Gabonakereskedelemmel foglalkozó csoport tagjait ítélték el Szegeden

2019. Június 05. 09:01

Gabonakereskedelemmel foglalkozó Békés megyei csoport tagjait ítélte el jogerősen kedden a Szegedi Ítélőtábla.

Az elsőrendű vádlott 63 éves békéscsabai férfit bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek, és ezért őt három év börtönbüntetéssel sújtotta.

Az ügy 26 vádlottja közül még ketten kaptak letöltendő szabadságvesztést, többekre felfüggesztett börtönbüntetést, illetve közérdekű munkát szabott ki a bíróság, míg másokat megrovásban részesített.

Az elsőrendű vádlott békéscsabai cége 2012 végén és 2013 első három negyedévében feketén vásárolt fel gabonát. Az árut fiktív felvásárlási jegyekkel próbálták legalizálni. A felvásárlási jegyekhez közvetítők segítségével őstermelőktől jutottak hozzá, ezért ők néhány ezer és egymillió forint közötti összeget kaptak.

Összesen 435 felvásárlási jegyet állítottak ki több mint kétmilliárd forint értékben. Az ezekkel lefedett áru nagysága azonban meghaladta az ország egész területén őstermelők által egy év alatt megtermelt gabona mennyiségét.

A fiktív felvásárlási jegyeket felhasználva a cég jogosulatlanul igényelte vissza a kompenzációs felárat, ezzel 250 millió forintot meghaladó összegben okozva kárt a költségvetésnek.

A táblabíróság döntésével megváltoztatta az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék ítéletét, és jelentősen enyhítette a vádlottakra kiszabott büntetést.

Joó Attila tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, nem állapítható meg, hogy a vádlottak összehangoltan hajtották végre a bűncselekményeket, melyek így nem minősíthetők bűnszervezetben elkövetettnek.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Neumanné Érsek Szilvia logo

Neumanné Érsek Szilvia

Székesfehérvár

Egyéni vállalkozók, cégek, társasházak könyvelését vállalom

KingdomConto Számviteli és Tanácsadó ft. logo

KingdomConto Számviteli és Tanácsadó ft.

Érd

Könyvelőirodánk az ügyfeleket Érd és környékéről illetve az ország bármely területéről szeretettel várjuk, hiszen a bizonylatokat online is fogadjuk.

Kollár Gáborné logo

Kollár Gáborné

Tápiószentmárton

Regisztrált mérlegképes könyvelőként, 2000 óta egyéni vállalkozás keretei között végzem a könyvviteli szolgáltatást.
Irodámban egyéni és társas vállalkozások, mezőgazdasági őstermelők és családi gazdaságok teljes körű könyvelési, adóbevallási és adatszolgáltatási feladatait végezzük.
Igény szerint az iratok feldolgozása és a személyes konzultáció történhet a megbízó székhelyén is.
Kérésre a könyvelési anyagot is a vállalkozás székhelyén vesszük át.
Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezem.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu