Szakértők szerint továbbra sincs pozitív fordulat az építőiparban

2012. Július 17. 13:33

Meglepően nagy volt a májusi visszaesés az építőiparban a megkérdezett szakértők szerint, de azt aggasztóbbnak tartják, hogy hosszabb távon sem látszik pozitív fordulat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett jelentése szerint májusban az építőipari termelés volumene 15,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt. Az előző havihoz képest 4,0 százalékkal esett vissza a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Az év első öt hónapjában a termelés 10,8 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest.

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzője szerint meglepően nagy volt májusban a visszaesés. Hozzátette azonban, hogy havi szintén elég vegyesen alakulnak a mutatók. Az elkeserítő inkább az, hogy a negatív trend nem változik, egyáltalán nem látszik pozitív fordulat az építőiparban - mondta.

Suppan Gergely szerint az építőipar ágazatai közül az épületek építése nem fog beindulni a közeljövőben sem, ezt a kiadott építési engedélyek alacsony száma is jelzi.

Az elemző azt bíztatónak látja, hogy az új rendelések állománya felfelé mozdult. Ez főleg a vasúti felújításokhoz, illetve kommunális beruházásokhoz kapcsolódó, döntően uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseknek köszönhető, más területen nincs előrelépés - tette hozzá. Emlékeztetett arra: a 2005-ös évet bázisnak tekintve, már több mint 45 százalékot esett az építőipar teljesítménye.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) prognózisa erre az évre 8-10 százalékos visszaesést valószínűsít - mondta Koji László, a szervezet alelnöke. Kiemelte: ez már a hatodik rossz éve az építőiparnak.

Az ÉVOSZ arra számított, hogy a termelés csökkenése lassulni fog, ezért a májusi adatok kellemetlen meglepetést okoztak - közölte az alelnök. Hozzátette azt is: egyik hónapról a másikra nem lehet tendenciákra következtetni, pontosabb következtetések vonhatók le az első öthavi adatból, ami 10,8 százalékos visszaesést jelez.

A szakember felhívta a figyelmet arra: a 2011-es, illetve a 2012-es adatokat vizsgálva az látszik, hogy az építőipari termelés volumene csökkent, a rendelésállomány viszont minimális mértékben ugyan, de nőtt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a szerződött munkák jelentős része nem valósul meg. Koji László szerint ennek alapvetően pénzügyi oka van: az uniós pénzek nem érkeznek időre, nincs meg a korábban várt saját forrás, a bankok továbbra sem vállalják a hitelezést, az ágazat likviditási helyzete pedig rendkívül rossz.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

SK AUDIT Kft. logo

SK AUDIT Kft.

Budapest III. kerület

MINDEN AMI ADÓ ÉS SZÁMVITEL

Velocon Kft. logo

Velocon Kft.

Szigetszentmiklós

Könyvelőirodánk elsősorban mikro-, kis-, és középvállalkozások pénzügyi, számviteli tevékenységét végzi, könyvelői felelősség biztosítás mellett.

Bízza ránk könyvelését, pénzügyeit és mi garantáljuk a precíz, pontos munkavégzést, magasan képzett szakembereket, ügyfélorientált kapcsolattartást!

Nálunk nem az ügyfél van értünk, hanem mi vagyunk az ügyfelekért!

Könyvelési anyagért igény szerint házhoz megyünk vagy ügyfelünknél kihelyezett kollégánk a helyszínen is végez munkát.

Egyenleg 94 Bt logo

Egyenleg 94 Bt

Miskolc

Cégünk 1994 óta foglalkozik vállalkozások könyvelésével, melynek jellemzője a pontos, megbízható. NAPRAKÉSZ könyvelés. Cégünk munkatársa Gazdasági Főiskolai képesítéssel is rendelkezik, melyet számviteli szakértő szakon végzett. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk, ezért a bizonyíthatóan általunk elkövetett hibákért anyagi felelősséget is vállalunk. vállaljuk továbbá a NAV, OEP, előtti képviseletet. Szerződésben állunk jogi szakemberekkel, akik vállalják cégek alapítását.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu