Ab: a jogorvoslat során a jogsérelemnek érdemben orvosolhatónak kell lennie

2019. Március 27. 09:10

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden közzétett határozatával a hatékony bírói jogvédelem biztosítása érdekében megtiltotta a családtámogatási törvény egyik rendelkezésének alkalmazását.

Egy bíró fordult az Ab-hez két olyan folyamatban lévő ügyben, amelyben a korábban eljáró hatóság a felperes magánszemélyeket jogalap nélkül felvett nevelési ellátás és iskoláztatási támogatás visszafizetésére kötelezte.

A magánszemélyek a támogatás visszafizetésével kapcsolatos méltányossági kérelmükben arra hivatkoztak, hogy átadták a támogatást a jogosult számára, a hatóság azonban a kérelmeket formai hiányosságok miatt elutasította.

Mindkét magánszemély bíróság előtt támadta meg a hatósági döntést, a családtámogatási törvény egyik rendelkezése szerint azonban a méltányossági jogkörben hozott döntés ellen indított perben kizárólag semmisségre lehet hivatkozni.

A két ügyben eljáró bíró a családtámogatási törvény e rendelkezése miatt fordult az Ab-hez, álláspontja szerint ugyanis valódi, tényleges jogvédelem hiányában sérül az alaptörvényben rögzített tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz fűződő jog.

Jogsérelem esetén a jogorvoslati lehetőségnek érdeminek kell lennie, nem lehet pusztán formai.

Minden jogorvoslat lényege, hogy az erre kijelölt fórum - ez esetben a bíróság - valóban képes legyen a jogsérelem orvoslására. Így tehát önmagában a bírói út igénybevételének formális biztosítása nem elegendő az érdemi jogorvoslati jog biztosításához.

A méltányosság kérdésében valóban széles mérlegelési lehetősége van a hatóságnak, de ez nem jelenti azt, hogy az ebben a jogkörben hozott döntés érdemi bírósági kontroll nélkül maradhat.

A családtámogatási törvény támadott rendelkezése a vizsgálható hibák körét a semmisségi okokra szűkíti, így nem teszi lehetővé például a bizonyítékok mérlegelését és az alapvető eljárási szabályok megsértésének szankcionálását, vagy a megsemmisítésen kívül más jogkövetkezmény alkalmazását.

Tekintettel arra, hogy a támadott szabályozás szükségtelenül korlátozza a jogorvoslathoz, illetve a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot, az Ab megállapította ennek alaptörvény-ellenességét, és kimondta, hogy a családtámogatási törvény 2018-ban hatályos rendelkezése folyamatban lévő ügyekben nem alkalmazható.

Az Ab határozatát különvélemény nélkül hozta meg.

A határozat teljes szövege a testület honlapján olvasható.

Forrás: MTI

« Vissza a friss infókhoz

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

BG AUDIT Könyvizsgáló és Könyvelő Kft. logo

BG AUDIT Könyvizsgáló és Könyvelő Kft.

Kaposvár

Számviteli, könyvvizsgálói és könyvviteli szolgáltatás
Adótanácsadás

Silabus Adótanácsadó, Auditor Kft logo

Silabus Adótanácsadó, Auditor Kft

Budapest XIII. kerület

Szervezetünk közel 30 éve foglalkozik mikro- és kisvállalkozások valamint nonprofit szervezetek részére teljes körű könyvelési, beszámoló, közhasznú-sági jelentés készítési és adó tanácsadói, -bevallási tevékenységgel. Szükség esetén szervezetünktől független auditortis szervezünk.
Jelszavunk, hogy "Minden adót meg kell fizetni, amit nem lehet legálisan elkerülni."

Per-Rekult Kft. logo

Per-Rekult Kft.

Sárbogárd

Egyéni vállalkozók, Bt-k, Kft-k teljeskörű könyvelése, bérszámfejtése. Bevallások, mérlegek készítése. SZJA bevallás magánszemélyek részére.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu