Árazás - mit ír a törvény?

2012. Június 20. 12:00

Megszűnik a diszkriminatív árazás például a tej, a tőkehús, a vágott baromfi, a zöldség és gyümölcs termékek kereskedelmében a hétfőn elfogadott és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által is támogatott, a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvénymódosításnak köszönhetően.

A szaktárca június 19-én közölte: a jogszabályváltozással kiküszöbölhető, hogy a kereskedők azonos termékeknél más árrést alkalmazzanak a magyar, illetve a külföldi áruknál.

A jogszabály rögzíti továbbá, hogy mi minősül beszerzési ár alatti értékesítésnek, valamint tisztázza, hogy az önköltségi ár alatti értékesítés az üzemi általános költségeket is magában foglalja.

A kereskedő érdekkörébe tartozó költségnek számít - így azok nem terhelhetők a beszállítókra - a termék tárolásával, hűtésével, az élőállattal kapcsolatban pedig a tartással összefüggő kiadások. Így a jövőben például semmiféle plusz díj (polcdíj) nem számítható fel azért, hogy az üzletben meghatározott helyre kerüljön az áru.

A módosítás pontosítja a beszállító és a kereskedő fogalmát: eszerint a termelő és a feldolgozó mellett ezentúl beszállítónak minősül a viszonteladó is, így a törvényi védelem nekik is biztosítható. Változik a fizetési határidőre vonatkozó előírás is: amennyiben a beszállító a termék átvételétől számított 15 napon belül helyesen állítja ki a számlát, úgy a kereskedőnek az átvételtől számított 30 napon belül ki kell fizetnie az áru ellenértékét.

A törvénymódosítás legfontosabb célja, hogy tisztességes kereskedelmi kultúra alakuljon ki a beszállítók és a forgalmazók között - olvasható a közleményben.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Vörösné Mayer Éva Mária logo

Vörösné Mayer Éva Mária

Székesfehérvár

Bt-k, Kft-k teljeskörű könyvelése, bérszámfejtés bevallások elkészítése,
Bevallások készítése SZJA magánszemélyek részére is.

Tax Nominee Kft logo

Tax Nominee Kft

Szeged

Könyvelő irodánk 2004. óta működik Szegeden. Vállaljuk egyéni vállalkozók, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok számviteli és adózási feladatainak teljes körű ellátását, precíz jogi háttérrel és több éves szakmai tapasztalattal rendelkező jogi szakemberrel.
Vállaljuk továbbá a vállalkozások és cégek teljes körű bér és munkaügyi feladatainak ellátását is, több éves szakmai gyakorlattal rendelkezünk a munkaerő kölcsönzés területén is.

Unicont Plusz Könyvelőiroda logo

Unicont Plusz Könyvelőiroda

Budapest XVI. kerület

Mai rohanó világunkban a vállalkozásoknak fontos, hogy megfelelő számviteli és adózási háttérrel rendelkezzenek.
Teljes körű, naprakész könyvelési és adózási szolgáltatásunkkal biztos alapokon fekvő számviteli hátteret nyújtunk.Célunk, hogy ügyfeleink válláról levegyük mindazokat a terheket, melyeket a könyvelés és az adózással kapcsolatos kérdések jelentene ezzel is segítve vállalkozása működését.
XVI. kerület kertvárosi részén csendes, nyugodt környezetben várjuk ügyfeleinket.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu