Átláthatóbb szabályok a mezőgazdasági kockázatkezelésben

2012. Augusztus 01. 09:17

A termelők érdekében módosította a vidékfejlesztési tárca a mezőgazdasági biztosításidíj-támogatási és az agrárkár-enyhítési rendelet, a szabályok egyértelműbbek lettek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

A mezőgazdasági biztosításidíj-támogatási rendelet módosítása alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hiánypótlási eljárás lefolytatására jogosult abban az esetben, ha a termelő a biztosítási szerződést hiányosan küldi meg.

Az agrárkár-enyhítési rendelet módosításának elsődleges célja, hogy a szabályok összhangba kerüljenek az Európai Bizottság ez év májusi, az új mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer jóváhagyásáról szóló határozatában foglaltakkal.

A jogszabályváltozás további célja az egyéb pontosító, technikai módosítások átvezetése is. Így például egyértelműbbé tették az agrárkár-enyhítési eljárásban fontos mezőgazdasági biztosításokra vonatkozó szabályokat, valamint szabályozták a mezőgazdasági káresemény bejelentésére nyitva álló 15 napos határidő kezdetét.

Az agrárkár-enyhítési rendelet módosításának eredményeként a teljes mértékű kárenyhítő juttatáshoz elég, ha a termelő legkésőbb a kárenyhítő juttatási kérelmének benyújtásakor – azaz november 30-ig – beadja a mezőgazdasági biztosítási szerződésének másolatát az agrárkár-megállapító szervhez.

A visszaélések elkerülése érdekében a károk bejelentésére a jogszabály módosítása következtében két lehetőség nyílik aszerint, hogy a károsodás a káresemény bekövetkezte után azonnal, vagy csak egy későbbi időpontban észlelhető.

Így felhőszakadás, jégeső, vihar esetében a káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor a káresemény első alkalommal tapasztalható. Az aszály, belvíz,  mezőgazdasági árvíz, fagy okozta károknál pedig – a keletkezés tényleges időpontjától függetlenül – azt az időpontot kell tekinteni, amikor a növényen a károsodás először észlelhető.

A szaktárca szerint fontos, hogy az uniós szabályok meghatározzák: nem nyújtható kárenyhítő juttatás azoknak a vállalkozásoknak, amelyek már a káresemény bekövetkezése előtt nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak minősülnek - olvasható a közleményben.

A két rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

FORRÁS Investment Kft. logo

FORRÁS Investment Kft.

Miskolc

Vállalkozói szemléletű könyvelés, adótanácsadás, bérszámfejtés, gazdasági tanácsadás, hatóságok előtti képviselet, vagyonértékelés, értékbecslés, befektetési tanácsadás.

Callidus Könyvelési és Adótanácsadó Kft. logo

Callidus Könyvelési és Adótanácsadó Kft.

Budapest

Ügyfélcentrikus szolgáltatás, egyéni igények figyelembe vételével. Megbízható valós képet adunk cégéről.
Gazdasági társaságok, teljes körű könyvelését, számviteli feladatok ellátását, teljes képviselettel vállaljuk.

Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft logo

Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft

Balatonfüred

A Füredi Könyvelő és Mérnöki Kft egyéni és társas vállalkozások, valamint egyéb szervezetek részére nyújt könyvelési, bérszámfejtői és adótanácsadói szolgáltatást. Emellett vállaljuk üzleti tervek, hitelkérelmek elkészítését is.
Munkánkban a pontosságra és megbízhatóságra törekszünk.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó