Kedvezőtlenek a beruházási kilátások

2012. Szeptember 03. 09:47

Kedvezőtlenek a beruházási kilátások Magyarországon a Buda-Cash és a TakarékBank elemzői szerint, akik úgy vélik hogy bár lassuló ütemben, de az év további részében is folytatódik a beruházások visszaesése.

Az idei második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához hasonlítva - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez viszonyítva 2,2 százalékkal csökkent a beruházások volumene a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint. A közlemény szerint az elmúlt évben erőteljesen emelkedő feldolgozóipari beruházások a második negyedévben 3,1 százalékkal csökkentek, ezért az ipar nem tudta ellensúlyozni a nemzetgazdasági szinten bekövetkezett visszaesést.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője az MTI-nek elmondta: a beruházási adatok alapján nem látszik fordulat ezen a területen, folytatódik a visszaesés. Hozzáfűzte, hogy bár mérséklődött a csökkenés üteme, ez kizárólag bázishatásoknak köszönhető.

A feldolgozóipari beruházások visszaesése csalódást keltett, de kedvező a mezőgazdasági és infokommunikációs beruházások bővülése. Várakozáson felül teljesített emellett a kereskedelem és a  gépjárműjavítás is, de az elemző szerint ez kisebb beruházásoknak köszönhetően alakult így, és nem várható tartós bővülés ezeken a területeken.

A kilátásokról Suppan Gergely úgy vélekedett, hogy fordulat továbbra sem várható a beruházások terén, de a visszaesés - elsősorban bázishatások miatt - lassulhat az év további részében.

A beruházások fellendülésére azért nem lehet számítani, mert a bankok várhatóan szigorítanak a hitelezési feltételeken, vagyis hitelezési oldal sem támogatja a bővülést, emellett a lakásberuházások terén sem várható élénkülés, a lakáscélú hitelek állami kamattámogatása ellenére sem - vélekedett a szakértő.

Suppan Gergely szerint az egyetlen terület, ahol - bár pontosan nem tudni mikor, de - felfutás várható, az az Európai Unió által támogatott, például közlekedési beruházások, mivel az uniós forrásokat gyorsított ütemben kell lehívni, hogy azok ne vesszenek el.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint sem túl bíztatóak a beruházási adatok, folytatódik a "mélyrepülés", emellett különösen kedvezőtlen, hogy az előző negyedévhez képest szélesebb körben - több ágazatra kiterjedően - folytatódott a beruházások visszaesése. Kiemelte, hogy a Magyarországon tapasztalt beruházási aktivitás messze elmarad a régiós versenytársaktól, ez pedig - ha nem lesz változás - a következő néhány év növekedési kilátásait is rontja, és a stratégiai beruházások elmaradása aggasztó lehet a hosszú távú növekedés szempontjából is.

Tóth Gergely kifejtette: bár a világgazdasági környezet is romlott, a kormánynak is nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie egy beruházásösztönző politika kialakítására. Úgy vélekedett, hogy a legolcsóbban és leggyorsabban egy mielőbbi EU/IMF-megállapodás hozhatná vissza a befektetők bizalmát Magyarország iránt. Tóth Gergely hozzátette ugyanakkor, hogy a legtöbb szakértő szerint nem lesz gyors hitelmegállapodás.

A Buda-Cash Brókerház makroelemzője emlékeztetett arra, hogy a beruházások lejtmenete 2006 óta tar, és bár 2007-ben volt egy kisebb "felpattanás", ha idén nem történik fordulat, akkor 2012 lehet az utóbbi hat év második legrosszabb esztendeje a beruházások szempontjából.

Tóth Gergely éves átlagban idénre a beruházások legalább 6 százalékos visszaesésével számol.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Pálfi Rudolfné logo

Pálfi Rudolfné

Zalaegerszeg

Könyvelés, bérszámfejtés, adózás, bevallások , mérleg stb

Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft logo

Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft

Balatonfüred

A Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft egyéni és társas vállalkozások, valamint egyéb szervezetek részére nyújt könyvelési, bérszámfejtői és adótanácsadói szolgáltatást. Emellett vállaljuk üzleti tervek, hitelkérelmek elkészítését is.
Munkánkban a pontosságra és megbízhatóságra törekszünk.

Métakör kft logo

Métakör kft

Budapest XIII. kerület

Akár visszamenőleges könyvelést is vállalunk.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton