Agrár Szakma Sztár fesztivált rendeznek a Hungexpón Budapesten

2019. Április 16. 08:46

Idén első alkalommal rendezik meg az Agrár Szakma Sztár Fesztivált április 15-16-án a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a rendezvényen a szakmai versenyek döntőjével párhuzamosan bemutatkoznak az agrárszakmák.

A látogatók láthatják, saját élményeiken keresztül megtapasztalhatják, hogy az agrárium világa ma már nem ásó-kapából áll, nem egy letűnőben lévő rozsdás, sáros életforma, hanem egy folyamatosan modernizálódó, ígéretes, izgalmas életpálya-lehetőség.

A 2018/2019-es tanévben az Országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) keretében kilenc, a Szakma kiváló tanulója verseny (SZKTV) keretében tizenegy szakképesítés szerint versenyeznek a tanulók.

A versenyekre az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be, a döntők első fordulóit 17 iskolában tartották, ezek zöme az Agrárminisztérium fenntartásában van.

A döntőbe jutottak a szakmájuk legjobbjai lettek Magyarországon.

A NAK és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tavalyi megállapodása értelmében a két szervezet fesztiváljaik megrendezésében együttműködik.

Közös cél az ágazatok versenyképességének fenntartása, a szakképzés színvonalának emelése.

Fontosnak nevezte, hogy a szakmai versenyt és fesztivált nem csak a kormányzat támogatta, hanem 53 cég és egyéni vállalkozó is.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára szerint a verseny üzenete, hogy  az agráriumban is lehet szerethető hivatásra találni.

Az ágazatban nemzedékváltásra van szükség, aranytartalék az ifjúság, a fesztivál ennek a jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát.

Jelenleg 270 ezren vesznek részt az iskolai rendszerű agrárképzésben, ebből a tárca fenntartásában lévő 47 köznevelési intézményben 18 500 tanulót oktatnak.

Véleménye szerint fel kell készülni arra, hogy a digitalizáció jelentősen átalakítja az ágazat emberi erőforrás igényét, a 21. század a precíziós gazdálkodás évszázada lesz.

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára rámutatott: a szakmai tanulmányi versenyek népszerűsítik a szakképzést, a szakmákat, így pályaorientációs események is egyben. Minőségi munkával vissza kell állítani a szakmák elismertségét.

A digitális kompetenciák igénye egyre nagyobb az agráriumban, a gazdaság, a technológia, a munkaerőpiac gyors változása újabb és újabb kihívást jelent.

A szakképzés 4.0 stratégia ezekre a kihívásokra akar választ adni, a cél, hogy minél több vállalkozás lépjen be a duális képzés erősítésére az agráriumban is.

Fontosnak nevezte a piaci igényeknek megfelelő képzést, hozzátéve, hogy a siker csak a tartalom megújításával és a gyakorlati oktatás még erősebb elmélyítésével lehetséges.

A kormány ezt nem csak a felsőoktatásban, hanem a középiskolai oktatásban is erősíteni szeretné.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott: mindenféle képzést keresletorientálttá kell tenni, hogy az a valódi gazdaság igényeinek feleljen meg.

Ez igaz a szakképzésre, a felnőttképzésre, ahogy a felsőoktatásra is.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Silabus Adótanácsadó, Auditor Kft logo

Silabus Adótanácsadó, Auditor Kft

Budapest XIII. kerület

Szervezetünk közel 30 éve foglalkozik mikro- és kisvállalkozások valamint nonprofit szervezetek részére teljes körű könyvelési, beszámoló, közhasznú-sági jelentés készítési és adó tanácsadói, -bevallási tevékenységgel. Szükség esetén szervezetünktől független auditortis szervezünk.
Jelszavunk, hogy "Minden adót meg kell fizetni, amit nem lehet legálisan elkerülni."

Ráczné Zöld Tünde logo

Ráczné Zöld Tünde

Ostoros

Gyorsan, pontosan, rugalmasan dolgozom! Mindezt nagyfokú precizitással, a háttérben felelősségbiztosítással!
Egyéni vállalkozók, társaságok, nonprofit szervezetek könyvelését, bérszámfejtését, megegyezés alapján adminisztrációját vállalom!

ABACUS DUO Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. Törökné Halász Zsuzsanna bejegyzett könyvvizsgáló logo

ABACUS DUO Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. Törökné Halász Zsuzsanna bejegyzett könyvvizsgáló

Békéscsaba

Ha hosszú távra keres partnert a számviteli, adózási feladatainak ellátására, és egy személyes, kizárólag Önt kiszolgáló könyvelő irodát keres, akkor mi vagyunk azok.
Egy könyvelő iroda, amely csak az Öné.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó