Az építőipart és az építőanyag-ipart is sújtja a lakásépítés visszaesése

2012. Július 31. 10:13

Az idén 10 ezer alá eshet a felépített lakások száma, ez negyede sincs a szükségesnek tartott évi egy százalékos pótlásnak; az építőiparnak a különbség mintegy 20 százalékos kiesés, az építőanyag-iparban pedig ennek több mint háromszorosa a veszteség - hívják fel a figyelmet szakmai szervezetek a KSH legfrissebb lakásépítési adataira reagálva.

Az idei első félévben 4.463 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 17 százalékkal, 4.888-ra csökkent.

Az elmúlt évtized közepén, amikor 40 ezernél is több lakás épült, az építőipar teljesítményének mintegy negyedét adta a lakásépítés, így annak visszaesése az építőipart is érzékenyen érinti - mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Az építőanyag-ipar helyzete még rosszabb, ott 70 százalékos a visszaesés - tette hozzá az elnök.

Tolnay Tibor véleménye szerint csak a gazdaság beindulása húzhatja magával az építőipart, fordítva nem lehetséges. Az uniós támogatású projektekkel kapcsolatosan megismételte korábbi véleményét: a megkötött támogatási szerződésekben szereplő építési érték alacsonyabb az évekkel későbbi közbeszerzés áránál, így meghiúsulnak ezek a beszerzések. Emellett az építési költséget - akár a támogatást - euróban számolják. Jelenleg a 10 százalék feletti forinthitelkamatokat nem lehet kigazdálkodni a 2-3 százalékos árbevétel-arányos nyereségből.

A főleg építőanyag-gyártókat és -forgalmazókat tömörítő, Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) úgy kalkulál, hogy az idén 10 ezernél is kevesebb lakás épül. A korábbi tapasztalatok szerint az építési engedélyek száma legalább 20 százalékkal kell meghaladja a használatbavételi engedélyek számát ahhoz, hogy a korábbi lakásszám maradjon. Jelenleg az arány 10 százalék alatti.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a meglévő, 4,3 milliós lakásállomány évi 1 százalékos pótlásához, 43 ezer lakást kellene évente építeni.

A TLE a szocpol növelését és azt javasolja, hogy - több uniós tagállam együttműködésével - sikerüljön elérni a 2014-től kezdődő uniós költségvetési periódusban a lakásépítések, lakásfelújítások támogatásának a bővítését.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Taxnation Könyvelőiroda logo

Taxnation Könyvelőiroda

Törökbálint

Könyvelés, bérszámfejtés, adminisztráció a cégalapítástól.

Golftax Kft logo

Golftax Kft

Budapest

1995. óta a piacon. Bérszámfejtés, könyvelés, adótanácsadás. Társasház gazdasági ellenőrzés, társasház könyvelés, társasház kezelés. Környezetvédelmi termékdíj tanácsadás.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu