Opten: öt éves csúcson a cégalapítások száma

2019. Április 04. 08:55

Több mint 7600 új cég indult az első negyedévben Magyarországon - ez 2014 eleje óta a legmagasabb érték - ugyanakkor a cégtörlések száma is jelentősen nőtt, vagyis nem állt még helyre a stabilitás a cégvilágban.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója a közleményben kifejtette: cégalapítási szempontból erős volt már 2018 utolsó negyedéve is, de az idei első negyedév adata 5 százalékkal még azt is meghaladta.

A szakember szerint ugyanakkor a többi céginformációs mutatót megnézve  még korai lenne stabilan növekedő cégstruktúráról beszélni.

Az első negyedévében 10 418 céget töröltek, ami több mint 13 százalékkal haladja meg a tavalyi utolsó negyedévit.

Ez drasztikus emelkedésnek számít, miután az elmúlt egy-két évben már beállni látszódtak a cégtörlési számok. Egyetlen negyedév alatt a működő cégek 2 százaléka szűnt meg.

A céginformációs igazgató szerint elméletben lehetséges a cégek egészséges cseréjéről is beszélni, de a fluktuációs indexek már hosszú évek óta magasak, és a gyakorlat azt mutatja, hogy az új alapítású cégek döntő többségben erősen köthetők korábbi vállalkozásokhoz.

Az Opten adatai szerint a felszámolások száma is tovább emelkedett, az első negyedévben 1563 felszámolási eljárást tett közzé a cégbíróság.

Az Opten-Cégfluktuációs index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) első negyedéves értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott.

Az index megyei szinten nézve Zalában, Vasban és Veszprémben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Nógrád megye produkálta a vizsgált időszakban.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Concre Tax Könyvelőiroda logo

Concre Tax Könyvelőiroda

Tatabánya

A Concre Tax Könyvelőiroda ars poetikája:

"Összejönni – kezdés.
Együtt maradni – haladás.
Együtt is dolgozni – siker.”
Henry Ford

HÍVJON KFT. logo

HÍVJON KFT.

Őrbottyán

Több, mint tíz éves szakmai tapasztalattal, egyénre szabott szerződési feltételekkel, korrekt szolgáltatással várjuk ügyfeleinket. Adótanácsadás, pályázatírás, adóhatóság előtti képviselet,

Auto-Komprex Kft -KOMPREX Könyvelőiroda logo

Auto-Komprex Kft -KOMPREX Könyvelőiroda

Székesfehérvár

KÖNYVELŐIRODÁNK naprakész szaktudással , kedvező adózási megoldással, felelősséggel, kellő diszkrécióval, stabil munkatársakkal biztosítja, hogy Önnek csak a vállalkozása feladatainak teljesítésére kell figyelnie.
Számvitel, adózás területét teljeskörűen átfogó szolgáltatást nyújtunk.
Biztosítjuk a jogszabályok, és azok változása naprakész követését.
Kapcsolatot tartunk a hatóságokkal. Folyamatosan tájékoztatjuk vállalkozása helyzetéről, naprakész adatokkal segítjük döntéseit.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó