A jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítását szorgalmazzák az érdekképviseletek

2019. Április 08. 08:58

Vissza kell szorítani a jogosulatlan idegenvezetést Magyarországon, amit a rendszeres ellenőrzésekkel, fényképes igazolvánnyal, valamint a jelenleg kiszabható 50 ezer forintos pénzbüntetés megemelésével, és azonnali bírságolással lehetne elérni a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) álláspontja szerint.

Egyre tarthatatlanabb probléma a jogosulatlan idegenvezetés a turisták számának emelkedésével.

A Hősök terén, a Budai Várban, vagy más frekventált helyeken számtalan alkalommal találkoznak külföldi csoportokkal, akiknek a saját csoportvezetőjük mondja el Budapest nevezetességeit, történelmét, vagy ajánl már rég nem létező éttermeket.

Azok, akik nem rendelkeznek a fővárosi kormányhivatal által kibocsátott igazolvánnyal vagy engedéllyel és idegenvezetést tartanak, illegálisan tevékenykednek.

Ha lennének ellenőrzések, az már visszatartó erőt jelentene. Az idegenvezető az adott országban letett vizsga után jogosultsággal gyakorolja a hivatását.

Szakmai tudásának része a művészettörténet, történelem, néprajz, népzene, és ismeri az adott ország hétköznapi életét, a városokat, az útvonalakat.

Másik problémának nevezte, hogy az új szabálysértési törvényben már nem is szerepel a jogosulatlan idegenvezetői tevékenység.

Egy másik jogszabály értelmében mindössze 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható a jogosulatlan idegenvezetői tevékenység, miközben Bécsben és Macedóniában is ezer euró a legalacsonyabb büntetési tétel.

Stumpf Éda, a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) tiszteletbeli elnöke is azt emelte ki, hogy túl alacsony, ezért nem elég elrettentő az illegális idegenvezetésért kiszabható bírság.

Európában a jogosulatlan idegenvezetésért kiszabható bírság 1000 és 5000 euró között van, Spanyolországban 6000 és 60 ezer euró közé esik a büntetés összege. Bécs történelmi belvárosába csak akkor hajthatnak be a turistabuszok, ha azokon van helyi idegenvezető .

Görögországban, ha valakit három alkalommal is jogosulatlan idegenvezetésen kapnak a hatóságok, akkor a személy, és az őt küldő iroda is hároméves eltiltást kap.

Leggyakrabban touristpolice, néhol pedig maguk az idegenvezetők is ellenőrizhetik a jogosultságot.

Magyarországon a rendszerváltás óta kevesebb mint tíz ellenőrzés zajlott, ezek is főleg a magyar idegenvezetőket vizsgálták, és a kiszabott büntetés nem haladta meg az 50 ezer forintot.

A MIE tiszteletbeli elnöke szerint nem lehet pontosan megmondani, mennyi aktív idegenvezető dolgozik az országban, csak azt, hogy hányan végezték el az idegenvezetői tanfolyamot.

Az elmúlt 30 évben több mint tízezer engedélyt adtak ki, azonban a becslések szerint alig néhány ezren végzik aktívan az idegenvezetői tevékenységet.

A MISZ és a MIE vezetője is elmondta, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az Európán belüli határon átnyúló szolgáltatások esetén egyszerűen csak kérvényezni kell a külföldi engedély honosítását, ami után igazolványt sem adnak.

Így akinek a saját országában van engedélye, bármilyen vizsga nélkül egész Magyarországon vezethet csoportot.

Mindkét szervezet szerint szükség lenne az idegenvezetői igazolványok egységesítésére,  a helyszíni ellenőrzéskori pontos azonosítás érdekében olyan chipes igazolványok kiadását javasolják, amelyen az arcképen kívül QR-kód is lenne.

A két szervezet 2017-ben elkészített egy szakmai törvényjavaslat-szöveget, amelyet parlamenti jogászok kiegészítésével eljuttattak az illetékesekhez.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Amadil Consulting Kft. - Glaser Anita logo

Amadil Consulting Kft. - Glaser Anita

Budapest XI. kerület

Könyveltessen magas szakmai tudással, közgazdasági, pénzügy-számviteli szakirányú egyetemi végzettséggel rendelkező vezető által irányított könyvelő irodában, korrekt ár-érték arányú szolgáltatási díjért!

A 2011. December 31.-éig jelentkező új ügyfeleinknek a 2011. év hátralévő könyvelési díját elengedjük, kérjen ajánlatot!

Mottónk: "Mindenre van megoldás, segítünk!"

A 2005. évi alapítás óta nem volt megállapítást tartalmazó NAV
ellenőrzésünk.

Nyír-Intéző Kft logo

Nyír-Intéző Kft

Nyíregyháza

Vállalkozásom, alapvetően a mikro és kisvállalkozások segítésére jött létre.
Mi sem vagyunk nagyok, ezért, mi a kicsiket is megbecsüljük.
Kezdő egyéni vállalkozókat (vállalkozásokat) ingyenes tanácsadással segítjük.
Áraink korrektek, csak a ténylegesen igénybe vett szolgáltatásért kell fizetni.
Nem átalányban dolgozunk.

Contorg Consult Adótanácsadó és Könyvelőiroda Kft. logo

Contorg Consult Adótanácsadó és Könyvelőiroda Kft.

Dunaföldvár

Adótanácsadóink jogász és könyvvizsgáló partnereinkkel együttműködve (titoktartási kötelezettségüket szigorúan betartva) hatékony, komplex szolgáltatást nyújtanak adózási, vállalkozási problémák megoldására.

Belső adóellenőrzés, egyes területek (témák) átvilágítása, uniós ügyletek megszervezéséhez, lebonyolításához gyakorlati útmutatókkal kiegészítetett tanácsadás.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó