Javult az adótudatosság Magyarországon

2019. Szeptember 27. 09:04

Az adótudatosság fejlesztésének az egyik fontos állomása lehet annak elérése, hogy az érintettek már az adóelőlegükből is érvényesítsék a kedvezményeket.

Tudatos adózással pénzt lehet spórolni, a lehető legkevesebb adót kell befizetni - hangsúlyozta az államtitkár.

Izer Norbert közölte: az egészségpénztári vagy nyugdíjpénztári megtakarításhoz járó adókedvezményről a megelőző évinél 53 ezerrel több, mintegy 762 ezer magánszemélynek készített adóbevallást az adóhatóság az idén. A kedvezménnyel ezek a magánszemélyek 32 milliárd forintot spóroltak, ami 4 milliárd forinttal több az előző évinél. Tavaly mintegy 100 ezren fizettek egynél több pénztárba - mondta az államtitkár.

Az első házasok kedvezményét 85 ezren igényelték, a családi adókedvezményre 1,1 millióan voltak jogosultak, azonban közülük nagyjából 300 ezren csak az év végén egy összegben igénylik ezt a kedvezményt - tette hozzá.

Az online adózás bevezetése óta Magyarországon öt év alatt 12 százalékponttal csökkent a becsült áfa-adórés, azaz a költségvetésből kieső áfabevétel aránya a 2013. évi 21 százalékról 9 százalékra 2018-ban  - hangsúlyozta Izert Norbert. Hozzátette: az Európai Bizottság tanulmánya szerint eredményesek a kormány gazdaságfehérítő intézkedései, amelyeknek köszönhetően az Európai Unióban is példaértékű módon, egyszámjegyűre zsugorodott az adóelkerülés.

Kravalik Gábor, a pénztárszövetség elnöke kiemelte: kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak.

Az összvagyonuk 5,8 százalékkal 1398 milliárd forintra nőtt. A munkáltatók a március végi helyzethez képest a második negyedévben jelentősen, 33 százalékkal emelték hozzájárulásaik mértékét, ugyanakkor az állami támogatásnak tekinthető adóvisszatérítéssel ösztönzött egyéni és munkáltatói befizetések csökkentek éves összevetésben.

A pénztártagok számára az egészségmegőrzés továbbra is kiemelten fontos, ezt jelzi, hogy az egészségpénztáraknál az egyéni befizetések éves összevetésben 15,5 százalékkal 12 milliárd forintra nőttek - jegyezte meg Kravalik Gábor.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

FairConto Zrt. logo

FairConto Zrt.

Zalaegerszeg

Könyvelési, Könyvvizsgálati szolgáltatások, Pénzügyi Tanácsadás

Complex 2008 Kft logo

Complex 2008 Kft

Kaposvár

Könyvelés, számviteli szolgáltatás, bérszámfejtés, TB-ügyintézés több mint 20 éves tapasztalattal, egyéni vállalkozóknak, cégeknek nonprofit szervezeteknek.

KLMG KFT logo

KLMG KFT

Budapest XII. kerület

Ha könyvelőt, adótanácsadót keres, kérem fontolja meg a következőket:
- a KLMG Kft vezetője Czerván Klára nagy tapasztalatra tett szert az ellenőrzés területén mielőtt könyveléssel és adótanácsadással foglalkozó cégünk egyik vezetője lett,
- büszkék vagyunk arra, hogy sem alkalmazottaink, sem ügyfeleink körében nem jellemző a fluktuáció,
- ügyfeleinkkel együtt tervezzük meg az adott évet, nálunk nincsenek váratlan meglepetések a mérlegekben, bevallásokban,
- ellenőrzési statisztikánk kiváló.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó