A tavalyi utolsó negyedévben már csökkent a panellakások ára a Duna House adatai szerint

2020. Január 15. 14:27

A Duna House lakásárindexeinek többsége hosszú évek óta először mutatott csökkenést 2019 utolsó negyedévében, a legnagyobb visszaesést a panellakások mutatják, a fővárosban, valamint a keleti és nyugati országrészben is esett ennek a lakástípusnak az ára tavaly az utolsó három hónapban. Az árakra az is hatott, hogy decembert - az elmúlt három évet nézve - a leggyengébb kereslet jellemezte.

A társaság tájékoztatása szerint ugyanakkor a budapesti téglalakások ára még mindig nő, miközben a használt lakásoknál emelkedik az értékesítési idő és a meghirdetett árból is többet kell engedniük az eladóknak: míg tavalyelőtt a negyedik negyedévben ez az arány 3-4 százalék volt, addig tavaly már elérte a 6 százalékot.

Az értékesítési idő Budapesten például a panellakások esetében a 2018-as 60-64 napról tavaly decemberre 73-94 napra nőtt, miközben keleten 20 nappal, 64 napra csökkent, nyugaton pedig lényegében változatlanul 65 nap.

Az adatok alapján visszaesett a befektetői célú vásárlások aránya, miközben egyre több ilyen vevő adja el ingatlanát. Tavalyelőtt decemberhez képest a befektetői vásárlók aránya 8 százalékpontot esett és így 45 százalék volt 2019 decemberében a fővárosban, míg vidéken 2 százalékpontot csökkenve, 27 százalék az arányuk. Az eladói oldalon a befektetési értékesítés a fővárosban 14 százalékra emelkedett a tavalyelőtti 5 százalékról.

Ugyanakkor az újlakás-piacon az év végén kivezetett kedvezményes lakásáfa miatt is még mindig emelkedő árakat és a használtlakás-piacnál jóval élénkebb érdeklődés tapasztalható. Budapesten az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 883 ezer forint volt a negyedik negyedévben, ez a harmadik negyedévben még csak 857 ezer forint volt, így egy negyedév alatt 3 százalékot emelkedett.

A jelzáloghitelezés piaca az arányaiban nagyobb lakossági forgalom miatt továbbra is erősödő fázisban van: míg 2018-ban 850,35 milliárd forint lakáscélú hitelt vettek fel a vevők, addig az adatok és becslések szerint 2019-ben 903,33 milliárd forintra nőtt ez az összeg.

Tavaly a társaság adatai szerint 146 037 adás-vétel történt, a statisztikai adatok szerint 2017-ben 153 770, míg 2018-ban 163 695 tranzakció volt.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Hegedüs Andrea logo

Hegedüs Andrea

Sárkeresztes

A jó könyvelő szerződéssel és számlával dolgozik, rendelkezik felelősség biztosítással, titoktartást vállal, kreatív, precíz és folyamatosan képzi magát, betartja a határidőket, képviseli ügyfelét a hivatalos ügyekben.
A jó könyvelő mindig az ügyfél mögött áll, de fontos, hogy az ügyfél is teljesítse azokat a kéréseket, amelyeket a könyvelő igényel – csak így lehet jó és megfelelő a munka.

Szivárvány Kontó Kfc. logo

Szivárvány Kontó Kfc.

Domoszló

Színvonalas könyvelés korrekt áron!!!

Takács Zoltán Balázs logo

Takács Zoltán Balázs

Küngös

Szeretné, ha jó kezekben lenne könyvelése? Szeretné, ha bevallásai időben megérkeznének a hatóságokhoz? Kérje ajánlatunkat még ma!

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton