Faktoringgal terjeszkednek a takarékok a kkv-piacon

2012. Szeptember 05. 11:07

Új stratégiával lép ősszel a piacra a TakarékBank kizárólagos tulajdonába került Next Faktor Zrt., új nevén a Takarék Faktorház, amely a takarékok kis- és középvállalkozói (kkv) ügyfélkörére alapozva öt éven belül mintegy 50 milliárdra növelné jelenlegi 17 milliárd forintos forgalmát.

A TakarékBank a német DZ Bank érdekeltségébe tartozó VR Factorem GmbH kivásárlásával nemrég 100 százalékra növelte korábbi 24 százalékos tulajdonrészét a Next Faktor Zrt.-ben. A kizárólagos magyar tulajdonba került faktorcég a bank közleménye szerint a TakarékBanktól kapott forint- és devizaforrásokra alapozva bővítheti szolgáltatását.

"A jövőben a takarékszövetkezeti integráció lesz a Takarék Faktorház fő értékesítési csatornája, így a takarékszövetkezetek mintegy 300 ezer kis- és középvállalkozói ügyfele számára a meglévő hagyományos forgóeszköz-finanszírozási hitelkonstrukciók mellett egy új, rugalmas instrumentum is a rendelkezésre áll" - idézi a közlemény Szabó Leventét, a TakarékBank vezérigazgató-helyettesét, a Takarék Faktorház igazgatóságának elnökét.

A faktoring sokszor az egyetlen forrásszerzési lehetőség a tőkehiányos és likviditási gondokkal küszködő magyar kkv-k számára, ugyanis a faktorcég alapvetően nem a finanszírozást igénylő kkv, hanem a vevő bonitását vizsgálja, s a jó fizetőképességű vevőkkel szembeni követeléseket tárgyi fedezet nélkül előlegezi meg - a vevőnek beszállító - kisvállalkozás számára. Ez a szolgáltatás megoldás lehet minden olyan kkv számára, amely önmagában nem lenne hitelképes, de piacképes termékkörrel és jó bonitású vevőkörrel bír.

Szabó Levente szerint a rövid lejáratú, likviditást javító banki hitelek iránt továbbra is élénk a kereslet, hiszen a magyar kis- és középvállalkozások nem rendelkeznek olyan likviditási tartalékkal, amely lehetővé teszi a készletek lassabb forgási sebességének, valamint a megnövekedett fizetési határidők önálló áthidalását. Erre az egyik legrugalmasabb megoldás a faktoring. A többi között ennek köszönhető az üzletágban a pénzügyi válság kitörése óta tapasztalható jelentős bővülés. Az országos faktoring-forgalom 2009-2011 között csaknem 20 százalékkal bővült, s tavaly 888 milliárd forintra rúgott.

A TakarékBank a következő időszakban az eddiginél jóval dinamikusabb üzleti bővülést vár el új leányvállalatától, amihez a szükséges forrásokat a rendelkezésére bocsátja. Az üzleti tervek szerint a Takarék Faktorház forgalmát a következő öt évben megháromszoroznák.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Per-Rekult Kft. logo

Per-Rekult Kft.

Sárbogárd

Egyéni vállalkozók, Bt-k, Kft-k teljeskörű könyvelése, bérszámfejtése. Bevallások, mérlegek készítése. SZJA bevallás magánszemélyek részére.

KRISZ-FER 98 Könyvelő és Szolgáltató Bt. logo

KRISZ-FER 98 Könyvelő és Szolgáltató Bt.

Budapest XIX. kerület

Társaságunk családi vállalkozásként, mérlegképes könyvelő képesítésű- tulajdonos, ügyvezető személyes közreműködésével 1998. óta áll partnerei rendelkezésére a főváros XIX. kerületében, Kispesten. Ügyfeleink többségével hosszútávú - több mint tíz éves- együttműködéssel büszkélkedhetünk. Számíthat ránk: Nagy-Mátyás Krisztina ügyvezető,

Tax Nominee Kft logo

Tax Nominee Kft

Szeged

Könyvelő irodánk 2004. óta működik Szegeden. Vállaljuk egyéni vállalkozók, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok számviteli és adózási feladatainak teljes körű ellátását, precíz jogi háttérrel és több éves szakmai tapasztalattal rendelkező jogi szakemberrel.
Vállaljuk továbbá a vállalkozások és cégek teljes körű bér és munkaügyi feladatainak ellátását is, több éves szakmai gyakorlattal rendelkezünk a munkaerő kölcsönzés területén is.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó