KSH: novemberben mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak növekedése

2013. Január 14. 11:09

Novemberben 18,5 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest, az előző havi 24,5 százalékos drágulást követően. A növényi termékek 25,0 százalékkal, az állati termékek 7,5 százalékkal kerültek többe - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék áremelkedésének üteme 31,1 százalékra lassult az októberi 38,7 százalékról. A burgonya ára 87,6 százalékkal megugrott novemberben az egy évvel korábbi 56 százalékos zuhanás és az előző havi 47,2 százalékos árnövekedés után.

A burgonya ára az augusztus-szeptemberi időszakban volt a legalacsonyabb, ez a mélypont az előző évekhez képest korábban következett be. Ennek elsődleges oka a nagyobb mennyiségű burgonyakészletek értékesítésének árbefolyásoló hatása volt - közölte a KSH.

Az ipari növények ára 15,0 százalékkal nőtt, ezen belül az olajos növények ára 17,2 százalékkal lett magasabb az egy évvel azelőtti árszinthez viszonyítva.

A zöldségfélék termelői ára novemberben 17,1 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök ára 1,7 százalékkal csökkent, ezen belül az alma és a szőlő értékesítése volt jelentős ebben az időszakban. Az alma magas terméseredménye miatt 22 százalékos áresés történt, míg a  borszőlőnél a gyenge termés az árak 43,6 százalékos növekedését okozta.

Novemberben a vágósertés felvásárlási ára 400 forint volt kilogrammonként, ami 4 százalékos árcsökkenés az előző hónaphoz viszonyítva, és 6,8 százalékkal magasabb, mint a 2011. novemberi árszint. A vágómarha ára 4,7 százalékkal csökkent az előző év novemberéhez viszonyítva.

A vágóbaromfi ára novemberben az előző év azonos időszakához mérve 12,5 százalékkal emelkedett.

Az állati termékek ára 7,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tej ára lényegében nem változott (0,1 százalékkal csökkent), a tojásé 34,9 százalékkal nőtt.

A mezőgazdasági termelői árak a 2012. január-novemberi időszakban összességében 15,4 százalékkal emelkedtek a 2011. évi első tizenegy hónap termelői árszintjéhez viszonyítva.

A gabonafélék árindexe 18,5, az olajos növényeké 20,5 százalékos emelkedést jelzett tavaly január-novemberben.

A friss zöldségfélék és a gyümölcsök ára 22,1, illetve 9,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A burgonya ára átlagosan 11,7 százalékkal maradt az előző évi szint alatt, amit a KSH szerint elsősorban az első féléves jelentős készletértékesítés okozott.

Az élő állatok és állati termékek ára 11,7 százalékos emelkedést mutatott január-novemberben az előző évi 14,7 százalékos növekedés után, ami főleg tojás árának  41,8, és a sertésárak 20,7 százalékos emelkedésének a következménye.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Kolper Consulting Kft logo

Kolper Consulting Kft

Pécs

Megbízható és precíz könyvelés több mint 20 éve

h95h97m logo

h95h97m

Halásztelek

A könyvelés egy nagyon fontos bizalmi viszonyon alapuló tevékenység! Több mint 20 év tapasztalatával megismerkedve "gyakorlom" nap mint nap kisvállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak.

DKONT BT. logo

DKONT BT.

DUNAÚJVÁROS

Számviteli, adózási szolgáltatásokat nyújtunk teljes körüen, pontosan, megbízhatóan, 10 éves tapasztalatta.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu