A kullancsot minél hamarabb el kell távolítani

2019. Május 13. 11:16


A testben talált kullancsot minél hamarabb el kell távolítani, mert a betegségek kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy mennyi idő telik el a csípés és az eltávolítás között.

A szakértő azt mondta, ha valaki kirándulás közben veszi észre a kullancsot, nem érdemes megvárnia, amíg hazaér, inkább azonnal - akár körömmel is távolítsa el.

A gyógyszertárakban kapható kullancstesztet - amely azt mutatja meg, hogy az adott kullancs fertőzött-e a Lyme-kórt okozó Borellia baktériummal - is érdemes elvégezni - javasolta, hozzátéve ugyanakkor: a teszt nem mutat 100 százalékos eredményt, és pozitív eredmény esetén sem törvényszerű a megbetegedés.

Mint mondta, nem lehet átlagot mondani, hogy régiónként milyen arányban fertőzöttek ezzel a kullancsok, de európai vizsgálatok szerint harmaduk az lehet.

A Lyme-kór első tünete a vándorló folt. Ha ezt észreveszik, és időben elkezdődik a kezelés, antibiotikummal jól kezelhető, a nehéz diagnosztika miatt viszont sok esetben későn vagy nem is ismerik fel a betegséget - ismertette.

A szakértő kitért arra is, a kullancs nem megy át az állatokból az emberbe, mert amikor a kullancs gazdát talál, addig marad rajta, amíg le nem pottyan.

Az utána kikelő lárvák azonban már veszélyt jelentenek az emberre is.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Adó Fortély KFT logo

Adó Fortély KFT

Miskolc

20 éves szakmai gyakorlattal és tapasztalattal rendelkezünk, amit a vállalkozások érdekében kívánunk hasznosítani.
Kiemelt figyelmet fordítunk a szabályszerűségre, precizitásra és naprakészségre.
Az adó- és számviteli szabályok betartása mellett minden vállalkozás esetében figyelembe vesszük a könyvelés egyedi sajátosságait.
Ügyfeleinket érthető és hasznosítható információkkal látjuk el a gazdasági helyzetükről.

Könyveléscentrum logo

Könyveléscentrum

Debrecen

A Könyveléscentrum adószakértője segít működő vállalkozások vagy vállalkozás indítás előtt állóknak eligazodni az adózás jogi útvesztőjében. Könyvviteli számviteli szolgáltatások, adóbevallások, bérügyintézés terén is állunk rendelkezésére új vagy már működő vállalkozások számára.

Complex 2008 Kft logo

Complex 2008 Kft

Kaposvár

Könyvelés, számviteli szolgáltatás, bérszámfejtés, TB-ügyintézés több mint 20 éves tapasztalattal, egyéni vállalkozóknak, cégeknek nonprofit szervezeteknek.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Nyaraljon a spanyol tengerparton