégeknek

2013. Február 04. 09:40

Kizárhatják a piacról azon veszélyes vegyi anyagot gyártó, felhasználó, illetve importáló cégeket, amelyek nem regisztrálják magukat az Európai Vegyianyag-ügynökségnél (ECHA) - erre hívták fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) tartott sajtótájékoztatón.

A szükséges regisztrációs dokumentáció elkészítésének költsége a hazai kis- és közepes vállalkozások esetében megközelíti az egymillió forintot, de ezen felül még regisztrációs díjat is fizetni kell, amely akár 30 ezer euróig (mintegy 9 millió forint) is terjedhet.

Paller Judit országos tiszti főorvos kiemelte: az egészségre, környezetre káros vegyi anyagokkal kapcsolatban "megengedhetetlen a hiba", így minden szabályszegést komoly bírsággal sújtanak. Ezzel összefüggésben mintegy 180 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok az elmúlt öt évben.

Geert Dancet, az ECHA ügyvezető igazgatója azt mondta: mostanáig 265 regisztrációs dossziét kaptak Magyarországról, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar vállalatok nem várnak az utolsó pillanatig a regisztrációval. Ugyanakkor az igazgató hangsúlyozta, hogy egy vezető regisztrációs cég irányítása mellett csoportosan is elintézhetik kötelezettségeiket az érintett magyar vállalatok.

A vegyipari cégeknek több rendelet szigorításainak is eleget kell tenniük. Deim Szilvia, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet megbízott főigazgató-helyettese kifejtette, hogy az egyik rendelet három lépcsős regisztrációs kötelezettséget írt elő.

Ezek közül a második határidő május 31-én jár le. Eddig kell regisztráltatniuk magukat azoknak a cégeknek, amelyek évi száz és ezer tonna közötti mennyiségben gyártanak és importálnak anyagokat.

Egy másik rendelet értelmében a cégeknek újra kell osztályozniuk, címkézniük és esetleg csomagolniuk anyagaikat, továbbá ezt az osztályozást jelenteni az ECHA-nak. Az erre adott határidők már korábban lejártak, sőt 2012 decemberétől veszélyes vegyi anyagok már csak új címkékkel - piktogramokkal - kerülhetnek forgalomba.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

DKONT BT. logo

DKONT BT.

DUNAÚJVÁROS

Számviteli, adózási szolgáltatásokat nyújtunk teljes körüen, pontosan, megbízhatóan, 10 éves tapasztalatta.

Imre Lajosné egyéni váll. logo

Imre Lajosné egyéni váll.

Debrecen

Regisztrált mérlegképes könyvelőként végzem a könyvelési, bérszámfejtési, adótanácsadói tevékenységet.Vállalom egyéni vállalkozók, Bt-k, Kft-k, nonprofit szervezetek, társasházak és utazási vállalkozások könyvelését.
Könyvelői felelősség biztosítással rendelkezem.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu