A cégek tulajdonosi szerkezetének átláthatóvá tétele legkésőbb 2012 január 1-ig

2011. Szeptember 04. 19:30

Magyarország Alaptörvényét az Országgyűlés a 2011. április 18-i ülésnapján fogadta el, és a Magyar Közlöny 2011. április 25-i 43. számában került kihirdetésre. 2012. január 1. napján fog hatályba lépni.

Követelmény az átlátható tulajdonosi szerkezet, és tevékenység

Magyarország Alaptörvénye 39. cikke szerint:
(1) A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.

(2) A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.

E rendelkezés a közpénzekről szóló részben kapott helyet, és alaptörvényi szinten kizárja azt, hogy a költségvetésből ingyenesen vagy ellenszolgáltatás fejében olyan szervezet kaphasson támogatást, amelynek szervezeti vagy működési struktúrája nem teszi lehetővé azt, hogy a közpénzek törvényes és indokolt felhasználása ellenőrizhető, a költségvetésből származó forrás útja nyomon követhető legyen.

Ez a rendelkezés leginkább az offshore cégeket érinti. A gazdasági élet érintett szereplőinek – amennyiben támogatásban részesülnek, vagy a jövőben kívánnak részesülni – 2011. december 31-ig van lehetőségük megfelelni ezen alkotmányos szabályozásnak.

Ebben a körben az offshore cégekre vonatkozó 2010. évi CLIII. törvény (Magyar Közlöny 2010/192 (XII. 17.) amensztia-rendelkezései is irányadók lehetnek, amelyre vonatkozó részletes szabályokat az Önadózó újság 2011 április száma tartalmazza.

V Pont

Szerző: V Pont

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Bukáné Tusják Katalin logo

Bukáné Tusják Katalin

Debrecen

1991 óta foglalkozom egyéni és társas vállalkozások, valamint civil szervezetek,könyvvezetésével, adóbevallások, beszámolók, munkaügyi feladatok készítésével, képviselettel. Közgazdászként, adószakértőként adótervezést is végzünk. Jogász, könyvvizsgáló, vám-ügyintéző és termékdíj szakértő partnerekkel dolgozunk együtt.

ERA Könyvelőiroda Kft logo

ERA Könyvelőiroda Kft

Pécs

A hazai kisvállalkozásokat a körülmények belekényszerítették a vállalkozói szemléletű gazdálkodásba anélkül, hogy ennek a legalapvetőbb szabályait, a vállalkozás működését megtanították volna nekik. Ezt a hiányt próbáljuk betölteni.

KORREKT PROFIT Könyvelő és Adótanácsadó Bt. logo

KORREKT PROFIT Könyvelő és Adótanácsadó Bt.

Tatabánya

Cégünk 16 éve vállal könyvelési és adó-tanácsadási szolgáltatást. Az évek alatt nagy tapasztalatot szereztünk egyéni és társas vállalkozások könyvelésében, bérszámfejtésében. Fontos számunkra, hogy szolgáltatásaink maximálisan megfeleljenek ügyfeleink elvárásainak, munkánk precíz és pontos legyen.

Célunk, hogy magas színvonalú szolgáltatásaink segítségével ügyfeleink sikeresek legyenek az üzleti élet minden területén.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton